10 Mayıs Psikologlar Günü Nedir?
10 mayıs psikologlar günü 2008 yılından bu yana tüm dünyada kutlanmaktadır. Bu günün amacı; insan yaşamına dokunarak bu kutsal mesleği icra edenlerin haklarının bilinmesi, vurgulanması ve gerekli mesleki yasaların çıkmasına yönelik farkındalık yaratılmasıdır. Çünkü bu yasa çıkmadığı sürece; asla böyle önemli bir işi yapmaya yeterli ehliyeti olmayan insanlar, kendilerine misyon yükleyerek insan sağlığı ile oynayabilmektedir. Öte yandan mesleğin saygınlığı, doğru tanımı ve sahip olduğu yetkiler ile ilgili de net çizgiler çekilmesine ihtiyaç vardır.
Örneğin; dünya genelindeki psikologların %35’lik bir kısmı Avrupa‘da bulunmaktadır. Bu meslek erbapları, psikoloji bilimini geliştirmek, ileriye taşımak ve yeni gidiş yolları keşfetmek için her gün farklı çalışmalar yapmaktadır. Ülkemizde ise hala tanımsal kargaşalar yaşanabilmektedir. Psikiyatr, psikolog, klinik psikolog, rehberlik ve psikolojik danışmanlık uzmanı (PDR) gibi, aslında çok farklı olmasına rağmen, birbirine yakın olduğu düşünülen kavramların, birbirinin yerine kullanılması bile, bu alanda daha fazla bilgi sahibi olunması gerektiğinin bir kanıtıdır.
10 Mayıs Psikologlar Gününde Neler Yapılır ?
İlk kez 1879 yılında, Wilhelm Wundt; felsefe ile psikoloji bilimlerinin ayrılması gerektiğini savunarak, insan davranışlarını analiz etmek amacıyla, bir psikoloji laboratuvarı açmıştır. Bu da psikoloji biliminin doğuşuna vesile olmuştur. Öyle ki; içinde ”insan” olan tüm bilimler ve sosyal ya da özel alanlar, psikolojinin konusu haline gelmiştir.
İnsanların davranışlarının, hem biyolojik hem de psikolojik açıdan evreleme yapılarak ortaya konulması ve neden-sonuç ilişkilerine dayandırılmasıyla, pek çok ruhsal soruna çözüm yolu açılmıştır. Bunu, gönül vererek icra eden tüm psikologlar için kutlanan 10 Mayıs psikologlar gününde ise çeşitli vurgular yapılmaktadır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür;
- Psikolog unvanının muhafaza edilmesi (üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı)
- Terapi yapabiliyor olmak için gereken eğitimin tamamlanması (2 yıl yüksek lisans şartı)
- Unvanın getirdiği yetkiler, etik sorumluluklar ve haklar ile ilgili bilgilendirmeler
- Mesleğin kötüye kullanımı ve ehil olmayan kişilerce belli kalıplar dahilinde yapılması ile ilgili cezai yükümlülüklerin getirilmesine ilişkin talepler
- Psikologların haklarını arayabilecekleri bir mercinin (meslek birliğinin) olmasına yönelik vurgular
- Görev tanımına uygun şartlarda, saatlerde ve ortamlarda çalışılması gerektiğinin altının çizilmesi
- Meslek elemanlarının haklarının güvence altına alındığı bir yasa çıkarılması ile ilgili, bilinçlendirmeye yönelik çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.