Yaşam

Annenin Hastalığı Bebeğe Geçer Mi?

Annenin Hastalığı Bebeğe Geçer Mi, sorusu oldukça meraklandıran sorular arasındadır. Sonbahar ve kış aylarında grip, nezle, nezle gibi sağlık sorunlarıyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu sağlık sorunları hamilelik veya emzirme döneminde de önemli ve endişe verici hale gelir. Emzirirken grip gelişirse, öncelik doktora görünmek olmalıdır. Reçete edilmişse, doktor tarafından reçete edilmelidir, ancak izinsiz alınmamalıdır.

annenin hastaligi bebege gecer mi4

Öte yandan, grip olduğunuzda emzirmeyi durdurmak veya askıya almak yanlıştır. Bu süreçte bebeğinizi güvenle emzirebilirsiniz. İyi beslenmek, dinlenmek ve bol su içmek de önemlidir.

Annenin Hastalığı Bebeğe Geçer Mi?

Emzirirken Annenin Hastalığı Bebeğe Geçer Mi?

Grip olan anneler emzirmeye devam etmelidir. Yani grip olan bir anneyi emzirmesinde bir sakınca yoktur. Bununla birlikte, uyuyorsanız, dinleniyorsanız ve enfeksiyondan kaynaklanan yorgunluk nedeniyle emziremiyorsanız, ifade etmeye devam etmeniz önemlidir.

Sütünüzü manuel göğüs pompası veya elektrikli göğüs pompası gibi farklı seçeneklerden birini kullanarak sağmanız önemlidir. Sağılan anne sütünüzü, üzerinde sağım tarihi yazılı olan anne sütü saklama şişesi veya poşetine koyarak buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

  • Emzirmeyi kesmeyin
  • Emzirirken ve bebeklerin çevresinde maske takın.
  • Evi sık sık havalandırın
  • Bebeklerle yatmayın
  • Her emzirme ve bez değişiminden önce ellerinizi yıkayınız.
  • Bolca su için

Doktor ilacı emzirme döneminde kullanmaya karar vermelidir. Aslında doktor tavsiyesi olmadan ilaç almamalısınız ancak emzirme çok hassas bir süreç ve ekstra özen göstermek önemlidir.

Hamileyken Annenin Hastalığı Bebeğe Geçer Mi?

Annenin enfeksiyonu önemlidir, virüsün veya bakterinin veya kan dolaşımında ürettiği maddelerin enfeksiyon oranı yüksekse, önce bebeğin partnerine sonra da bebeğe bulaşabilir. Önemli bir enfeksiyon ise bebeği etkileyebilir ve hatta rahimdeki organlara zarar verebilir.

annenin hastaligi bebege gecer mi2

Rahimdeki bir fetüsün kaybına yol açabilir. Bu nedenle basit bir grip denilmemeli ve geçmemelidir. Hamile kadınların grip olma riski altındayken kendilerini korumaları çok önemlidir.

  • Coxackie (koksaki) adı verilen bir virüs annelerde gribe neden olabilir, ancak bebeklere geçtiğinde ciddi sorunlara neden olabilir.
  • Parvovirüs bir bebeğe geçebilir ve bebeğin kan oluşturan hücrelerini yok ederek bebekte ciddi anemi ve ölüme neden olabilir.
  • Sitomegalovirüs plasentayı ve bebeği kolayca geçer. Bebeğin böbreklerine ve diğer organlarına yerleşip orada hasara neden olabilir. Bu nedenle organ yetmezliğine yol açabilir.

Annede enfeksiyon varsa ve hemen teşhis konulursa ilaç verilir ve bebeğe geçme riski azaltılarak sorun önlenebilir.

  • Diğer bir virüs ise Toxoplasma gondiidir. Çiğ et yoluyla bulaşan bir parazit olduğu bilinmektedir. Anne daha önce hiç enfeksiyon geçirmemişse ve ilk kez hamileyse, bebeğe geçtikten sonra bebeğe geçmesi ve gelişen organlara zarar vermesi muhtemeldir. Organlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Bu durumda hemen anneye ilaç tedavisi yapılmalıdır.

annenin hastaligi bebege gecer mi1

Bu enfeksiyonların bebeğe geçip geçmediğini 16-22 hafta arasında amniyosentez ile bebeğin sıvısında hangi enfeksiyonu hedefliyorsak onun DNA’sının olup olmadığına bakılır. 22. haftadan sonra ise bebek kordonundan alınan kanda IgM enfeksiyona yönelik antikor artıp artmadığı kontrol edilmelidir. Gebeliğin erken döneminde bu enfeksiyonlar geçerse bebeğe hasar verme olasılığı çok yüksektir. Bunun bilinmesinde fayda vardır.

Annenin Hastalığı Bebeğe Geçer Mi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu