Verimli Ders Nasıl Çalışılır?
Ders Çalışırken Bilgilerin Kalıcı Olması İçin Neler Yapılabilir?
Öğrencilik hayatı, iş bulana ve o işte yerini garantileyene kadar sürer. İlkokul sıralarından başlayan bu süreç, bir süre sonra kendini geliştirmek için yabancı dil öğrenmeye, yüksek lisans yapmaya ya da farklı bir konuda eğitim almaya kadar devam eder. Fakat, bir konuda başarı elde etmek için verimli ders çalışma metodu oluşturmak ve bu metoda uymak gerekir. Her insanın çalışma metodu, anlama kapasitesi ve tekniği birbirinden farklıdır.
Fakat, birçok insan doğru metoda hala erişemediği için bir türlü kalıcı bilgiye ulaşamaz. Siz de “nasıl verimli ders çalışılır?” diyorsanız aşağıda önerdiğimiz teknikleri deneyebilir, çalıştığınız konularda kalıcı başarıya ulaşabilirsiniz.
Verimli Ders Nasıl Çalışılır?
1- Çalışma Ortamı Oluşturun
Çalışma ortamınızın düzenli olması çok önemlidir. Odanızda dikkat dağıtan her türlü eşyayı düzeltmeniz gerekir. Sade bir ortam dikkat dağınıklığının oluşmasını engeller.
2- Yazarak mı Yoksa Okuyarak mı Öğrendiğinizi Belirleyin
Bazı insanlar defalarca okuyarak, bazıları da defalarca yazarak anlar. Herhangi bir arkadaşınız okuyarak anlıyor diye sizden de aynı performans beklenemez. Eğer yazarak anlıyorsanız yazın. Ancak tüm kitabı olduğu gibi yazmayın. Sesli bir şekilde kitabı okuyun, önemli yerlerin altını çizin ve çizdiğiniz yerleri yazın.
3- Renkli Kalemler Kullanın
Not tutarken renkli kalemler kullanın. Post-it’lere eğlenceli şekilde yazılar yazabilirsiniz. Bu şekilde notları tekrar ederken notların ilgi çekiciliği de artış gösterir.
4- Ders Çalışırken Ara Verin
Çalışırken mola vermek oldukça önemli bir noktadır. Bu nedenle her 30 dakikada bir 5 dakikalık mola verin. Mola vermediğiniz sürece beyninizin konuyu anlaması zorlaşır.
5- Karşınızda Biri Varmış Gibi Dersi Anlatın
Dersi iyice anladığınızı düşündükten sonra, karşınızda en yakın arkadaşınız varmış gibi konuyu anlatın. Bu sayede anlattığınız konudaki anlamadığınız noktaları görmeniz kolaylaşır.
6- Kendi Kendinize Sorular Hazırlayın
Konuları öğrenirken kendinize konu ile ilgili sorular hazırlayın. Fakat soruların cevaplarını yazmayın. Konuyu tekrar ederken bu soruları cevaplamaya çalışın. Cevaplarken bilmediğiniz soruları araştırın. Her tekrarda yine kendinize aynı soruları sorun. Tamamen öğrenince hazırladığınız soruların yanına tik işareti koyun.
7- Eğer Uykunuz Geldiyse Uyuyun
Bazen zorlu ders çalışma sürecinde çok ama çok uykunuz gelir. Fakat uykuya direnmek için kahve, çay gibi gıdalar tüketir uyumamaya çalışırsınız. Ancak tüm çabalara rağmen gözlerinizden uyku akmaya devam eder. Bu şekilde çalıştığınız dersten asla verim alamazsınız. Bunun yerine, ertesi gün erkenden kalkarak ders çalışmanız daha mantıklıdır. Fakat mutlaka ertesi gün erkenden kalkın. Örneğin; ertesi gün gireceğiniz sınav 12’deyse siz 7’de kalkın ve ders çalışmaya başlayın.
8- Test Çözün
Test çözmek, konular pekiştirmenin en güzel yoludur. Çalıştığınız konu ile ilgili bilgiye dayalı testlerden bularak çözün. Bu sayede hem kalıcı hem de kolay bir şekilde konuyu kavramış olursunuz. Bunların dışında farklı verimli ders çalışma metodlarını da deneyebilir, başarı elde edene kadar kendi yönteminizi arayabilirsiniz.