Yaşam

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü Nedir?

instagram takipçi hilesi

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü Nedir? 6 Ekim günü dünya genelinde Serebral Palsi Farkındalık Günü için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Her yıl 6 Ekim’de, serebral palsi tanısı konulmuş çocuklara dikkat çekmek amacıyla, yeşil rengi sembolize eden etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu özel gün vesilesiyle, kurum binamızın çevresinde yeşil ışıklandırma yapılmıştır.

Kas-iskelet sistemi hastalığı olan serebral palsi, en yaygın görülen fakat ne yazık ki en az anlaşılan engellilik durumlarından biridir. Dünya çapında 17 milyon insanın serebral palsi ile yaşadığı bilinmektedir ve Türkiye’de her yıl 6 binden fazla bebek serebral palsi teşhisi almaktadır.

Uzmanlar, serebral palsinin ilerleyici bir hastalık olmadığını vurgulamakla birlikte, erken teşhisin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmektedir. Eğer bir bebek, bir yaşından önce sık sık sadece tek bir elini kullanıyorsa, 18 aylıkken hala yürümekte zorlanıyorsa veya 24 aylıkken temel cümleleri kuramıyorsa, bu gibi belirtiler ortaya çıkarsa, derhal bir uzmana başvurmak önemlidir.

6 ekim dunya serebral palsi farkindalik gunu 3

Serebral Palsili Kişilerin Yaşadığı Sosyal Sorunlar Nelerdir?

Serebral palsi taşıyan bireyler, iletişim ve öğrenme konularında zorluklar, davranış problemleri ve zihinsel engeller gibi sosyal yaşantılarını etkileyen sorunlarla başa çıkabilirler. Bu sorunların bilincinde olmak, serebral palsi taşıyan çocuklarla etkili iletişim kurabilmek ve empati yapabilmek için hayati bir öneme sahiptir.

İletişim: Serebral pals sebebi ile, ağız ve dil etrafındaki kasların kullanımı zayıflayabilir. Konuşma yeteneğini desteklemek için gereken nefes alışkanlıkları ve solunum sistemi de zarar görebilir. Bu özellikle çocukluk döneminde iletişim kurmakta güçlüklere yol açabilir.

Zihinsel Engel: Fiziksel engel miktarı arttıkça, zihinsel engel riski de artabilir. Ancak bazen, ciddi fiziksel engellere sahip olmalarına rağmen, zihinsel engel yaşamayan bireyler de mevcuttur.

Öğrenme Zorluğu: Serebral palsi taşıyan çocuklar, bazı öğrenme zorluklarıyla karşılaşabilirler. Bu zorluklar, dikkat eksikliği, motor becerilerinde eksiklik, algılama güçlükleri ve konuşma sıkıntıları gibi faktörleri içerebilir. Serebral palsili öğrenciler, konsantrasyon sağlamak için daha fazla çaba göstermek zorunda kalabilirler.

Davranış Sorunları: Serebral palsi taşıyan her dört çocuktan birinde davranış sorunları görülebilir. Bu sorunlu davranışlar arasında bağımlılık, aşırı hareketlilik (hiperaktivite), endişe ve antisosyal davranışlar yer almaktadır. Ayrıca, serebral palsi taşıyan çocuklar duygusal zorluklar yaşayabilirler ve gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde depresyon ve anksiyete bozukluklarına daha yatkın olabilirler.

Üzülerek belirtmek gerekir ki, serebral palsinin kesin bir tedavisi henüz bulunmamaktadır. Ancak, bilinçli aileler ve erken teşhis ile birlikte uygulanan tedavi yöntemleri, serebral palsi taşıyan çocukların duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimine katkı sağlayabilir. Serebral palsi taşıyan çocukların yaşam kalitesini artırmak ve topluma daha fazla katkıda bulunmalarını sağlamak için atılacak ilk adım, erken tedavi ve rehabilitasyon fırsatlarının sunulmasıdır.

6 ekim dunya serebral palsi farkindalik gunu 1

Serebral Palsi Farkındalığını Arttırmak İçin Ne Yapabiliriz?

Serebral palsi, dünyada sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Dünya genelinde her 8 saatte bir, bir bebek serebral palsi teşhisi almaktadır. Yani her 1000 doğan bebekten 4’ü serebral palsi ile mücadele etmek zorundadır.

Buna rağmen, serebral palsi konusunda dünya çapında yetersiz bilgi bulunmaktadır. Serebral palsi hakkında daha fazla bilinçlenmek ve yanlış bilgilere son vermek, bu rahatsızlığın farkındalığını artırmak için en etkili yöntemlerden biridir.

Serebral palsi farkındalığı konusunda katkıda bulunabileceğiniz pek çok yöntem bulunmaktadır:

  • Serebral palsi konusunda daha fazla bilgi edinmek için kaynaklara başvurabilirsiniz.
  • Sosyal medya platformlarını, farkındalık kampanyalarını desteklemek amacıyla etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Kişisel hikayenizi, desteğinizi ya da kendi deneyimlerinizi sosyal medya veya bir blog aracılığıyla paylaşmak, serebral palsi farkındalığına katkı sağlayabilir.
  • Serebral palsi ile ilgili düzenlenen farkındalık etkinliklerine aktif olarak katılabilirsiniz.
  • Araştırma kurumu ya da serebral palsi destek kuruluşlarına bağış yapmak gibi adımlarla, bu önemli konuya katkı sağlayabilirsiniz.

6 ekim dunya serebral palsi farkindalik gunu 4

 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü Mesajları

Bugün 6 Ekim. Sende farkındalığa yeşil ışık yak!

6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü ile farkına varalım…

Dünya Serebral Palsi Günü için sen de bloğunun logosunu yeşil yap, destek ol!

Ne kadar güçlü olduğunuzu fark edin, ‘6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü’

“Dünya Serebral Palsi Günü”nde yeşil giyinmeye ne dersin? Haydi sen de destek ol, birlikte aşalım…

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü’nde farkında ol, umut ol!

Dünya Serebral Palsi Günü’nde farkındalık yaratalım daha da güçlenelim!

Serebral Palsi’nin farkındayım!” demek için, “Dünya Serebral Palsi Günü”nde yeşil giyinmeye ne dersin? Yeşil ayakkabı bağcığı, yeşil t-shirt ya da yeşil etek… Haydi sen de destek ol, birlikte aşalım!

Ülkemizde her yıl 6000’den fazla bebekte teşhis edilen Serebral Palsi çocuklukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur.

Bugün Dünya Serebral Palsi Günü! Serebral Palsi, ilerleyici olmayan bir fiziksel engellilik durumudur. Erken müdahale ve hayat boyu rehabilitasyonla önemli gelişmeler kaydediliyor.

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu