Yabancı Erkek Ünlüler

Albert Einstein Kimdir?

Modern Fiziğin Dehası: Albert Einstein'in Hayatının Sıradışı Yolculuğu ve Mirası

instagram takipçi hilesi

einstein 17
Tam adı: Albert Einstein
Doğum tarihi: 14 Mart 1879
Doğum yeri: Württemberg/Almanya
Ölüm tarihi:
18 Nisan 1955
Burcu: Balık
Ailesi: Hermann Einstein (babası), Yakob Einstein (kardeşi)
Eşi: Mileva Maric (1903 – )
Çocukları: Hans Albert, Eduard
Mesleği: Fizikçi
Aktif Yılları: 1921 yılından bu yana

imdb-logo

Hakkında

Albert Einstein kimdir? Albert Einstein, modern fiziğin kuramlarının meydana gelmesinde büyük katkısı olan Albert Einstein’in en bilinen teorisi İzafiyet Teorisi’dir.

Albert Einstein, 14 Mart 1879 tarihinde Almanya Württemberg‘de dünyaya gözlerini açmıştır. 1880 yılının Haziran ayında babası Hermann ve abisi Yakob, taşınmış oldukları Münich‘te elektrik mühendisliği ile ilgili bir şirket kurmuşlardır. Einstesn, konuşmaya geç başlamasının haricinde standart bir çocukluk geçirmiştir.

1884 yılında eğitimi için özel dersler ve 1885 yılında keman dersleri almıştır. Aynı yıl içinde Yahudi olmasına karşın Münih’teki Katolik Okulu‘nda eğitimine başlamıştır. 1888 yılında yine aynı şehirde bulunan Luitpold Gymnasium‘a geçerek eğitimini sürdürmüştür. Eğitim yaşamını pek sevmiyordu. 1894 yılında ailesinin iflası sonucunda İtalya’ya yerleşmişlerdir.

Şimdiki adı “ETH Zürich” olan Swiss Federal Polytechnic Enstitüsü‘ne gidebilmek için başvurdu fakat giriş sınavında başarısız olmasından ötürü İsviçre’de Aarau‘da eğitim yaşamını sürdürmüştür. Geçen iki yılın ardından 1896 yılında “Swiss Federal Polytechnic Enstitüsü”ne fizik ve matematik öğretmeni olabilmek için gitmiştir. James Clerk Maxvell’in “Elektromanyetik Teorisi” üzerine çalışmalar yapmıştır.

Okulun tek kadın öğrencisi Mileva Maric ile tanışmış ve evlenebilmek için ailesi ile tanıştırmış fakat Mileva’nın Yahudi olmamasından ve yaşının büyük olmasından ötürü annesi söz konusu evliliğe karşı çıkmıştır. Mileva’nın evlilik dışında hamile kalması ile dünyaya gelen kızlarını evlatlık olarak vermek zorunda kalmışlardır.

1900 yılının Haziran‘ında mezun olmuş ve sonrasında 21 Şubat 1901 tarihindeki İsviçre vatandaşlığı başvurusu kabul edilmiştir. 1901 yılından 1902 yılına dek Achaffhausen ve Winterthur‘da özel ders vermiştir. Öğretmenlik için başvurmuş olduğu yerlerde yaşının küçük olmasından ötürü olumlu yanıt alamamaktaydı. Ardından İsviçre’nin başkenti Bern‘e giden Einstein, geçimini sağlayabilmek adına fizik ve matematik dersleri vermeyi sürdürüyordu.

6 Ocak 1903 tarihinde ailesinin karşı çıkmasına karşın okul dönemlerinde tanışmış olduğu Mileva Maric ile dünya evine girmiştir. Kendisi gibi matematikçi olan Maric ile pek ok ortak noktası vardı. 1904 yılında ilk oğlu Hans Albert, 1910 yılında ise ikinci oğlu Eduard dünyaya gelmiştir. İleri ki dönemlerde şizofreni teşhisi ile Zürich’teki  bir akıl hastanesine yatırılmış ve yaşamını burada kaybetmiştir. Albert ise ileri ki yaşamında California Üniversitesi‘nde profesörlük yapmıştır.

1903 yılında İsviçre Patent Ofisi‘ndeki işini ilerletmeye başlayan Einstein, Makine Teknolojisine oldukça hakim olmaya başlamıştı. Bir yandan Max Planck‘ın kuantum teorisi üzerine çalışmalarını sürdürmekteydi. 1905 yılında Zürich Üniversitesi‘nde “A New Determination of Molecular Dimensions” adındaki doktora tezini vererek doktor unvanını almıştır.

Aynı yıl içerisinde modern fiziğin temellerini ortaya koyan makalelerini yazmaya başlamıştır. “Annus Mirabilis Papers” adındaki söz konusu çalışması ile pek çok bilim okulunda teorileri tartışmaya başlanmıştır. Bu makalelerden üçü (Special Relativity, The Photoelectric Effect ve Brownian Motion) Nobel Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Nobel komitesindeki pek çok tartışmadan sonra “The Photoelectric Effect” adındaki çalışmasıyla 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü‘nün sahibi olmuştur.

1908 yılında Bern‘de okutman olarak görev alan Einstein, 1909 yılında Zürich Üniversitesi‘nde profesör olarak görev almaya başlamıştır. Kısa süre sonra Praque Charles Üniversitesi‘nde çalıştıktan sonra 1912 yılında Zürich‘teki görevine geri dönmüştür. 1914 yılında 1. Dünya Savaşı‘nın başlamasının ardından Berlin’de profesör olarak yerel bir üniversitede çalışmalarını sürdürmüştür.

Prusya’da Academy of Science‘a üye olmasının ardından Prusya vatandaşlığına başvurmuştur. 1914 yılından 1933 yılına dek Kaiser Wilhelm Fizik Enstitüsü‘nde müdürlük yapmıştır. 1920’den 1946 yılına dek ise Leiden Üniversitesi‘nde üstün profesör unvanı ile çalışmalarını sürdürmüştür.

1921 yılında Einstein teorisi üzerine çalışmalar yapmak için New York‘a gitmiş ve 1933 yılında Adolf Hitler‘in ırkçı politikasından ötürü Alman vatandaşlığından çıkarak Amerika‘ya geçmiş ve bu ülkenin vatandaşlığına geçmiştir. ABD‘de Princeton Üniversitesi‘nde Institute of Advanced Study‘de profesörlük çalışmalarına ve yaşamına devam etmiştir. 1945 yılında Princeton Üniversitesi‘nden emekli olmuştur. 1926 yılında Leo Szilard ile zehirli gaz sızdırmayan buzdolabı projesi üzerinde çalışmalar yapmıştır.

1933 yılında Almanya‘da Nasyonal Sosyalist Partisi‘nin iktidara gelmesinden sonra yasalar nedeniyle çalışmaları için izin verilmeyen 40 bilim insanı adına Mustafa Kemal Atatürk‘e bir mektup göndererek onların Türkiye’de çalışmalarını sürdürmelerini istemiştir. Atatürk de bu isteği kabul ederek İstanbul Üniversitesi‘nde çalışma imkanı tanımıştır.

Bir dönem İsrail Başbakanlığı teklif edilse de Einstein bu teklifi reddetmiştir. Dr. Chaim Weizmann ile birlikte Jerusalem Musevi Üniversitesi‘ni kurmuştur.

Albert Einstein, 1955 yılında 76 yaşında yaşama gözlerini yummuştur. Ölümü nedeni ile “Generalized Theory of Gravitation” adlı çalışması yarım kalmıştır.

Videoları

Fotoğrafları

Kaynak
biyografiinfo.comgoogle.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu