Yapay Zekanın Elimizden Alamayacağı Meslekler Hangileridir?
Yapay Zekanın Elimizden Alamayacağı Meslekler Hangileridir? Yapay Zekanın hayatımızın büyük bir parçası haline geldi diyebiliriz. Üzerine sürekli olarak çalışmalar yapılan yapay zeka, ilerle insana ihtiyaç olmadığını da gösterecek düzeye gelebilir. Yapay zeka nedir, diye merak edenler için buraya tıklayabilirsiniz. Yapay zekanın şuan için yapabildikleri oldukça fazladır. Fakat bazı meslekler için gelecekte insana yine ihtiyaç duyulacaktır.
Yapay Zekanın Elimizden Alamayacağı Meslekler Hangileridir?
Formül İle Yapılmayan Yaratıcı İşler
Yapay Zeka formüle dayalı olan bir çok mesleği yapabilir. İnsan zekası ile yapılabilen ve bir işlem gerektiren mesleklerin çoğunu devir alabilir. Fakat formülü olmadan yapılan yaratıcı işler için yeterli değillerdir. Bir şeyleri düzenleme konusunda ustalaşabilirler. Bunun dışında yeni fikir üretiyor iseniz veya yeni bir şeyler oluşturuyorsanız yapay zeka bu meslekleri elde edemez.
Grafik tasarım mesleği ile uğraşanların her zaman yaratıcılığa ihtiyaçları vardır. Çünkü yeni fikirlerin ve yeni dizaynların oluşturulduğu bir alandır. Tasarım yapmak yapay zekanın yapabileceği bir işlem değildir.
Stilistlik, sürekli olarak modaya yön veren stilistler, bu konuda rahat olabilirler. Çünkü stilist olmak oldukça yaratıcılık gerektiren bir iştir. Tek düze olmadan, farklı ve özgün tasarım üretebilmek yapay zekanın yapabileceği bir iş değildir.
Yaratıcılık denildiğinde akla sadece sanat gelmemelidir. Fakat ilk sırada bunlar yer alabilirler. Bununla birlikte tıp veya hukuk içinde aynı işlemler geçerlidir. Tıp alanında yeni ilaç üretimi konusunda sürekli olarak deneyler yapılabilir. Burada yapay zekanın, bilgisi ve eklentileri yeterli olmayabilir. İş stratejisi geliştirmek yapay zekanın şuan için yapabileceği bir şey değildir.
El Becerisi İsteyen İşler
Yapay zeka el becerisi isteyen işleri yapamaz. Problem çözme yeteneği, el becerisi ve hareket kabiliyeti henüz geliştirilmemiştir. Bu bağlamda tesisatçılar, kaynakçılar, elektrikçiler veya inşaat sektöründe çalışanlar gibi alanları, yapay zeka teslim alamaz. Bu alanlarda çalışan kişiler sürekli olarak farklı durumlarla ve sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu sebeple yapay zekaya bu otomasyonun yüklenmesinin zor olduğunu vurgulamışlardır.
Tesisatçılar ve Elektrikçiler, bu tip işlerde çalışan insanlar günlük hayatlarında ekstra olarak gittikleri tamir görülecek yerlerde sürekli olarak farklı olaylar karşılaşırlar. Bunları biraz tecrübelerine dayanarak biraz da bilgilerine dayanarak yaparlar. Yapay zekadan böyle bir şey beklenemez.
İnşaat sektörü, bir evin inşaası için insan gücü gerekebilir. İnsan gücü, yapay zeka tarafından karşılanabilir. Fakat el becerisi olan kısımdan yapay zeka devreden çıkacaktır.
Kaynakçılar v.b, işlerde çalışanlar için yapay zeka şuanlık bir tehlike arz etmez. Yapay zekanın bu tip işleri yapabilmesi mümkün değildir.
İnsan İlişkisi Gerektiren İşler
Çalışma hayatı çoğu zaman insan ilişkileriyle ilişkilendirir. Örneğin ticaret, tam anlamıyla insanın insanla iletişim kurmasından geçer. Bu anlamda esnaflık yapanların dallarına bakmaksızın sürekli olarak insanlarla iletişimde kaldıkları için meslekleri devir alınamaz. İnsani duygular çok yoğundur. Bazı mesleklerle de oldukça önemlidir. Derin bir kavrayış ve duygusallık gerektirebilir. Yapay zekaların bunları kavraması ve uygulaması büyük zaman alacaktır.
Ticaret ve Esnaflık, sürekli olarak insanlarla iletişim halinde kalınan bu meslekte aynı zamanda duygusallıkta vardır. Bu duygusallık yanlış anlaşılmasın, insani ilişkilerde her zaman bulunan duygusallık ticarette ve esnaflıkta da vardır. İnsanlar konuşarak anlaşırlar. Ticarette konuşma ve iletişim olmazsa hiç bir konuda anlaşma sağlanamaz. Yapay zekalar bu duygusallığı ve konuşma şeklini benimsemeyeceklerdir.