Yaşam

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?, Yumurtlama döneminde neden ağrı olur?, Yumurtlama döneminde vücutta neler değişir? Hepsi yazımızın devamında…

yumurtlama donemi belirtileri nelerdir 2

Her ay yumurtalık olgunlaşarak yumurta serbest bırakılma zamanı geldiğinde farklı belirtiler oluşabilir. Hormonal olarak doğurganlık sorunları olmayan üreme dönemindeki kadınlarda yumurtlama; genellikle menstuasyon döngüsünün bir parçası olarak her ay görülmektedir.

Yumurtlama, bazen bir aylık dönemde birçok kez olabilir. Bu yüzden yumurtlamanın zamanlanması ise kafa karıştırıcı bir hal alabilir. Yumurtlama dönemi adet döneminizin başlamasından yaklaşık olarak iki hafta önce gerçekleşir. Bebek istiyorsanız eğer cinsel ilişkiye girmek için doğurgan döneminizin içerisinde olmanız gereklidir.

Bu süre yumurtlama dönemini içerir ve beş gün öncesinden başlayarak bir gün sonrasına kadar uzayabilir. Yumurtlayan her kadında ovülasyon belirtileri görülmek zorunda değildir. Belirti hissetmemeniz yumurtlamadığınız anlamına gelmemektedir.

Bunun ile birlikte yumurtlamayı tanımlamanıza yardımcı olabilecek bazı fiziksel değişimler bulunmaktadır.

yumurtlama donemi belirtileri nelerdir 3

Yumurtlama Ağrısı Nedir?

Bazı kadınlar yumurtlamadan önce ya da yumurtlama esnasında hafif yumurtalık ağrısı hissedebilirler. Tıpta Mittelschmerz olarak isimlendirilen yumurtalık ağrısı, yumurtalık yüzeyini uzattığından dolayı olgunlaşmakta olan folikülün büyümesi ile birlikte ortaya çıkar.

Bu ağrılar, bazen bir sersemlik olarak tanımlanabilir. Bazı kadınlar her ay vücutlarının farklı yerlerinde ağrı yaşayabilirler. Ayrıca, yumurta atıldığı zaman folikülden sıvı alınmasından kaynaklanan bir yanma hissi hissedilebilir.

Bu sıvı bazen abdonimal aster ve çevresinde tahrişe sebep olabilir. Alt batında bir ağırlık hissi de bu sürece eşlik edebilmektedir.

yumurtlama donemi belirtileri nelerdir

Vücut Isısında Değişiklikler

Bazal vücut ısısı, vücudunuzu hiç hareket ettirmeden önce sabah uyandığınız zaman sahip olduğunuz ısıdır. Yumurtalama gerçekleştikten sonra yirmi dört saat boyunca bazal vücut ısınız yarım derece kadar yükselir.

Buna progesteron salgılanmasından ve embriyonun implantasyonu için rahim içi astarınızın kalınlaşmasına yardımcı olan hormon sebep olur. Eğer hamilelik gerçekleşmediyse, vücut hareketleriniz başlamadan bazal vücut ısınız yükselir.

Bazal vücut ısısını izlmek aydan aya yumurtlama dönemi ile ilgili ipuçlarını verebilir, fakat bu yöntem kusursuz bir yöntem değildir. Bazal vücut ısısı grafikleri, düzensiz dönemleri olan kadınlar için yararlı olmayacaktır.

yumurtlama donemi belirtileri nelerdir 4

Servikal Mukusta Değişiklikler

Sudan oluşan serivakal mukus, üreme östrojen seviyeleri tetiklediği zaman, verimli doğurganlık süreniz döneminde kıvamı ve yoğunluğu değişir. Serviks bezleri tarafından üretilen servikal mukus, bir yumurtaya sprem hücresinin iletilmesine yardımcı olan bir kanaldır.

Yumurtlama döneminiz boyunca, servikal mukusun hacmi artar. Bu sıvı, en verimli olduğunuz zamanda, beş güne kadar spremi canlı tutmaya yardımcı olabilir, böylelikle gebe olma şansınız artar.

Diğer Yumurtlama Dönemi Belirtileri İse:

Göğüslerde meydana gelen hassasiyet, gerginlik ve şişme.

Karında şişkinlik hissi.

Karında kramplar ve sancı oluşması.

Cinsel ilişkiye girme isteğinin artması.

Kaynak
JinekolojiMagkadın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu