Bilim ve Teknoloji

Yeni Medya Nedir?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz, üniversitelerde bölüm olarak bile açılan 'Yeni Medya nedir? yada Ne değildir?' sorularını sizler için açıklığa kavuşturalım. 

instagram takipçi hilesi

Yeni Medya, dijital bir ortamda gelişen üretici ve tüketiciler arasında çevrimiçi iletişim ve etkileşimi sağlayan sanal ortamdır. Avantajıyla, dezavantajıyla ortaya çıkışını ve yükselişini daha da ne kadar yükseleceğini sizlere anlatmak istiyorum.

Medya Nedir?

Hayatımıza henüz girip yerleşen Yeni Medya kavramını anlayabilmek için öncelikle medyanın ne olduğunu tanımlamalıyız. Medya, topluma görsel ve işitsel araçlarla var olan bilginin ve içeriklerin aynı anda aktarıldığı ortam ve araçtır. Günümüzde bu kavram Yeni Medya’nın yükselişiyle ikiye ayrılmaktadır. Diğeri ise teknolojinin gelişiminden bu yana hayatımızda olan Geleneksel Medya’dır.

Geleneksel Medya Nedir?

Asırlardır kullanılan yazılı ve görsel iletişim araçlarının medya organlarına Geleneksel Medya denmektedir. Gazete, dergi, radyo ve televizyon araçları bu Geleneksel Medya dediğimiz medya ortamının içerisine girmektedir.

8 685x454

Yeni Medya Nedir ve Nasıl Oluşmuştur?

Dijitalleşen dünyada özellikle internet herkesin hayatının büyük bir parçasını ele geçirmiş durumdadır. Her an istediğimiz her bilgiye tek tuşla ulaşabilecek hale getirilmiştir. En çok gündelik hayatımızı etkileyen bu gelişmeler yeni bir ortama zemin hazırlamıştır. Bahsettiğimiz Geleneksel Medya’dan yani televizyon, gazete vb. araçların yerine akıllı cihaz olarak adlandırılan telefon, tablet veya bilgisayarlarımız tam anlamıyla insan yaşamının en büyük bağımlılığı olmuştur.

Çevrimiçi internet bağlantısının var olduğu her yerde erişilebilen sanal ortamların hepsi Yeni Medya başlığının altına girmektedir. Buna örnek olarak en bilinenleri olarak Youtube, Instagram, Twitter vb. birçok sosyal mecralar verilebilir.

7 685x513

Teknolojinin bu kadar hayatımızın içerisine girdiği bu çağda oturup televizyon izlemek veya gazete okumak yerine akıllı cihazlardan istediğimiz an istediğimiz içeriği açıp izleyebilme veya okuyabilme imkanları gelişmiştir. Bu durum Geleneksel Medya’ya olan ilgiyi azaltmış ve Yeni Medyanın hızla yükselmesine sebep olmuştur. Bunu keşfeden üreticiler ise tamamen Yeni Medya için içerikler üretmeye, kanallar ve sayfalar açarak yeni bir medya alanında kendi şahsi medyalarını oluşturma gibi atılımlara başlamıştır.

4 685x454

Yeni Medyanın Avantajları

  • İnternet bağlantısına sahip herkes içerik üretebilir. Bu açıdan maliyet konusu oldukça düşük bir alandır.
  • Üretici ve tüketici arasındaki etkileşim direkt yapılır. Anında yapılan bir haber, yorum veya reklama gelen tepki ve geri dönüşler anlık, daha hızlı ve kesin sonuçludur.
  • Hedef kitlelere ulaşmak daha kolaydır.
  • Dünya çapındaki gelişmelere en kolay ve hızlı yoldan ulaşılabilir.

Dezavantajları ve Riskleri

  • Yeni Medya sosyal mecra ve medyayı içerisine alsada bir yandan asosyalleştirip, toplumdan uzaklaştırma gibi dezavantajı da yaratabilir.
  • İçerik üretiminin veya haber kanallarının kötüye kullanımı ve bilgi kirliliği yaratma sorunu ortaya çıkabilir.
  • En büyük risklerden biri de yeni neslin yani Z kuşağı dediğimiz 2000 yılı sonrası doğanlarda yeterli farkındalığa sahip olmayan gençlerin Yeni Medya’yı zararlı alışkanlıklar konusunda kötüye kullanmasıdır.
  • Çok sık değişen gündemde içerik üreterek anında popüler olan genç kesimin toplum tarafından fazla ilgi görebileceği gibi linç denilen aşağılanmalarla yaşadığı psikolojik ruh değişimleri bireyler için zararlı etkiler yaratır.

Yeni Medyanın Geleceği: Geleneksel Medyayı Bitirebilir Mi?

Bir anda gelişen Yeni Medya şimdiden Geleneksel’den fazlaca rol çalmaya başlamıştır bile. Yeni Medya’da üretilen içerikler daha kişisel ve özgür olduğundan biraz daha ilgi gördüğü çok açıktır. Ancak Geleneksele alışan ve terk etmeyecek kesimin var olduğunda bariz bir gerçektir. Ancak özellikle televizyon alanında Geleneksel Medyanın çökmemesi için yeniliklere ve çağa ayak uydurması bir zorunluluktur. Çünkü şimdiden televizyonda iş yapan çoğu yapımcı, oyuncu veya prodüksiyonlar bile Yeni Medya sayesinde dijitale taşınmaya başlamıştır. Bununla yarışabilmek adına Geleneksel Medya şartlarını ve koşullarını iyileştirmeye mecburdur.

Yeni Medya henüz gelişmeye başladığı zamanlarda iş yaratmaya ve üretmeye başlayan ilk üreticilerin birçoğu şu an gerçekten iyi yerlerde bulunmaktadır. Bunun devamı için yapılan işlerin basitleşmemesi ve üretimin her daim devam etmesi gerekmektedir. Yeni başlayacaklar içinse daha özgün ve yaratıcı şekillerde bu alana giriş yapmalıdır.

Her gün gelişen teknolojiyle şimdiden adını duyduğumuz sanal gerçeklikler, yapay zekalar giderek gelişmeye başladığından Yeni Medya’nın geleceğinde hayatımıza daha heyecan verici işlerin gireceği kesindir.

1 685x496 1

Üniversitelerin En Taze Bölümü: Yeni Medya

Yüksek Öğretim Kurumlarının lisans ve yüksek lisans derecelerinde eğitim veren programlardan en yenisi Yeni Medya bölümüdür. Şu an yalnızca vakıf üniversitelerinde bulunsa da ilerleyen zamanlarda devlet üniversitelerinde de göreceğimize hiç şüphe yoktur. Çağın gerekliliklerine ve yeniliklerine uygun yürütülen bu bölüm gelecekte çok daha değerli yerlere ulaşacaktır.

Bölümün amaçları arasında marka üretimi, profil ve hesap işletmeleri, medya düzenine uygun içerik üretimi alanında donanımlı bireyler yetiştirmek vardır. İnternetle en iç içe yürütülen bölümlerden biridir.

Yeni Medya Terimleri Nelerdir?

  • Takipçi, Trend, Profil, Sosyal Medya
  • E-posta, Mobil Uygulama, Dijital Pazarlama
  • Blog, Blogger, Fenomen, Youtuber
  • Sanal Gerçeklik, Yapay Zeka, Dijital Reklam

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu