Hastalıklar

Serebral Palsi Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Serebral Palsi hastalığına dair sorular gündemde oladursun pek çok vatandaş tarafından da merak edilmeye başlandı. Beden hareketleri üzerinde kısıtlayıcı etkilere neden olan Serebral Palsi, hastalığın tedavi yöntemlerini öğrenmek isteyenler için sorgulanmaya başladı. Öyleyse Serebral Palsi nedir? İşte, oldukça merak edilen konu ile ilgili detaylı bilgiler yazımızda…

Serebral Palsi 7

Serebral Palsi hastalığı, televizyon ve sosyal medyanın gündemine zaman zaman girmesi nedeni ile hastalığı merak edenlerin çokça araştırdığı bir konu oldu. Öyleyse bebeklik veya çocukluk döneminde ortaya çıkabilen bu hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemi nasıl olmaktadır.

Serebral Palsi’nin Belirtileri Nelerdir?

Serebral Palsi hastalığının belirtileri çok erken dönemlerde belirlenebilmektedir. Doğum öncesinde ya da sonrasında gelişebilecek problemler ile riskli bebek olarak görülmekte olan bebekler mutlak suretle psikomotor gelişimleri de takip edilmelidir. Ayrıca çocuğun ilk üç yaşına kadar da görülebilmektedir.

Serebral Palsi 9

Erken Dönem Belirtileri:

12 aylıkken emekleyememe
2 aylıkken sosyal gülmenin olmaması
Doğduktan sonra emme ve yutkunma sorunları olan bebekler
4 aylıkken baş kontrolün olmaması
10 aylıkken parmakla işaretin olmaması
5 aylıkken tüm eliyle nesneleri kavrayamama
9 aylıkken desteksiz oturamama
15 aylıkken 2 – 6 tek kelime söylememe
4 aylıkken baş kontrolün olmaması

Serebral Palsi 4

11 aylıkken elde cımbız tutuşun olmaması
2 aylıkken sosyal gülmenin olmaması
9 aylıkken desteksiz oturamama
18 aylıkken bağımsız şekilde yürüme noksanlığı
Çok ağlayan, sakinleştirilmesi zor olan, huzursuz bebekler,
Yürümede bozukluğu
Parmak ucu yürüme
Denge ve koordinasyonda bozukluk
Kendisini besleyebilmek veya oyuncaklarla oynarken ellerini kullanmakta güçlük, 1 yaşından önce el tercihinin olması

Serebral Palsi 6

Bu belirtilerin hemen hemen hepsine sahip olan çocuklar zaman kaybetmeden fizyoterapisti ve çocuk nöroloğu tarafından muayene edilmelidirler. Serebral Palsi hastalığını yaşayan çocukların tedavisi çocuk ortopedisti, psikolog gibi birçok disiplinin ortak çalışmasını gerektirmektedir.

İnce ve kaba motor hareketleri normal gelişme ile gecikme ve gecikmenin neden olduğunun belirlenmesinin erken tespiti hayatının ilk yılı sonuna kadar; mutlaka 0-12 aylardaki motor gelişimindeki sorunların belirlenmesi, orta ve uzun vadede yaşanabilecek kas zayıflıkları, postür ve eklem bozuklukları, sosyal yaşama ve okula uyum sorunları, fonksiyonel yetersizlik, günlük yaşam etkinliklerinde bağımsızlığın geliştirme göstermemesi, gibi birçok sorunun önlenmesi konusunda yardımcı olabilecektir.

Serebral Palsi 5

Serebral Palsi Tedavisi

Serebral palsi tedavisi esnasında normali ve hareketi algılamak, çevresinin keşfedilmesi ve sosyal ilişkilerin öğrenilmesi, hareketliliği sağlamak, gövdeyi hissetmek çocuğun fonksiyon ve hareket becerilerinin artmasını sağlar. Doğru hareket örneklerinin öğretilmesi, kas yapısının uyumlu yardımcı cihazlarla rahat müdahale Serebral Palsiye sahip olan çocuğun yaşamın içinde kalabilmesini de kolaylaştıracaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu