Vücut Geliştirme Estetiği Nedir?
Gün geçtikçe, kısa yoldan vücudunu güzelleştirmek ve fit bir vücuda kavuşmak istendiğinden bıçak altına yatan erkeklerin sayısı da artmaya başladı. Erkeklerin en fazla tercih ettiği operasyonlar arasında vücudu kaslı gösteren protezler geliyor diyebiliriz.
Düzenli çalışıldığında çekici bir görüntü sergileyen kaslar, spor ve diyet bırakıldığında erkeksi ve estetik şeklin kaybolmasına ve daha güçsüz bir görüntü oluşmasına neden olur. Son yıllarda trend haline gelen kas protezleri, spor yaparak yaklaşık bir yılda elde edilebilecek kasların bir iki saatlik bir operasyonla istenilen bölgeye yerleştirilip maskülen bir görüntünün yakalanmasını sağlıyor. Zahmetsiz olması nedeniyle özellikle zayıf erkekler tarafından tercih edilen ameliyat, çoğu zaman sporla bile elde edilemeyecek bir vücut şeklini ortaya koyuyor.
Tamamen erkeklere özgü olan bu estetik girişimi özellikle 25-35 yas arası erkeklerce tercih ediliyor. Kol, omuz, baldır, bacak, sırt, göğüs ve karın bölgesine yerleştirilen bu kas protezleri dışarıdan bakınca belli olmuyor ve doğal görünüyor.
Erkek vücudu için şekillenen ve ‘’pektoral implant’’ ismi verilen silikonlar ilk zamanlar sadece şekil bozukluklarını gidermek için kullanılıyordu ancak son yıllarda sportif bir görüntü yakalamak isteyen erkeklerin birincil estetik taleplerinden biri haline geldi. Bu estetiğin amacı hastaya sadece daha kaslı bir görünüm sunmaktır. Herhangi bir güç artışı sağlayamayan bu yapay kaslar, dayanıklık kazandırmıyor. Gücün kazanılması için operasyondan sonra spora gitmek gerekiyor.
Operasyonun Öncesi ve Sonrası
Ameliyat öncesinde estetik uygulamanın yapılacağı bölgenin ölçüleri alınır. Çeşitli teknik ve cihazlarla eritilemeyen yağlar yüzünden görünmeyen kaslar, aralarındaki ve üzerlerindeki yağların uzaklaştırılması ile belirgin hale getiriliyor. Bu teknik vücudun hemen tamamında etkili oluyor. Kollarda yapılan işlem deltoid, bicepas ve triceps kaslarını ön plana çıkarır.
Göğüste yapılan işlem pektoral ise latissimus dorsi ve serratus kaslarını belirginleştirirken karın ve bel bölgesinde yapılan işlemle rectus abdominis (six pack), internal ve eksternal oblique kaslar ve sırtta yapılan işlemle de sırt kasları ortaya çıkartılır. Ameliyat ile alınan yağlar kas içerisine enjekte edilerek kasların daha da şişirilmesi sağlanabilir.
Ameliyat birkaç minik delikten ve görünmeyen bölgelere atılacak çok minik dikişlerle yapılacağı için herhangi bir şekilde ameliyat izi kalmaz. Kas olarak takılan protezler içi dolu, katı silikonlar olduğundan patlamaları veya kazara sönmeleri söz konusu değildir. Operasyon sonrası ortaya çıkan kaslar son derece doğal durduğundan hasta kendisine yabancılaşmaz.
İşlemden sonra hastanın spora başlaması kasları daha belirgin hale getirir. Spora başlanıp bir süre sonra bırakıldığında da işlem ile belirgin hale getirilen kaslar yerinde kalır. Ameliyattan sonra alınacak 10 kiloya kadar kaslar olduğu şekilde kalmaya devam eder ancak daha fazla kilo alımında mevcut yağ hücreleri daha da büyüyüp gelişir ve kaslı görüntüyü siler.
Kas protezi işlemi hastanede genel anestezi altında yapılır ve 2-3 saat sürer. Genel anestezi olduğundan hasta acı hissetmez. Ameliyattan sonra hasta bir gün hastanede kalır ve ertesi gün taburcu edilir. Ameliyattan sonra 2-7 gün içerisinde hasta normal yaşantısına dönebilir. Her ne kadar hasta, operasyondan kısa bir süre sonra normal yaşantısına dönse de ağır hareket ve egzersizlerden kaçınmalıdır. Kol protezlerinde kişinin bir ay kadar kol hareketlerini kısıtlaması gerekir. Göğüs protezlerinde de kol hareketleri hafif kullanılmalıdır. Karın protezinde ise bir ay boyunca eğilip kalkmak yasaktır.