Yer Elması Nedir? Faydaları Nelerdir?
Yer elması, papatyagiller ailesinde yer alan ve ayçiçeğigiller türünden, yenilebilir kök sapları bulunan olan bir bitkidir. Yabancı ülkelerde sunchokes veya kudüs enginarı olarak da adlandırılır. Bu kök sebzelerin su kestanelerine benzer bir tadı vardır ve çiğ veya pişmiş olarak yiyebilirsiniz.
Onları pişmiş olarak yerseniz, kremsi bir dokuya sahiptirler ve patateslere benzer şekilde kullanabilirsiniz. Yer elmaları bir dizi vitamin ve mineral almanızı sağlar ve probiyotik rolleri nedeniyle bazı sağlık yararları sağlayabilir.
Yer Elması Tüketmenin Faydaları
Makro Besin İçeriği
1 adet dilimlenmiş çiğ yer elması, 110 kalori, 3 gram protein ve 2,4 gram lif dahil olmak üzere 26,2 gram karbonhidrat ya da günlük değerin yüzde 25’ini içerir. Arizona Üniversitesi‘ne göre, lif yüksek kolesterol, kabızlık, kalp hastalığı ve belirli kanser türleri için riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kan şekeri seviyenizi kontrol etmeyi ve sağlıklı bir kiloyu korumayı kolaylaştırabilir.
Vitamin İçeriği
Yer elmasının her porsiyonu, C vitamini ve niasin için günlük değerin yüzde 10’una ve tiamin için DV’nin yüzde 30’una sahiptir. Linus Pauling Enstitüsü‘ne göre, C vitamini bir antioksidan görevi görür ve serbest radikallerin daha yüksek C vitamini alımına neden olan hücrelere verdiği zararı sınırlar. Niasin ve tiamin, saçlarınızı, cildinizi ve gözlerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan ve yediğiniz yiyecekleri vücudunuz için enerjiye dönüştüren B vitaminleridir.
Mineral içeriği
Bir adet dilimlenmiş yer elması yemek, bakır için DV’nin yüzde 11’ini, fosfor için DV’nin yüzde 12’sini, potasyum için DV’nin yüzde 18’ini ve demir için DV’nin yüzde 28’ini sağlar. Vücudunuzda oksijeni gereken yere taşıyan kırmızı kan hücreleri oluşturmak için bakır ve demire ihtiyacınız vardır ve potasyum proteinlerin oluşumunda rol oynar. Fosfor güçlü kemikler ve DNA oluşumuna yardımcı olur.
Probiyotik Etkileri
Yer elmlarındaki karbonhidratların çoğu inülin şeklindedir. İnulin, vücudunuzdaki yararlı probiyotik organizmalar için bir besin kaynağı sağlayan bir prebiyotik görevi görür. Probiyotikler bağışıklık fonksiyonunuzu geliştirmeye, vitamin üretmeye, kolesterolünüzü düşürmeye ve hastalığa neden olan bakterilerin çoğalmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Probiyotik tüketmek, probiyotik organizmaları, probiyotik takviyeler gibi probiyotik takviyeleri almaktan daha kolay bir yol olabilir. Çünkü probiyotiklerde olduğu gibi sindirim sürecinden hayatta kalmaları konusunda endişelenmenize gerek yoktur. 2010 yılında “İngiliz Beslenme Dergisi” nde yayınlanan bir araştırma, yer elmasında inülin içeren meyve ve sebze suyu çekimlerinin vücuttaki belirli probiyotik bakteri türlerini artırdığını keşfetti.