Arabalarda Otomatik Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Arabalarda Otomatik Fren Sistemi Nasıl Çalışır? Her gün gelişen ve değişen teknoloji insan hayatını hep daha kolay ve pratik hale getirmekte. Bu yazıda araçlarda kullanılan otomatik fren sistemini ele alacağım. İlk başta şirketlerin tırlarda kullandığı bu sistem artık araçlara entegre edilmiş durumda. Araç sürücüsünün uyuması ya da bi an dalgın olması durumunda devreye giren bu sistem çarpma olayını minimum riskle engellemektedir.
Sistem nasıl çalışır?
Otomatik fren sistemi çalışmaya başladığı anda kontrolü ( direksiyon hariç ) otomatik pilota devreder. Sistemin devreye girebilmesi için aracın öncelikle yolu görmesi gerekiyor. Aracın ön tamponuna yerleştirilmiş iki adet kızıl ötesi lazer, yola paralel olarak ışın gönderiyor, bu ışınlar herhangi bir engelle karşılaşmaları halinde kontrolü otomatik pilota devrediyor.
Otomatik pilotun devreye girme sınırı ise sensörlerin gönderdiği verilere bağlı. Kızılötesi ışın ileride herhangi bir engel algıladığında araçta bulunan algılayıcılara geri bildirim yapıyor ve araç engeli tanımış oluyor. Engelin araca olan mesafesi ışının geri dönüş hızı ile belirleniyor. Eğer ışın araca geç dönerse engel uzak ; erken dönerse engel yakın ; herhangi bir dönüş yoksa engel yok demektir.
Diyelim ki 100 km/h hızla yolda gidiyorsunuz, yasal olarak öndeki araçla mesafeniz hızınızın yarısı kadar olmalı yani 50 metre, otomatik pilotta bu mesafe biraz daha daraltılmış durumda, yasal takip sınırında giderseniz algılayıcılar için sorun yok ; ancak ne zaman takip mesafesi 10 metreye düşerse araçtaki algılayıcılar devreye giriyor ve gittiğiniz hız ile aracın ağırlığını orantılayarak duruş mesafesini hesaplıyor. Siz daha da alt sınırı zorlayıp 8 metreye kadar mesafeyi daraltırsanız, araç direksiyon hariç fren, motor freni, abs, esp gibi sistemleri kendi üstleniyor ve otomatik pilot devreye giriyor.
Sistemin yaptığı ilk iş gazı kesmek oluyor, daha sonra tekerlerin dönüş sayısını hesaplayıp hangi tekere ne kadar basınçla fren uygulayacağını hesaplıyor. Aracın her tekere farklı fren uygulamasının nedeni ise virajlı bir yolda olduğunuz zaman takla atmanızı engellemektir. Araç fren sistemine geçtiği esnada otomatik olarak dörtlü sinyalleri yakıyor ve korna çalıyor, önünüzdeki engel uzaklaşırsa ya da siz takip mesafenizi normal sınıra getirirseniz araçta normale dönüyor ; ancak tehlike durumu devam ederse, sistem aracı durdurana kadar fren yapıyor ve son olarak durduktan sonra el frenini çekiyor. Sistem aynı zamanda yayaları da algılama özelliğine sahip.
İzleyeceğiniz videoda aracın şerit takip sistemini, elektronik denge kontrolünü ve otomatik fren sistemini göreceksiniz
Arabalarda Otomatik Fren Sistemi Nasıl Çalışır? ile ilgili videolar
Yalnız şunu da belirtmekte fayda var, sistem belirli hızın üzerinde devreye girer, düşük hızlarda istenmeyen kazalar meydana gelebilir. Örnek video 🙂 🙂