İş & Finans

Vaka Analizi (Case Study) Nedir? Vaka Analizi Örneği

Vaka analizi, sosyal bilimler ve yaşam bilimleri alanlarında sıklıkla kullanılan bir araştırma yöntemidir. Case Study olarak da bilinmektedir. Geniş bir alana kolayca erişilebilir ve anlaşılabilir hale getirmek için ekip çalışması yapılarak uygulanır. Vaka konuları, bireysel kişilere, şirketlere veya birimlere ait olmayabilir. Vaka çözümlemeleri, genel geçer sonuçlar sunmayabilir ve aynı veriler farklı yorumlanabilir. Ancak, bu verilerin tamamı, uygulanabilir çözümleri geliştirme ve problemleri daha da kolaylaştırma amacını taşır.

Vaka Analizi (Case Study) Nedir? Vaka Analizi Örneği

Vaka Analizi Çalışmaları Nasıl İlerler?

Vaka analizi çalışmasında, genellikle katılımcı firmalar kendilerine ait bir probleme ilişkin verileri diğer katılımcılara sunarlar. Katılımcılardan ilk aşamada bu veriler üzerinden durumu analiz ederek gerekli bilgileri süzmeleri ve süreç boyunca ihtiyaç duyacakları bilgileri üretmeleri beklenir. Ardından, problem için uygun ve optimal bir çözüm elde etmek için alternatif çözümler ortaya koymaları gerekmektedir.

Bu nedenle, vaka analizi sürecini üç aşamada değerlendirmek mümkündür. İlk aşama verilerin analiz edilerek bilgi çıkarılmasıdır. İkinci aşamada elde edilen bilgiler doğrultusunda probleme alternatif çözümler üretilmesi kısmına geçilir. Son aşamada ise elde edilen çözümün karşı tarafa etkili bir şekilde sunulması önemlidir.

Vaka analizi çalışmalarında, doğru ya da yanlış çözüm değil, sorunun çözümünde izlenen yöntemler önemlidir. Jüri, katılımcının soruna yaklaşımı, analitik düşünme becerisi ve problemin doğru başlıklarına odaklanması gibi faktörleri dikkate alır. Bu unsurlar vaka analizlerinde kritik bir rol oynar.

Vaka Analizi Faydaları Nelerdir?

vaka analizi nedir 2

Vaka analizleri, katılımcıların farklı bakış açılarıyla problemlere çözüm bulma yeteneğini geliştirmelerine yardımcı olan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra, verilerin analiz edilerek ihtiyaç duyulan bilginin elde edilmesi için katılımcıların veri analizi yeteneklerini de geliştirir.

Ayrıca, ilk kez karşılaştıkları bir probleme analitik düşünme teknikleri kullanarak daha geniş bir perspektiften yaklaşarak yaratıcı çözümler oluşturabilme ve uygun çözümlere ulaşabilme becerisini de kazandırır. Vaka analizleri, katılımcıların problem çözme becerilerini geliştirerek iş hayatında karşılaşacakları zorluklarla başa çıkmalarına da yardımcı olur.

Vaka analizi, günümüz firmalarının yönetici pozisyonlarında çalıştırmak istedikleri mühendislerin tüm özelliklerini test etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu nedenle, Endüstri Mühendisliği öğrencileri başta olmak üzere diğer bölümlerdeki öğrencilerin de vaka analizi etkinliklerine katılmaları ve takip etmeleri, akademik gelişimleri ve gelecekteki kariyerleri için birçok fayda sağlayabilir. Bu etkinlikler, öğrencilerin analitik düşünme becerilerini geliştirirken aynı zamanda iş hayatında karşılaşacakları zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olur.

Vaka Analizi Örneği

vaka analizi nedir 3

Durum: Global bir içecek firmasının Türkiye ofisinde işe yeni başlamış bir İş Geliştirme departmanı çalışanısınız. Yeni pozisyonunuzla birlikte, aynı departmanda üç kişi daha işe alındı. İşe başladığınız andan itibaren size verilen önemli bir görev var: kısa bir sürede tamamlamanız gereken bu göreve, Türkiye Bölge Müdürüne sunum yaparak mevcut soruna getirdiğiniz çözüm önerilerinizi sunmalısınız.

Görev: Çalıştığınız içecek firması, Türkiye’deki satış rakamlarında üç ilde ciddi bir düşüş yaşamaktadır. Lütfen grafiklere bakarak inceleyin. Ayrıca, bu üç bölgenin tüketici profili, demografik özellikleri, satış mağaza sayısı ve satış temsilcilerinin performansları gibi detaylı bilgiler tablolarda mevcuttur. (Gerçek çalışmada bu bilgiler size verilecek ya da kendinizin şirket verilerinden ulaşmanız istenecektir.)

Size verilen bu veriler ve grafikler temelinde, satış rakamlarını artırmak ve karlılığı yükseltmek için bir öneri listesi hazırlamanız isteniyor. Bu hazırlıkta aşağıdaki sorular size yol gösterebilir;

  • Hangi ilde ne gibi önlemler alınacak?
  • 3 ilde çalışan satışçıların performansları hakkında ne gibi kararlar alınmalı?
  • İş geliştirme fikirleriniz neler?
  • Elinizde bulunan bütçeyi nasıl kullanacaksınız?

Bu sorular birer örnektir. Soruları daha da çoğaltarak çalışmayı büyütebilirsiniz.

Vaka Analizi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu