Bilim ve Keşif

Zamanda Yolculuk Gerçekten Mümkün mü?

instagram takipçi hilesi

Zaman yolculuğunun nasıl işlediğini hepimiz biliyoruz, değil mi? Gizli bir bilimsel araştırma tesisinde jiroskopik bir odaya girersiniz, beyaz önlüklü bir adam bir düğmeye basar, oda döner ve “bwa wa wa” sesleri çıkarır, mavi “enerji” yayları etrafa yayılır ve şak: Dinozorları robot silahlarla vurma görevi için Arnold Schwarzenegger‘in M.Ö. 200 milyon yıllarındaki haliyle karşı karşıyasınız.

Star Trek“, “Geleceğe Dönüş“, “Avengers” ve hatta “Interstellar” gibi sözde daha ayakları yere basan klas filmlerden sevdiğimiz, bilimkurgu ürünü zaman yolculuğu hayallerimizi paramparça etme zamanı geldi: Endgame,” “The Terminator” ve hatta “Interstellar” gibi klas, sözde daha ayakları yere basan filmler.

zamanda yolculuk mumkun mu 1

Hayır, Julius Caesar ile İngilizce sohbet etmek, kendi büyükbabanızın babalığını yapmak ya da yarı zekice kurguların gücüyle insanlığı kurtarmak için zamanda geriye gitmeyeceksiniz. Yine de Scientific American gibi siteler zamanda yolculuğun mümkün olduğunu söylüyor. Bu da ne demek oluyor?

Fizikçiler “zamanda yolculuk mümkündür” derken, zamanın hız ve mesafeye bağlı olarak farklı gözlemciler için farklı geçtiğini, yani Albert Einstein‘ın ünlü E = mc2 özel görelilik kuramında olduğu gibi “zamanın göreceli olduğunu” kastederler. Ayrıca “matematiksel olarak zamanın tersine hareket etmesini engelleyen hiçbir şey yoktur” anlamına da gelir.

Ancak zamanı tek yönlü olarak deneyimleriz çünkü moleküller daha yüksek düzen durumlarından daha düşük düzen durumlarına doğru hareket etme eğilimindedir: yani “Zamanın Oku“. Bu ikisini bir araya getirmek şu anlama geliyor: 1) Hiç kimse ileri doğru hareket eden zaman yolculuğunun mümkün olduğunu reddetmiyor ve 2) Geriye doğru hareket eden zaman yolculuğu imkansız.

Zamanda Yolculuk Gerçekten Mümkün mü?

Uzay, Zaman Değil

zamanda yolculuk mumkun mu 2

Kulağa son derece tipik, temelsiz, birinci sınıf bir felsefe öğrencisinin beyanı gibi geliyor: “Görüyorsunuz zaman… diye bir şey yok!” Duman bombasını ve coşkulu yüz ifadesini işaretleyin. Evet, herkesin aklını başından almanın ve evet, bu ifadenin bir bakıma doğru olduğunu teyit etmenin zamanı geldi. Ama doğru çünkü zaman, zaman değildir. Zaman uzaydır, bu da zaman yolculuğunun aslında uzay yolculuğu olduğu anlamına gelir.

1905 tarihli özel görelilik teorisinde Albert Einstein, nesnelerin ışık hızına yaklaştıkça zamanı daha yavaş deneyimlediklerini belirtmiştir. Bu durum “zaman genişlemesi” olarak adlandırılır. Ancak bu hızlı hareket eden nesne için diğer herkes yavaştır. Dolayısıyla: Zaman görecelidir ve tüm gözlemciler için aynı değildir. 

Dört yıl sonra 1909‘da Alman matematikçi Hermann Minkowski, gerçekliğin birleşik uzaysal ve zamansal doğasına atıfta bulunmak için “uzay-zaman” terimini icat etti. Minkowski’ye göre zaman, uzayın sadece bir başka yönü, bir boyutudur. Big Think‘e göre, uzayda zaman pahasına hareket edebilirsiniz ya da tam tersi, sola dönmek pahasına sağa dönebilmeniz gibi. Forbes‘un açıkladığı gibi, ışık parçacıklarının bakış açısına göre zaman yoktur.

Yani, eğer zamanda yolculuk yapmak istiyorsan? Uzayda ışık hızına yakın bir hızda seyahat etmelisin. Ve gerçekliğin geri kalanı hızla geçerken, sen yavaşlarsın. Presto: Geleceğe gidersiniz. Ama geri dönemezsiniz. Geçmişteki fiziksel alan artık yok.

İleri, Geri Değil

zamanda yolculuk mumkun mu 3

“Bir daha asla eve dönemezsin” diye biraz şifreli bir ifade vardır. Ancak bu ifade, gençliğin büyülü hayallerini yeniden yakalayamamaya atıfta bulunsa da, zaman yolculuğuna da kolayca atıfta bulunabilir. 

Ars Technica‘daki biraz şaşkın başlık “Neden zamanda geriye gidemiyorsunuz?” diye soruyor. Çünkü geçmiş, etkileşim kurabileceğimiz herhangi bir fiziksel anlamda mevcut değil. Bu, kafanızın dışında yaşamayan anılardan oluşan psikolojik bir yapıdır üzgünüm.

“Geçmiş “in var olduğu tek yer, James Webb Uzay Teleskobu‘nun evrenin erken dönemlerinden bize henüz ulaşan ışığı gördüğü zamanki gibi teleskopik görüşün uzak mesafeleridir. O anda, uzak geçmişi izliyoruz.

Zamanda neden geriye gidemediğimizi düşünürken, gerçekten de “Neden moleküller kendiliğinden eski bileşimlerine dönüşemiyor?” diye sormamız gerekir. Eğer böyle bir şey olsaydı, kırılmış bir yumurta eski haline döner ya da dökülmüş süt bardağın içine geri kayardı. Ancak termodinamiğin ikinci yasasının dediği gibi, kapalı bir sistemde entropi her zaman artmalıdır.

Entropi, moleküllerin düzeninin zaman içinde giderek daha düzensiz hale gelme eğilimidir ve evren kapalı bir sistemdir çünkü onun dışında hiçbir şey yoktur. Entropi kozmosun oluşumundan bu yana artmaya devam etmiştir. Daha önceki herhangi bir moleküler düzene geçmenin hiçbir yolu yoktur, çünkü unutmayın: Zaman, zaman değildir. Zaman uzaydır.

Kara Delik Ekspresi İle Bir Yolculuğa Otostop

zamanda yolculuk mumkun mu 4

Fizikçilerin üzerinde hemfikir olduğu tek bir geçerli zaman yolculuğu yöntemi var: Bir kara deliğe otostop çekmek. Ya da daha spesifik olarak: Onun dış, dönen yığılma diskini geçip hiçbir şeyin kaçamayacağı merkezi olay ufkuna doğru hareket etmek. Greenwich Kraliyet Müzeleri tarafından açıklandığı üzere, bu süreç vücudunuzu “spagettileştirerek” sizi kesinlikle öldürecektir. Yani bir kez daha, tek yönlü bir yolculuktan bahsediyoruz. 

Işık hızına yaklaştıkça zamanın genişlediğini, yani yavaşladığını söylediğimizi hatırlıyor musunuz? Kara delikler ışık hızına yakın bir hızda dönerler. Bu bir filmin – “Interstellar” – doğru yaptığı bir şey. Ama hayır, Murph‘ün kitaplığından bazı kitapları itmek için 4D bir kütüphaneye çekilmeyeceksiniz.

Astronomi’nin dediği gibi, bir kara deliğin olay ufkuna sıkışmış bir kişi evrenin geri kalanının çok daha hızlı yaşlandığını gözlemleyecektir. Bu kişi, kesin konuşmak gerekirse, “gelecekte” olacaktır. Peki ya bir kara delikten kaçabilseydik? Geleceğe bağlı zaman yolculuğu için uygulanabilir bir çözümümüz olurdu.

Yine de, The Conversation‘ın haberine göre, bazı araştırmacılar kara deliklerin imkansızı başarabileceğine inanıyor: Birini zamanda geriye gönderebilir. Eğer bir gök cismi uzayzamanı kendisiyle birlikte “sürükleyecek” kadar büyükse, birini “geçmişe” çekebilecek kapalı bir zaman eğrisi yaratabilir. Yine de ünlü fizikçi Stephen Hawking gibi kişiler bunun saçmalık olduğunu düşünüyordu.

Uygulanabilirlik İmkansız

zamanda yolculuk mumkun mu 5

“Zamanda yolculuk mümkün mü?” tartışmasına birkaç tuhaf eklenti daha var. Özellikle de fizikçi Sabine Hossenfelder‘in YouTube kanalında söylediği gibi: “Zaman yolculuğu için bir alıcı istasyonuna ihtiyacınız var.” Bu, kurgusal zaman yolculuğunun her zaman atladığı ve yanlış yaptığı bir şeydir. Dünya uzayda yerdeki bir taş gibi durmuyor. Scientific American‘ın dediği gibi, saatte 67.000 mil hızla güneşin etrafında dönerken saatte yaklaşık 1.000 mil hızla dönüyor.

Bunun da ötesinde, tüm güneş sistemimiz Samanyolu boyunca saatte 490.000 mil hızla dönüyor. Yani zamanda sadece bir saniye ileri ya da geri gitseniz ama gezegen hareketlerini hesaba katmasanız? Doğrudan boş uzaya ışınlanırdınız. Ve böylece, dediğimiz gibi: Zaman yolculuğu uzay yolculuğudur.

Ve son olarak, kuantum dolanıklığı var: Hani şu hakkında bir şeyler duyduğunuz ama kimsenin anlamadığı şey. Quanta Magazine, kuantum dolanıklığının, moleküler özelliklerin mesafeler boyunca birbirine bağlı olmasının zamanın okuna nasıl yol açtığını açıklıyor.

Şöyle diyerek sizi baş ağrısından kurtaracağız: Tek tek atomların niteliklerini manipüle etmek mümkün olsaydı, “geçmişi” yeniden inşa edebilirdik. Ancak bu, temelsiz spekülasyonların daha da ötesine geçmeyi gerektiren saçma sapan bir fantezidir.

Peki, zaman yolculuğu mümkün mü? Matematiksel olarak, evet. İleriye, evet. Geriye doğru, hayır. Ama uygulanabilir mi? Şöyle söyleyelim: En iyisi bugüne odaklanmak, çünkü insanlık zaman yolculuğunu çözdüğünde, bugünümüz entropinin geleceğinin anısından başka bir şey olmayacak. 

Zamanda Yolculuk Gerçekten Mümkün mü ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu