Jojoba Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba yağı, literatürde “simmondsia chinensis” olarak bilinen çalı benzeri bir bitkidir. Çöl iklimlerine uygun olan bu bitki, ağırlıklı olarak Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve İsrail’de yetişir. Derin köklü bir jojoba bitkisi ortalama 200 yıl yaşayabilir.

Jojoba yağı doymamış yağ asitleri bakımından zengindir ve aynı zamanda saç bakımı için de ilk tercihtir. Farklı yağlarla karıştırılabilir veya tek başına kullanılabilir.

Jojoba Yağı

Jojoba yağı, bu bitkinin tohumlarından elde edilen sıvıdır. Tohumların neredeyse yarısı yağdan oluşur. Jojoba yağı doymamış yağ asitleri açısından zengindir ve ayrıca bol miktarda E vitamini içerir. Jojoba yağını diğer bitkisel yağlardan ayıran özelliği ise çok uzun ömürlü olmasıdır. Karmaşık ve çeşitli kimyasal yapısı, yüksek sıcaklıklara ve çevresel faktörlere uzun süre dayanmasını sağlar.

Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağı, içerdiği yağ asitleri ve E vitamini nedeniyle kozmetik ve güzellik sektörünün vazgeçilmez bileşenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Çünkü hem besleyici hem de nemlendiricidir. Bu sayede kafa derisi ve cildin yoğun bakımı için küçük bir miktar bile kullanılabilir. Ayrıca cilt iltihabını tedavi etmek için kullanılır. Bu bileşen tek başına kullanılabilir, farklı yağlarla karıştırılabilir ve farklı kozmetik ürünlere dahil edilebilir.

jojoba yagi nedir faydalari nelerdir3

Jojoba Yağının Saç İçin Faydaları

  • Jojoba yağının diğer saç güçlendirici faydaları şu şekilde sıralanabilir:
  • Zengin jojoba yağı içeriği ile saçın nem dengesini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Saçların daha hızlı uzamasını sağlar.
  • Çeşitli vitamin ve mineral içeriği ile saç derisini besler. Böylece saçların parlak, sağlıklı ve canlı görünmesini sağlar.

jojoba yagi nedir faydalari nelerdir4

  • Saç derisini nemlendirerek saç dökülmesini ve kepeği önler.
  • Saçı yumuşatarak kırılmayı, kuruluğu ve bölünmüş uçları önleyin.
  • Jojoba yağı saç köklerini nemlendirdiği için saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur.

Jojoba Yağının Cilt İçin Faydaları

Jojoba yağını günlük yaşamında kullananlar veya jojoba yağı içeren makyaj ve makyaj yapmayı tercih edenler cildinde gözle görülür bir fark olduğunu bildirmektedir. Aradaki farklar nelerdir ve bir yağın ne kadar işe yaradığını sorarsanız cevabı aşağıda bulabilirsiniz.

  • Jojoba yağının düzenli kullanımı hem mevcut sivilceleri tedavi edebilir hem de yenilerinin oluşmasını engelleyebilir.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde ciltteki yara ve iltihapların iyileşmesini hızlandırabilir. Herpes virüsünün neden olduğu böcek ve sinek ısırıklarını, sivilce lekelerini ve yaraları iyileştirir.
  • Yapısı gereği bu yağ cilt ile bütünleşir ve yağlı ciltlerde dengenin sağlanmasına yardımcı olur.
  • Kuruluk ve hamilelikten kaynaklanan derin çatlakları giderir. Ayrıca cildin elastik yapısını güçlendirerek yeni çatlakların oluşmasını engeller.
  • Cildin yapısını destekleyen içeriği sayesinde ince çizgileri azaltır.
  • Jojoba yağının ayak kokusu üzerinde de olumlu etkisi vardır. Jojoba yağı içeren ayak kremlerinin düzenli kullanımı terlemeyi engellediği için koku problemlerini de önleyebilir.
  • Cilt temizleme özelliği vardır.
  • Jojoba yağı ile yapılan düzenli masaj, selülit oluşumunu azaltabilir.
  • Bu yağ aynı zamanda cildin nem dengesini sağlayan ve cildi yumuşatan bir nem bombası olarak da tanımlanabilir. Ayrıca ciltteki kolajen üretimini arttırır.

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

jojoba yagi nedir faydalari nelerdir5

 

  1. Jojoba yağı saça tek başına uygulanabileceği gibi saç bakımına uygun diğer yağlarla karıştırılarak da kullanılabilir. Haftada bir veya iki kez uygulanabilir.
  2. Saçınıza uyguladıktan sonra bir süre bekletin. Ardından saçınızı şampuanla yıkayın.
  3. Alternatif olarak 1-2 damla şampuanınıza karıştırın ve saçınıza jojoba yağı sürün.

Jojoba Yağı İle İlgili Videolar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu