Bilim ve TeknolojiYaşam

Albert Einstein’in Çok Bilinmeyen 4 İcadı Nedir?

Albert Einstein öyle bir deha ki, icatları ve keşifleri arasında kimileri kaybolup gidiyor üzerinde diğerli kadar durulmuyor. Einstein, dünyanın genelinde adının duyulmasını sağlayan İzafiyet Teorisi’nin dışında birçok mükemmel buluşun altına imzasını attı. Hayatta olup,  yaptıklarına bakabilse, bir parça hüzün ve kucak dolusu gurur ile anımsardı olan biten her şeyi.

einstein 6

Yaptıkları elbette ki anlatılarak tükenmez fakat biraz da çok fazla gün yüzüne çıkmamış ama özünde yine faydalı işlere değineceğiz. Kimileri tuhaf gelebilir, kimileri için de “Bu Einstein’in miymiş?” demenize neden olabilecek 4 icadından bahsedeceğiz sizlere.

1-) Aaa, Tam Bize Göre: Genişletilebilir Takım Elbise

einstein 2

Friends’in bölümlerinin bir tanesinde Joey’in bir bütün hindiyi yiyebilmek için Phoebe’nin hamile pantolonunu giymiş olduğunu izleyenler anımsayacaktır. Karnınıza sürekli baskı yapan bir pantolonunuz yok ise her yerde daha rahat hareket edebilirsiniz. Latifesi bir yana, herkes kimi dönemler kilo alıyor, kilo veriyor, birkaç ay önce büyük umutlarla almış olduğumuz bir pantolonun ya da gömleğin içine girememeye başlıyoruz.

Einstein de bu durumu düşünerek müthiş bir şey düşünmüş. Takım elbise ceketi, iki set düğmeye sahip olan bu ceket; bir seti sağlam hamur işleri yemek istediğinizde kullanılıyor, diğer set ise diyet zamanlarında kullanılıyor. Bununla birlikte genişletilebilen kol girintileri de cabası. Derdiniz şıklıktan ziyade rahatlık ise yerinde bir icat.

2-) İnsanın Nutku Tutuluyor: Ses Kaydedici

einstein 8

Çevresinde olup bitene küçümseyerek bakmakla, ya da kibir dolu olmakla bilim insanı olunamıyor.Elbette ki olanlar da vardır fakat taşın altına elini koymak, insanların ihtiyaçlarına yönelik buluşlar yapmak oldukça zordur. Film izlemeyi keyifli bulan Einstein, sinema sektörünün gelişerek bugünkü halini almasında en önemli rollerden birisine sahip. Einstein’in bulduğu ses kayıt cihazı, aslında elektromanyetik ses üreten bir cihazdı. Charlie Chaplin’in arkadaşı olan bir bilim insanından da böyle hoş bir atılım beklenirdi zaten.

3-) Dijitallerin Atası: Otomatik Pozlama Yapan Kamera

einstein 7

Araç gereçlerin ve fikirlerin noksan olduğu dönemlerde düşünmek, üretmek ve bşarmak oldukça zordu. Ancak Albert Einstein, otomatik olarak ayarlamış olduğu ışık miktarına dayanan bir kamera düşüncesi üzerinde uzunca süre çalışmış. Öyle ki bu iş için tıpkı kendisi gibi mucit olan Alman Gustav Bucky ile ortak çalışma da yürütmüş hatta Bucky’nin bu konu ile ilgili birçok patent almışlığı da vardır.

4-) İhtiyaç İcadı Doğurur: Einstein-Szilard Buzdolabı

einstein 1

Yukarıda da bahsetmiştik, ihtiyaçlar ile icatlar birbirinden ayrılamaz. Bu nedenle de yapılagelen tüm icatların öyle veya böyle bir ihtiyacı karşılayabilmek adına önemli bir rolü vardır. Einstein de yukarıda ele aldığımız üç icadı gibi, buzdolabında önemli bir icadı yaratma amacındaydı. Bu ihtiyaç yine insanlık yararına olan insan sağlığını tehlikeye atan buzdolaplarının yeniden elden geçirilmesi, yeni modellerinin yaratılmasının üzerineydi.

einstein 3

Almanya’da buzdolapların zehirli dumanlar sızdırdığı için insanların yaşamlarını yitirmesini kendisine dert eden Einstein, daha kullanışlı, yeni ve sağlıklı bir buzdolabı üretmeye karar vermiştir. Leo Szilard adındaki öğrencisi ile beraber sabit basınçta çalışabilen ve zehirli duman riskini bünyesinde barındırmayan bir buzdolabı fikri üzerine çalışmalara koyulmuştur. Bu önemli tasarım için, 45 farklı patent almıştır. Buzdolabının önemli özelliklerinden birisi de içinin soğuyabilmesi için dışının sıcak tutulması gerekliliğiydi.

 

Kaynak
listelist.com

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu