İş & Finans

Yatırım Nedir, Nasıl Yatırım Yapılır ?

instagram takipçi hilesi

Real Estate Education

Eğer ki gelirinizden arttırıp bunu saklayabiliyor veya değerlendirebiliyorsanız biz buna yatırım  diyoruz. Zaman geçtikçe ve yaşama zorluğu arttıkça yatırım yapmak daha da çok önemleşiyor. Geleceğin neler getireceğini bilemiyoruz ama gelecekte ne kadar paramız olması gerektiğini ve alacaklarımızın bir programını oluşturabiliriz. Doğru yatırım yapmak geleceğinize güvenle bakmanızı sağlar. Her yatırım yatırım olmadığı gibi her getirisi olan aracada yatırım yapmak veya bilmek yetmeyebilir.

Örnek

⇒ Diyelim ki aylık geliriniz 2500 Lira ve siz bunun her ay 500 lirasını saklayabiliyor veya değerlendirebiliyorsanız (altın, döviz, hisse vb.) siz yatırım yapıyorsunuz demektir.

Kısaca Tasarruf = Yatırım diyebiliriz. Yatırım yapmak için tasarrufunuz olmalıdır.

Herkesin yatırım yapması lazımdır. Ufakta olsa bir yerlerden başlanmalı ve süreklilik haline getirilmelidir.

Gelir – Tüketim = Tasarruf – Yatırım

Lightbulb 943 509

Yatırım yapmak isteyen kişiler ilk önce nasıl yatırım yapmak istediklerini seçmeliler. Ve önlerinde iki seçenek mevcuttur ;

1- Sermaye Yatırımları

2- Finansal Yatırımlar

Sermaye Yatırımları

Sermaye yatırımları genellikle sabit varlıklara veya değerlere yapılan yatırım türüdür. İşletme açmak, donanım almak veya teçhizat gibi sermaye mallarına yatırım yaparak büyüme ve kalkınma odaklı yatırımlardır. Bu yapılan sermaye yatırımları sayesinde kâr artışı yaşandıysa veya getiri oranı arttıysa başarılı bir sermaye yatırımıdır. Getirisi arttığında şahıs veya işletme arta kalan parayı tekrardan tasarrufa çevirebilir ve farklı şekillerde değerlendirebilir.

Finansal Yatırımlar

Finansal yatırımlar ise finansal enstrümanlardan ve yatırım araçlarında tasarruflarımızı değerlendirme türüdür. Finansal yatırımlarda tek amaç fiyat farklarından veya değişimlerden faydalanarak elimizde ki tasarruf miktarını (parayı) arttırmak kâr etmektir. Finansal yatırımlarda şahıslar bir çok konuda dikkat etmelidirler ve bilmesi gerekenler vardır. Mesela finansal yatırımların riskinin fazla olduğuna dikkat etmeli ve ne kadar vadede işlem yapacaklarını hangi yatırım araçlarını kullanacaklarını bilmelidirler.

Her yatırımcı kendisine göre strateji belirlemelidir. Herkesi dikkate almamalıdır.

imgonline com ua Resize

Risk Nasıl Belirlenir ?

İnsanlar normal yaşam hayatlarında sürekli riskler içinde yaşıyorlar ve her an başımıza ne geleceğini bilmeden devam ediyoruz. Hayatta ki risklerin bazılarına engel olabiliyorken bazılarına ise hiç bir müdahale etme şansımız veya önceden engelleme gibi bir durum söz konusu olmuyor.

Fakat yatırımlarda bu durumlar neredeyse tam tersi diyebiliriz.  Ne kadar risk alabileceğimizi kendimiz ayarlayabilir ve risklere önceden hazırlıklı olmuş oluruz. Yatırımcının riskini ayarlamada ki en büyük etkeni yaşadığı ortam, karakteristik özelliği ve yaşı diyebiliriz. Yaşadığınız ortam, eğer stresli ve baskılı bir ortam ise hata yapma olasılığınız o kadar fazladır diyebiliriz. Veya karakteristik özelliğiniz risk almayı sevmeyen bir yapıya sahipse finansal yatırım araçlarından uzak durmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu kişiler risk almaktan çok korkarlar ve en risksiz yatırım araçlarını seçerler. Bu yüzdende yatırım aracının getiri düşük olmaktadır.

Risk ile kazanç doğru orantılıdır. Risk arttıkça kazanç artar, risk azaldıkça kazanç da azalır.

Genç yaştaki gruplar genellikle daha fazla kazanma hırsına kapıldıkları için riski yüksek seçerler. Yetişkin grup ise az riske katlanarak garantileyici kazançlar sağlamak isterler. Yaşlı grubu ise tamamen garanticidir ve riski en aza indirgerler.

Riski almayı kabul ettiğinizde ise bu risklerinizi bölün, Portföyünüzü şekillendirin ve çeşitliliği arttırın.

hd3

Yatırım Araçları Nelerdir ?

  1. Tahvil – Bono – Likit Fon. Repo, Mevduat
  2. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP)
  3. Forex
  4. Hisse Senetleri
  5. Türev Ürünler

Yatırım Vadeleri Nelerdir ?

Yatırım yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında vade seçimi gelir. Vadeye göre yatırım aracı belirlenir ve işlem yapılır.

3 farklı vadeli yatırımcılar vardır. Bunlar ;

  • Kısa Vadeli Yatırımcılar
  • Orta Vadeli Yatırımcılar
  • Uzun Vadeli Yatırımcılar

75586f01b497bf4

Kısa vadeli yatırımcılar genellikle al-sat işlem yaparak küçük fiyat farklarından kazanç sağlarlar. En kısa vadeli yatırımcı günlük yapanlardır ve genellikle ise 3-4, bir haftalık ve bir ay gibi vadede yatırım yapılır. (1 gün 1 ay)

Orta vadeli yatırımcılar size pozisyonunu 1 aydan fazla bekleten yatırımcılardır. Genellikle 3 ile 12 ay arasında pozisyon bekletenler orta vade yatırımcılar arasında bulunurlar. (3-6 ay )

Uzun vadeli yatırımcılar size elinde ki pozisyonu 12 aydan fazla bekleten yatırımcılardır. Daha fazla fiyat farkından kazanç sağlarlar ve büyük kazançlar için bu vade seçilir. (12 ay + )

Bu günler, aylar ve yıllar yatırım aracına göre farklılıklar gösterebilir. Hisse senetlerinde genellikle kısa vade 1 gün 1 ay, orta vade 1 ay 6 ay, uzun vade ise 6 ay 1 yıl olarak. Tahvil-Bono piyasasında yatırım yapanlar için Kısa Vade 1 Ay-3 Ay, Orta vade 3 Ay- 2 yıl, Uzun Vade 2 Yıl- 5 Yıl olarak tanımlanır.

Önceki yazılarımdan bir tanesi olan Yatırıma başlamadan önce yapılması gerekenler adlı makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu