Beslenme ve Diyet

Yer Fıstığının Faydaları ve Zararları Neler?

instagram takipçi hilesi

Yer Fıstığının Faydaları ve Zararları Neler? Yer fıstığı, ceviz ve badem gibi ağaç yemişlerinin tadı ve besin değeri bakımından benzerdir. Yer fıstığı da özellikleri bakımından çok zengindir. Pek çok temel besleyiciden oluşurlar ve mükemmel bir manganez ve niasin kaynağıdırlar.

Yer fıstığı iyi bir E Vitamini, folat, lif ve fosfor kaynağıdır. Yer fıstığı, kalp hastalığı riskini azaltmak, kiloyu yönetmek, kan şekeri seviyelerini dengelemek, insan vücudundaki metabolik hızı arttırmak gibi faydaları ile bilinmektedir.

Yer Fıstığının Faydaları ve Zararları

Yer Fıstığının Besin Değerleri (100 Gram İçin)

  • Kalori: 567 kalori
  • Protein: 25,8 gram
  • Yağ: 49,2 gram (Doymuş Yağ: 6,28 gram, Tekli Doymamış Yağ: 24,43 gram, Çoklu Doymamış Yağ: 15,56 gram)
  • Karbonhidrat: 16.1 gram
  • Şeker: 4.7 gram
  • Lif: 8,5 gram
  • Su: % 7

Yer Fıstığının Faydaları ve Zararları Neler?

Yer Fıstığının Faydaları

Yer fıstığının bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar şunlardır;

Kalp ve Sinir Hastalıklarına, Alzheimer Hastalığına ve Enfeksiyonlara İyi Gelir

Yer fıstığı, başlıca kanser, kalp hastalığı, nörolojik hastalıklar ve viral ya da her türlü mantar enfeksiyonunu önler. Vücuttaki nitrik oksit üretimini artıran Resveratrol adlı antioksidan sayesinde felç olasılığını azaltır.

Karbonhidrat İçermez

Kadınlar, genel olarak, yaşamın çeşitli zamanlarında kilo almaya daha yatkındırlar. Hamilelik sonrası ya da hormonal değişiklikler, menopoz ya da depresyon gibi durumlar bunlara bir örnektir. Haftada en az iki kez fıstık ezmesini diyetlerine dahil eden kadınların, almayanlara göre daha az kilo alma riskine sahip oldukları görülmüştür.

Yer Fıstığının Faydaları ve Zararları

Yer Fıstığının Cilt Faydaları

Yer fıstığında bulunan ve kaynatıldıklarında daha aktif hale gelen yüksek düzeyde antioksidanlar bulunmaktadır. Bunlar ciltteki serbest radikallerin neden olduğu zararların çoğunu ortadan kaldırarak sağlıklı bir cilde sahip olmanıza sebep olurlar. Bu yüzden yer fıstığı açlık hissini gidermeye yardımcı olurken aynı zamanda daha genç görünmenizi de sağlar.

Doğal Antioksidanlar İçerir

Fıstık kabuğu, bol miktarda doğal antioksidan kaynağıdır ve yüksek miktarda lif içerir. Fazla kavrulmuş ya da hafif kavrulmuş gibi farklı kavrulmuş fıstık kabuğu türleri lifi yüksek miktarlarda içerir.

Kemik Gelişimi ve Enerji için Faydalıdır

Fıstık ezmesinde bulunan demir ve kalsiyum, oksijenin kana taşınmasında, sağlıklı ve güçlü kemiklerin oluşmasında en önemli faktördür. Kaldırılan yoğun ağırlıkları destekleyerek vücut geliştiricinin beslenme ihtiyaçlarına mükemmel şekilde uyar. Yer fıstığı iyi bir enerji kaynağıdır ve vücudunuzu bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan ile güçlendirir.

Depresyon ve Anksiyete Sorunlarına İyi Gelir

Depresyonun ana nedeni düşük serotonin seviyeleridir. Yer fıstığında yer alan Triptofan maddesi, bu tür kimyasalların salınımını artırır. Böylece depresyonla mücadele etmenize yardımcı olur.

Yer Fıstığının Faydaları ve Zararları

Alzheimer Hastalığı Dahil Nörodejeneratif Hastalıklara Karşı Korur

Yer fıstığı yüksek miktarda niasin içerir. Niasin açısından zengin yiyecekleri tüketen kişilerin, yani B3 vitamininin Alzheimer hastalığı gibi hafıza ile ilgili bozuklukları geliştirme olasılığı daha düşüktür.

Yer Fıstığının Zararları Nelerdir?

Bütün fıstık çeşitleri genellikle sağlığa faydalıdır. Ancak çok fazla tüketildiği zaman bazı yan etiler yapabilir. Fıstığın zararları kişiden kişiye değişebilir. Kolesterol konusunda farklı farklı görüşler bulunmaktadır. Bu yüzden kolesterol sorunu olan kişilerin doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Fıstıklar çok fazla yap içerir. Bu yüzden fazla tüketildiğinde kilo problemleri çıkarabilir. İnsandan insana değişmekle birlikte alerji sorunlarına da yol açabilmektedir. Fakat bu zararların hepsi fazla tüketildiği zaman ortaya çıkmaktadır.

Yer Fıstığının Faydaları ve Zararları

Yer Fıstığının Faydaları ve Zararları ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu