Yumurta Kolesterol Sorunu Yapar mı?
Kolesterol sorunu yaşayan kişilerin merak ettiği konulardan biri de yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusudur. Bu yazımızda yumurta kolesterolü yükseltir mi açıklayacağız. Yumurtalar kolesterol açısından yüksektir. Ancak son araştırmalar, yumurtaların kalp hastalığı veya diğer yağlı hastalıklara yakalanma riskini artırmadığını göstermiştir. Bu nedenle, endişelenmeden veya pişmanlık duymadan her gün yumurta yemek güvenlidir.
Kolesterolü düşürmek, kalbinizi korumanın ilk adımıdır. Kolesterol düşürücü ilaçlar yediğinizde veya kullandığınızda, kolesterol seviyeniz düşer ve bu seviyenin altına düştüğünde kalp hastalığı riski önlenebilir. (daha yüksek bir serum kolesterol seviyesi, daha düşük bir kalp hastalığı riskini yansıtır)
Son araştırmalar, niasin ve lesitinin serum kolesterolünü düşürmede etkili olduğunu gösteriyor. Düzenli yumurta tüketimi kandaki kötü LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürürken, iyi HDL seviyesini yükseltir. Yumurta sarısı, serum kolesterolünü düşürmede de yararlı olan zengin bir kolin kaynağıdır.
Yumurta, protein içeriği en yüksek olan besinler arasındadır (yumurta başına 7 g). Protein, kan lipit profili üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Kandaki LDL kolesterolü düşürmek için diyetinizdeki kolesterol (karbonhidrat) miktarını düşürmeniz önemlidir.
Yumurtanın Kolesterol Seviyenizi Artırdığını Nasıl Anlarsınız?
Kan seviyenizi tam bir kan testi ile kontrol edin ve aynı yaştaki sağlıklı insanlarla karşılaştırın. Yüksek düzeyde LDL kolesterolünüz varsa, kaynağını azaltarak ve karbonhidrat alımını artırarak diyetteki yağ alımını azaltın. Bu temel sağlık sorununu göz ardı etmeyin!
Son araştırmalar, niasin ve lesitinin serum kolesterolünü düşürmede etkili olduğunu gösteriyor. Düzenli yumurta tüketimi kandaki kötü LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürürken, iyi HDL seviyesini yükseltir.
Kolesterol Nasıl Düşürülür?
Kolesterol sorunu düşürmek zor gibi görünebilir ama kolesterol düşürmeyi doğru adımlarla yaparsak kesin sonuca ulaşabilirsiniz. Başlayalım.
Trans yağları daha sağlıklı yağlarla değiştirin: Kolesterol kontrol edildiğinde, genellikle hem kolesterol hem de lipoproteinleri içeren kan lipitlerinde bulunur. Bu nedenle, bir kişide yüksek LDL seviyeleri veya düşük seviyelerde HDL veya trigliseritler olduğunda, yüksek kolesterole sahip oldukları varsayılır çünkü LDL’nin çoğu insanın kanında baskın kolesterol formu olduğu bulunmuştur.
Trans yağ, birçok çalışmanın inme ve kalp ile ilgili hastalıklar gibi istenmeyen sağlık etkileriyle ilişkilendirdiği bir lipit türüdür. Bu tehlikeler nedeniyle FDA, trans yağ içeren tüm yiyeceklerin bir uyarı ile etiketlenmesini zorunlu kılmıştır. Ancak birçok Amerikalı, kek, kurabiye ve cips gibi gıdalarında hala trans yağ tüketiyor.
Peki, Yağları Azaltmadan Yağları Nasıl Kesersiniz?
Görünüşe göre, sağlıksız yağlar yerine sağlıklı yağlar kullanılarak çok daha düşük LDL seviyeleri elde edilebilir. Çalışmalar, trans yağın ekstra zeytinyağı veya avokado yağı ile değiştirilmesinin, başka hiçbir diyet değişikliği yapmadan, LDL kolesterol seviyelerini %40’a kadar büyük ölçüde azaltabileceğini ve HDL kolesterol seviyelerini %25’e kadar artırabileceğini göstermiştir.
2.) Daha sık balık yiyin: Balık değerli besinler sağlar ve mükemmel bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. Bununla birlikte, aynı zamanda kalp-sağlıklı omega-3 yağ asitleri için mükemmel bir kaynaktır. Çeşitli çalışmalar, balık tüketiminin, düşük balık tüketimine kıyasla LDL kolesterol seviyelerini büyük ölçüde düşürebileceğini göstermektedir. Uzmanlar haftada en az iki kez somon, uskumru, ringa balığı ve alabalık gibi yağlı balıkların yenmesini öneriyor.
3) Kısmen hidrojene yağlar kullanılarak yapılan ürünlerden kaçının: Bunlar, birçok çalışmada kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla bağlantılı olan trans yağa neden olma olasılığı en yüksek olan yağlardır. Amerika Birleşik Devletleri’nde kısmen hidrojene yağlar içeren 1.200 yiyecek ve içecek olduğu tahmin edilmektedir. FDA, trans yağın kalp hastalığına yol açabilen LDL kolesterol seviyelerini artırabileceği ve HDL kolesterol seviyelerini azaltabileceği sonucuna varmıştır.
4) Lif oranı yüksek yiyecekler yiyin: Lif birçok bitkide bulunur ve az miktarda yedikten sonra kendinizi tok hissetmenizi sağlar. Yüksek trigliseritli insanlar genellikle yeterince lif almazlar, bu nedenle alımını artırmanın trigliserit düzeylerini düşürmenin etkili bir yolu olduğu gösterilmiştir. Tıp Enstitüsü, yetişkinlerin günde 25 gr diyet lifi yemelerini önermektedir. Lif açısından zengin besinler arasında keten tohumu, fasulye (barbunya fasulyesi gibi), mercimek, elma, portakal ve arpa bulunur.
5) İşlenmiş gıdalardan kaçının: İşlenmiş gıdalar genellikle sodyum, mısır şurubu ve doymuş yağ bakımından yüksektir. Daha fazla taze meyve, sebze ve kepekli tahıllar yemek sadece lif alımınızı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda sodyum ve doymuş yağ alımınızı da azaltacaktır.
6) Daha az karbonhidrat yiyin: Düşük karbonhidratlı bir diyetin kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olduğu gösterilmiştir. Yüksek trigliseritli kişiler, çok miktarda nişasta veya şeker (özellikle fruktoz) yemekten kaçınmalıdır. American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayan deneklerin, hiçbir diyet değişikliği yapmayanlara kıyasla trigliserit düzeylerini %33 oranında azalttığını buldu.
- Doymuş yağ alımını azaltın: Çoğunlukla hayvansal ürünlerde bulunan doymuş yağlar, kalp hastalığı riskini artıran yüksek LDL seviyeleri ve düşük HDL seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Çok fazla doymuş yağ yemekten kaçınmanın en iyi yolu, yağlı eti daha az yemek ve mümkün olduğunca yağsız etle değiştirmektir.
8.) Alkol tüketimini azaltın: Alkolü ara sıra veya sosyal olarak seviyorsanız, tüketiminizi ölçülü tutun. Aşırı alkol tüketimi trigliserit düzeylerini yükseltebilir ve hatta kötü kolesterol düzeyini yükseltebilir. Uzmanlar erkeklerin günde iki içkiden, kadınların ise günde birden fazla içki tüketmemesini tavsiye ediyor.
- Kalıtsal hastalık riskinizi azaltın: Aşırı kolesterol ve doymuş yağ tüketimi, kalp krizi ve felçlere yol açabilen kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına neden olur. Avustralya’dan yapılan bir araştırma, etkilenen bir aile üyesine sahip kişilerin yüksek kolesterol seviyelerine sahip olma ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu buldu.
- Kolesterol ilaçları almayı düşünün: Diyet değişiklikleri kolesterol seviyenizi başarılı bir şekilde düşürmezse, bu durum için bir ilaç almayı düşünebilirsiniz. Statinler, yüksek kolesterol için en sık reçete edilen reçeteli ilaçlardır ve tek başlarına veya diğer ilaçlarla kombinasyon halinde kullanılabilirler. Bununla birlikte, çalışmalar, statinlerin üç yıl sonrasına kadar trigliserit düzeylerini önemli ölçüde düşürmediğini göstermiştir, bu nedenle birincil ilaç tedavisi seçeneği olmamalıdırlar.
Yüksek kolesterol sorunu doğru adımlarla önlenebilir. Bu nedenle yumurtadan kaçınmak yerine yemeklerinize avokado ve zeytinyağı eklemeyi düşünün. Trans yağlı cips satın almak yerine mısır cipsi veya fırında patates cipsi tercih edin.
Omega-3 yağ asitleri alımınızı artırmak için daha fazla balık, domates ve nohut yiyin. İşlenmiş gıda tüketiminizi mümkün olduğunca azaltın ve mümkünse ölçülü alkol tüketin. Ailenizde güçlü bir yüksek kolesterol öyküsü varsa, kalıtsal test yaptırmayı tartışın. Kolesterol seviyeniz hakkında herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuzla konuşun. Kolesterol seviyenizin yüksek veya düşük olup olmadığı hakkında daha spesifik ve ayrıntılı bir değerlendirme sağlayabilen birçok test mevcuttur.
Güney Doğu Asya ve Avustralya’da uzun yıllar bölge hastanelerinde pratisyen hekim ve yoğun bakım uzmanı olarak çalışarak geniş deneyime sahiptir. Hem dahiliye hem de yetişkin kardiyolojisi alanında kurul onaylı uzmanlardır. 2009’dan beri kardiyovasküler alanda çalışmaktadır ve Avustralya’da iki tıp derneğinin ve iki hekimler birliğinin üyesidir.
Sağlanan bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve tıbbi teşhis veya tedavi için kullanılması amaçlanmamıştır. Her bireyi etkileyen koşullar önemli ölçüde farklılık gösterir ve sağlanan bilgiler, açıklanan herhangi bir ürün veya tedavinin onaylandığı şeklinde yorumlanmamalıdır. Burada verilen bilgiler, hiç kimseye tıp uygulama veya herhangi bir sağlık sorununu teşhis veya tedavi etme lisansı vermek için tasarlanmamıştır; özel tıbbi tavsiye olarak da yorumlanmamalıdır.
Buradaki hiçbir şey, bu tür tavsiyelerin uygun alandaki uzmanlar tarafından yapıldığı kaynaklardan açıkça açıklanan talimatlar dışında, herhangi bir ürün veya işlemin kullanılmasına yönelik bir tavsiye olarak alınmamalıdır. Doktorunuzla iletişim her zaman herhangi bir sağlık sorununu çözmenin ilk adımı olmalıdır.
Klinik çalışmalarda kolesterolü düşürmek için kullanılan ilaçlarla aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir: Kolesterol sorunu bir lipoproteindir. Diğer lipoproteinlerle ortak olarak, kolesterol, bir gliserol molekülünden bir veya daha fazla yağ asidinin çıkarılması ve bunların bir apolipoproteine eklenmesiyle oluşur. Kolesterol yeniden sentezlenmez.