Venöz Yetersizlik Nedir? Venöz Yetersizliği Belirtileri ve Tedavisi
Venöz Yetersizliği Nedir?
Venöz sistemi ve dolaşımı oldukça kolay bir yerdedir. Vücudumuzdaki kirli kanı ayaklardan kalbe taşıyan venöz sisteme venöz dolaşım denir. Damarların anatomisi gerektiğinde esneme ve genişleme özelliğine sahiptir, bu da özellikle ayakta dururken kanın yerçekimine karşı yukarı doğru hareket etmesine yardımcı olur.
Varis denilen bir durumda bu damarlar genişler, çapları anormal bir şekilde artar ve bunun sonucunda esneme yeteneklerini kaybederler. Yine toplardamar kapakçıklarının deforme olması, genişlemiş damarlar ve kapakçıkların yeterince açılıp kapanamaması nedeniyle kanın yerçekimine karşı yukarı yönü kesintiye uğrar ve kalbe geri dönemeyen kan ayaklarda ve göletlerde birikir. Ortaya çıkan staz, kirli kanın dokulardan yeterli drenajını engeller. Stazın geç aşaması dolaşım bozukluğuna yol açar.
Venöz Yetersizliği Belirtileri Nedir?
- Venöz yetmezlik hastalığın şiddetine göre farklı evrelerde ağrı, şişlik, uyuşma ve huzursuzluk ile kendini gösterebilir.
- Popülasyonda değişen derecelerde venöz yetmezliğin prevalansının %15-20 olduğu tahmin edilmektedir.
- Doppler ultrasonun yaygınlaşması bu hastalığın öneminin ve yaygınlığının anlaşılmasında çok yardımcı olmaktadır.
- Bacak ağrısı, venöz yetmezliğin en sık görülen semptomudur. Bacaktaki zonklayıcı ağrı çok şiddetliydi ve günlük hayatı ciddi şekilde etkiler.
- Bacaklarda lenf sıvısının birikmesi nedeniyle bacaklarda ve ayak bileklerinde şişlik oluşabilir. Bu ödem oluşmaya başladığının bir işaretidir.
- Bacaklarda dolgunluk hissi ve ardından gelen huzursuzluk yaşanır.
- Ayak tabanlarında uyuşma yaşanır.
- Baldırda bariz gerginlik
- Venöz yetmezliğin belirtileri genellikle bacaklarda şiddetli kasılma, zonklayan ağrı, uyuşma vb. ortaya çıkar.
- Ağrının bu ilerleyici evrelerini; ayak bileklerinde, ayaklarda veya bacak altlarında ülserlerin oluşmasına neden olabilecek bir durum takip eder. Bu bakımdan bacaklarda geçmeyen ağrı, uyuşma veya geçmeyen yaralar görüldüğünde acil tıbbi müdahale gereklidir.
Venöz Yetmezlik Nasıl Tedavi Edilir?
Yara bakımı ve kompresyon aşamalarını içeren konservatif tedavi yöntemlerine ek olarak, yüzeysel venöz sistemdeki varislerin çıkarılması veya lazer cerrahisi uygulanabilir.
- Ameliyattan hemen sonra hasta hastaneden taburcu edildi, birkaç gün içinde ayağa kalkıp yürüyebilir hale gelir ve aktif olarak işine devam eder.
- Kompresyon çorapları kullanın; kompresyon çorapları, ayak bileğinden baldıra sabit basınç uygulayarak kan akışını düzenlemeye yardımcı olan tıbbi malzemelerdir. Kompresyon çoraplarının kullanımıyla, kan akışı bozukluklarını düzenleyerek venöz yetmezliğin etkilerine karşı koymak için girişimlerde bulunulur.
- Bacak kaldırma yönteminde amaç günde üç veya dört kez bacağı yarım saat kalp hizasının üzerinde tutarak bacak damarları üzerindeki baskıyı azaltmaktır.
- İlaçlar; bunlar aspirin, diüretikler ve pentoksifilin gibi ilaçlarla tedavi edilir. Diüretikler bacaklardaki şişliği gidermek için gereklidir, pentoksifilin bacak ülserlerini iyileştirmek ve kan damarı tonunu artırmak için gereklidir ve aspirin bir kan sulandırıcıdır.
- Skleroterapi; düzgün çalışmayan damarlara serum fizyolojik veya kimyasallar enjekte edilerek uygulanır. Bu madde, kabın sertleşmesini, düşmesini ve çıplak gözle görülmemesini sağlar.
- Cerrahi tedavi; venöz yetmezliğin ileri evrelerinde bu yaklaşım gerekli görülebilir. Venöz yetmezliği olan hastalarda cerrahi yöntemlerle damarların işlevinin normalleştirilmesi, by-pass ameliyatı, ven ablasyonu, anjiyoplasti veya stentleme ile damarların vücuttan çıkarılması ve kanın sağlıklı damarlara yönlendirilmesi.
Venöz Yetmezlik Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Venöz yetmezlik için kalp ve damar cerrahisine başvurulmalıdır. Venöz yetmezlikte ilk adım fizik muayenedir. Renkli Doppler ultrasonografi, sorunun kaynağını ve doğasını belirlemede en sık kullanılan yöntemdir.
MR venografi Bilgisayarlı Tomografi (BT) İntravasküler Yaralanmaların Gözlenmesi ve Teşhisi İçin İntravenöz Ultrason (IVUS) Manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya renkli ultrasonografi gerekebilir.