2023 Yılında Öne Çıkan Meslekler
2023 Yılında Öne Çıkan Meslekler: Geçtiğimiz yıllarda Dünya Ekonomik Forumu’nda çarpıcı bir konu gündeme getiriliyordu: Okul hayatlarının ilk aşamalarındaki çocukların %65’i henüz var olmayan işlere sahip olacak. Bundan sadece 20 yıl önce hiç kimse, havada bir oyuncak gibi uçuşan ancak ekin izleme özelliği ile tarım sektörüne inanılmaz bir dönüşüm yaşatan dronları, e-spor ile geleneksel sporun koltuğunu oynatan sanal sporcuları, akıllı evleri hayal dahi etmiyordu.
Tüm bu teknolojik gelişmeler nedeniyle iş gücü piyasası da köklü bir değişim yaşıyor. İş dünyasının popüler uygulaması LinkedIn son 5 yılın en çok talep gören mesleklerini duyurdu:
Game Designer (Oyun Geliştiricisi)
Oyun geliştirici, oyun yazılımını tasarlamak, programlamak ve oyunun tüm süreçlerini takip etmek için gereken tüm işleri gerçekleştirmek için görev alan kişidir. Oyun geliştiricileri, oyun tasarlama, programlama, grafik tasarım, oyun sunumları ve testi gibi çeşitli görevler üstlenebilir. Oyun geliştiricileri ayrıca oyunu çeşitli platformlar için uyumlu hale getirmek için de görev alır. Oyun geliştiriciler, genellikle oyun stüdyolarında ya da oyun geliştirme şirketlerinde çalışırlar.
Blockchain Developer (Blokzincir Geliştiricisi)
Blockchain Developer, blockchain teknolojisi kullanarak uygulama veya sistem geliştirir. Blockchain, birçok işletmenin veri güvenliğini veya para transferlerini yaparken kullandıkları bir teknolojidir. Blockchain Developer, blockchain ağlarının oluşturulması, kurulması ve yönetilmesi gibi görevleri yerine getirebilir. Bankalar, devlet kuruluşları, sigorta ve teknoloji şirketleri müşterilerine daha iyi hizmet vermek için blockcahin’i deneyimlemek isteyecek.
Growth Specialist (Büyüme Uzmanı)
Büyüme uzmanları, hizmet verdikleri şirketin büyümesine ve gelirini artırmasına yardımcı olmak için pazarlama ve ürün geliştirme ekipleriyle işbirliği yaparak yeni pazar ve müşteri fırsatlarını belirler.
Growth Specialist, bir şirketin büyümesini sağlamak için farklı stratejiler ve yöntemler kullanır. Bu pozisyon genellikle bir şirketin satış, pazarlama, ürün ve hizmet geliştirme gibi farklı alanlarında uzmanlaşmış kişiler tarafından doldurulur.
Customer Succes Specialist (Müşteri Başarı Uzmanı)
Müşteri Başarı Uzmanları, bir müşterinin satın aldığı ürün veya hizmetten eksiksiz olarak faydalandığından ve mümkün olan en iyi deneyimi yaşadığından emin olmak adına çeşitli iletişim kanalları vasıtasıyla ona destek ve yardım sağlar.
Game Artist (Oyun Tasarımcısı)
Oyun tasarımcısı; dijital ortamlarda oynanan oyunların tasarlanması ve daha sonra kullanıcıyla buluşmasına kadarki süreçlerin tümünde görev alan kişilerdir. Giderek daha fazla popülerleşen bu mesleği icra edenler, bir oyunun programlama, tasarım, animasyon veya sanat işlerinin tamamını yapmaktadır.
Artificial Intelligence Engineer (Yapay Zeka Mühendisi)
Makineleri insan beyniymiş gibi çalışacak şekilde programlayan, makine öğrenme algoritmalarını tasarlayan kişilere yapay zeka mühendisi denir. Makineleri mantıklı ve verimli bir şekilde hareketler gerçekleştirmek amacıyla programlayan yapay zeka mühendisleri yazılım firmalarında çalışabilir.
Game Developer (Oyuncu Geliştiricisi)
Oyun geliştirici, oyun yazılımını tasarlamak, programlamak ve oyunun tüm süreçlerini takip etmek için gereken tüm işleri gerçekleştirmek için görev alan kişidir. Oyun geliştiricileri, oyun tasarlama, programlama, grafik tasarım, oyun sunumları ve testi gibi çeşitli görevler üstlenebilir. Oyun geliştiricileri ayrıca oyunu çeşitli platformlar için uyumlu hale getirmek için de görev alır. Oyun geliştiriciler, genellikle oyun stüdyolarında ya da oyun geliştirme şirketlerinde çalışırlar.
Patient Coordinator (Hasta İlişkileri Sorumlusu)
Hasta İlişkileri Sorumlusu, hasta ile sağlık kuruluşu arasında yaşanan problemlerin çözümüne aracı olmak ve müşteri memnuniyetini sağlamaktan sorumludur. Hasta ilişkileri sorumlusu, hastaların ve ailelerinin önceliklerini anlamak ve bu önceliklere göre uygun çözümler üretmek için çalışır.
Concept Artist (Konsept Sanatçısı)
Konsept sanatçısı (Concept Artist) bir oyun veya animasyonun görsel tarzını ve estetiğini belirler. Konsept sanatçıları projenin ilk aşamalarında çalışır ve görsel olarak tasarım fikirlerini yönetmen ve yapımcılara sunar.
Software Quality Assurance Engineer (Yazılım Kalite Güvence Mühendisi)
Yazılım kalite kontrol mühendisi, tasarım kalitesini sağlamak için yazılım geliştirme sürecinin her aşamasını izleyen ve yazılımın geliştirme şirketi tarafından belirlenen standartlara uyduğundan emin olan kişidir. Yazılım kalite kontrol mühendisleri, yeni ürünlerin halka sunulmadan önce çalıştığından emin olur.
Robotics Engineer (Robotik Mühendisi)
Robotik mühendisi, insanlar yerine görevler yapabilen makineler tasarlayan kişidir. Robot nedir? Robotlar depolarda ve üretim hatlarında sıklıkla kullanılan makinelerdir. Genellikle insanlar için tehlikeli olabilecek tekrarlayan görevleri yerine getirirler.
Data Enginer (Veri Mühendisi)
Veri mühendisleri, veri tabanlarını planlamak, kurmak, kontrol etmek, veri analizi yapmak, veri çözümleri geliştirmek ve veri tabanlarını güvenli hale getirmek gibi farklı görevleri gerçekleştirir. Ayrıca, veri mühendisleri, veriyi kullanarak çözümler geliştirmek ve öneriler sunmak için kurumsal veri madenciliği yapar.
Back-End Developer
Back End Developerler, yazılım projelerinin arka planda çalışarak son kullanıcılara görünmeyen sistemleri inşa eder ve kodlar. Ayrıca sorumlu oldukları proje ve programların sorunsuz çalışmasını sağlamaktan da sorumludurlar.
3D Artist (3D Modelleme Uzmanı)
3D modelleme uzmanı, bilgisayar yazılım programlarını kullanarak tasarımların üç boyutlu modelini veya nesnelerin görsellerini oluşturan multimedya sanatçısıdır. Nesnenin yapısal fizibilitesini test etmek veya bitmiş ürünü doğru bir şekilde temsil etmek için mevcut skeç veya fikirleri modellere çevirir. Tıp, mimari, mühendislik gibi pek çok farklı sektörde istihdam edilebilir.
Product Owner (Ürün Sahibi)
Ürün veya hizmet ile ilgili paydaşların ihtiyaç ve beklentilerini anlayarak, Geliştirme Takımı’na aktaran kişidir. İş taleplerini netleştirip sıraya koymaktan sorumludur.