Türkiye’nin Mutlaka Görülmesi Gereken 20 Kanyonu
Türkiye’nin Mutlaka Görülmesi Gereken 20 Kanyonu ! Ülkemiz içerisinde her bir köşesinde saklı cennet barındırır. Bu saklı cennetlerden biride kanyonlardır. Bizde sizler için ülkemizde görülmesi gerekli olan kanyonları listeledik. İşte bu kanyonlar;
Türkiye’nin Mutlaka Görülmesi Gereken 20 Kanyonu
Şahinkaya Kanyonu / Samsun
Şahinkaya Kanyonu Kızılırmak üzerine kurulu olan Altınkaya Baraj Göleti üzerinde bulunmaktadır. Vezirköprü’ye 13 km uzaklıkta yer alan Şahinkaya Kanyonu, Altınkaya Barajının en derin yeri olma özelliği ile de dikkat çekmektedir. Yaklaşık olarak 1.500 metre uzunluğunda olan kanyon, Kızılırmak’ın turkuaz rengi sularının üzerinde göz kamaştırmakta ve heybeti ile görenleri büyülemektedir.
Köprülü Kanyon Milli Parkı / Antalya
Köprülü Kanyon Milli Parkı, Türkiye’nin en uzun kanyonlarından birisidir. Köprüçay’ın Bolasan köyü ile Beşkonak arasında yer alır ve 14 km uzunluğa ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğine sahiptir. Köprülü Kanyon Toros Dağları’ndan doğarak doğa harikası kanyonlardan geçer ve Serik’in güneyinden Akdeniz’e dökülür. Kanyonlardaki yeraltı suları ile beslenen Köprüçay, Türkiye’nin en güzel doğal rekreasyon alanlarından birisi olarak yer alır.
Köprülü Kanyon, içeriğinde barındırdığı doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri sayesinde ziyaretçilerine çok sayıda etkinlik seçeneği sunmaktadır. Türkiye’nin en önemli rafting noktalarından biri olan Köprüçay üzerinde rafting ve kano sporları olmak üzere çok çeşitli etkinliklere katılma olanağı bulunmaktadır.
Arapapıştı Kanyonu / Aydın
Arapapıştı Kanyonu Kemer barajını besleyen Akçay’ın yıllar içerisinde aşındırması ile oluşmuştur. Kanyon 380 metre yüksekliği ve 6 km uzunluğu ile benzersiz bir doğayı ziyaretçilerine sunmaktadır. Arapapıştı Kanyonu doğal oluşumları bünyesinde barındırmasının yanı sıra antik dönemden kalma şehir kalıntıları ile de tarih ve doğanın birleştiği nadir alanlardandır.
İncesu Kanyonu / Çorum
Çorum’un Ortaköy ilçesi İncesu Köyü’nde yer alan İncesu Kanyonu 12,5 km uzunluğunda ve 40-60 metre arasında değişen bir genişliğe sahiptir. Özellikle tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyonu her iki yamacı sarp kayalık olup yer yer ormanlık alanlara rastlamak mümkündür. Anadolu’nun en büyük Kibele kabartmasına da ev sahipliği yapan İncesu Kanyonu, doğa severler için güzel vakit geçirebilecekleri rafting ve doğa yürüyüşü gibi fırsatlar da sunmaktadır.
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı / Isparta
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Isparta’da Sütçüler ilçesine 20 km uzaklıkta yer alır. Ve 600 hektarlık bir alanı kapsar. Tabiat parkı, zengin bitki örtüsü ve seyrine doyum olmayan eşsiz doğal güzellikleri ile turistler tarafından ziyaret akınına uğramaktadır.
Yazılı Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazıtlar bulunmaktadır. Bu yazıtlar sebebi ile kanyona ‘Yazılı Kanyon’ denilmektedir. Tarihi ‘Kral Yolu’nun da geçtiği kanyon, tapınak ve kaya yazıtlarıyla tarihi bir öneme sahiptir.
Çatak Kanyonu / Kastamonu
Çatak Kanyonu Kastamonu’nun en önemli turizm değerlerinden olarak yer alır. Merkeze 7 kilometre uzaklıkta yer alan Kanyona 6 kilometresi araç ile 1 kilometresi dağ içindeki yürüyüş parkurundan ilerlenerek kanyonun 900 metre yüksekliğe sahip gözetleme noktasına ulaşılmaktadır. Çatak Kanyonu, Çatak Köprüsü’nün 1-2 km aşağısından başlamakta olup Nalbantoğlu köyünde kesintiye uğrayıp, İnönü’ne kadar tekrar kesintisiz devam etmektedir.
Ihlara Vadisi / Aksaray
Ihlara Vadisi’nin tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olarak geçmektedir. Ihlara Vadisi; bitki örtüsü, kilise ve şapelleri ile doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği nadir alanlardan biridir.
Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunan Vadi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. Ihlara Vadisi 18 km uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde, 200 metre genişliğindedir. Bünyesinde yaşam alanı yer alan Ihlara Vadisi diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşıyor.
Ihlara Vadisi’ni şekillendiren ve bu vadiye hayat veren Melendiz Nehri ise buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulması ile oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekanları Ihlara Vadisi’ni dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir. Kapadokya’nın başlangcı olan Aksaray’da yerli ve yabancı turistler, özellikle güneşin doğuş saatinde balonla yolculuk yapmaktadır. Bu yolculuk sayesinde Ihlara Vadisi ve Selime Katedrali ile bölgedeki tarihi ve doğal güzellikleri kuşbakışı seyretme şansı bulan turistler, bölgeye hayran kalmaktadır.
Kapıkaya Kanyonu / Adana
Kapıkaya Kanyonu Adana’nın Karaisalı ilçesi sınırları içerisinde Kapıkaya Köyü’nde yer almaktadır. Kanyon Adana’ya 72 km, Karaisalı ilçe merkezine ise 5 km uzaklıkta yer alır. Yaklaşık 200 metre yüksekliğinde olan Kapıkaya Kanyonu’nun ortasından Niğde-Ulukışla’dan doğan Çakıt Çayı geçmektedir. 7.250 metre yürüyüş güzergahı bulunan Kapıkaya Kanyonu’nun 400 metresinde güvenlik amaçlı korkuluk bulunmaktadır.
Kapıkaya Kanyonu doğa yürüyüşü, fotoğraf meraklılarının ve yamaç tırmanışı müdavimlerinin mutlaka görmeleri gereken doğal bir güzelliktir.
Ulubey Kanyonu / Uşak
Ulubey Kanyonu Uşak’ın Ulubey ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kanyon, 77 kilometrelik uzunluğu ile ABD’de yer alan Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en uzun ikinci kanyonu olarak bilinmektedir.
Ulubey Kanyonu üzerine yapılan cam teras sayesinde eşsiz kanyonun manzarasının ve doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz. Kanyon boyunca antik dönemlerden kalma su kanallarını, kaya mezarlarını ve mağaraları seyredebilirsiniz. Ayrıca Hristiyan Montanism tarikatının merkezi olan Pepouza Antik Kenti de kanyonun içerisinde yer almaktadır. Ulubey Kanyonu ülkemizden ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Horma Kanyonu / Kastamonu
Horma Kanyonu Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Kanyonun ilçeye uzaklığı 5 km.dir ve Kanyonun içinden geçen Zarı Çayı ise alt bölümündeki Ilıca Şelalesi’nden çıkmaktadır. Bu şelale Horma Kanyonu’nun dik ve yüksek duvarlarından çıkıp on metre yükseklikten, doğal havuz niteliğindeki bir gölete dökülür ve zengin bir bitki örtüsü ile sarmalanmıştır. Gölet kıyısında yer alan plaj görünümlü kumsalı, yaz aylarında yüzmek isteyenler ile dolup taşmaktadır. Horma Kanyonu’nu geçmek için ise kesinlikle yerel rehberlerden yardım almanız gerekmektedir.
Cehennem Deresi Kanyonu / Artvin
Cehennem Deresi Kanyonu gezmesi en zor kanyonlardan biri olarak bilinmektedir. Kanyon, Artvin’in Ardanuç ilçesinde yer almaktadır. Cehennem Deresi Kanyonu çok dik, bir kişinin bile zor geçebileceği darlıkta ve 500 metre uzunluğundadır ve kanyonda yürürken dikkatli olmak gerekmektedir.
Lamas Kanyonu / Mersin
Lamas Kanyonu, Erdemli’den 13 km, Mersin’den yaklaşık 35 km batıda yer almaktadır. Limonlu Kasabası’ndan kuzeye doğru yaklaşık olarak 2 km kadar çıkıldığında karşınıza çıkan köprünün hemen yanındaki dar patika, kanyonun alt girişidir.
Mersin’in sıcak yaz günlerinde yerli ve yabancı turistlerin serinlemek için gittikleri bu kanyon, zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Lamas Kanyonu’nun ortasından Lamas Çayı akmaktadır. Lamas uzun bir kanyon olduğu için trekking yapmak isterseniz güzel bir yerdir.
Küpkaya Kanyonu / Ordu
Küpkaya Kanyonu Ordu ili Kardeşler Mahallesinde yer almaktadır. Kanyonda, çeşitli sportif aktivitelere olanak sağlanmaktadır. Kanyonun doğal yapısı ile akıntıların şekillendirmesi sonucu kayalar dikkat çekici görünüme sahip bulunmaktadır. Kayaların küp şeklinde olması ve elle yapılmış gibi görünüşü sayesinde tamamen doğal görünüm katmaktadır.
Kanyonda bulunan suyun sıcaklığı yaz aylarında dahi 5 derece civarında hissedilmektedir. Kanyonun genişliği 5 mt iken bazı bölümleri ise 20 mtyi bulmaktadır. Küpkaya Kanyonu, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra macera sevdalılarına da ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatmak için tesis içerisinde birde zipline hattı bulunmaktadır.
Kapuz Kanyonu / Antalya
Kapuz Kanyonu Antalya’ya bağlıdır. Kanyon şehir merkezine 10 km mesafede yer alan, Konyaaltı İlçesine bağlı Aşağıkaraman Mahallesindedir. Kapuz Kanyonu iki dağın arasından süzülen suyun 3 km ileriden yer altında çıkmasıyla oluşmuştur. Kanyonun son 400 metrelik kısmında genişleme bulunmaktadır. Bu da rafting ve trekking için uygun alanlar oluşturmuştur.
Yöre halkının Kırkurgan ismiyle de andığı kanyonun, ilginç bir hikayesi bulunmaktadır. Söylentiye göre, vadinin derinliğini ölçmek isteyen köylüler, kırk urganı birbirine bağlayarak sarkıtmış ama kanyon tabanına ulaşamamışlar. Kırkurgan ismi de buradan gelmektedir. Kapuz Kanyonu yaklaşık olarak 20 kilometrelik uzunluğa sahiptir. Dar ve derin olan kanyonu geçmek, zorlu bir yürüyüş gerektirmektedir. Mutlaka teknik donanımlı ve deneyimli dağcıların geçebileceği bu rotayı, rehbersiz denememek gerekmektedir.
Valla Kanyonu / Kastamonu
Valla Kanyonu ülkemizde farklı kanyonlarında yer aldığı Kastamonu ilinde bulunmaktadır. Şehrin Pınarbaşı ilçesinin Muratbaşı köyünden geçmekte olan kanyon Cide ilçesine kadar devam etmektedir. Valla Kanyonu’nun en önemli özelliği ise dünya üzerinde yer alan en derin ikinci kanyon olmasıdır. Yani ülkemizdeki en derin birinci kanyon olarak da yerini almaktadır.
Valla Kanyonu’nun derinliği bazı bölümlerde 100 metreye kadar ulaşmaktadır. Kanyondan geçmek oldukça zor, uzun ve risklidir. Kanyon içerisinde 40’tan fazla şelale yer almaktadır. Kanyondan geçmek isterseniz gerekli eğitime sahip olup olmadığınıza bakılmakta ve ona göre geçiş izni verilmektedir. Valla Kanyonu’nun uçurumu ortalama 1000 metre yüksekliğindedir. Kanyonu ziyarete gelen ziyaretçiler için seyir terası bulunmaktadır.
Saklıkent Kanyonu / Muğla
Saklıkent Kanyonu Muğla-Antalya il sınırında yer almaktadır. Saklıkent Kanyonu, Türkiye’nin en ünlü kanyonlarının başında gelmektedir. Bir çobanın tesadüfen bulduğu bu kanyonda yürürken gökyüzünü görmek oldukça zordur. Saklıkent Kanyonu içindeki taş duvarlar güneş ışınları kesmektedir. Bu taş duvarlar tam bir doğa harikası oluşturmaktadır.
Saklıkent Kanyonu ortasından bir akarsu geçer. Şu ana kadar ise keşfedilen 16 adet mağara barındıran kanyonda 3000 yıl öncesinde insanların yaşadığı bilinmekte. Kanyonun 16 kmdir. Denizden ise 1000-1100 m yükseklikte yer alır. Kanyonda nehir üzerinde yeme-içme alanları da yer almaktadır. Saklıkent Kanyonu’nda, buz gibi akan suları aşarak yürüyüş parkurunu deneyimleyebilirsiniz.
Güver Kanyonu / Antalya
Güver kanyonu, Antalya Döşemealtı’nda yer almaktadır. Kanyon karstik kayaçlar üzerinde oluşmutur. Güver Kanyonu’nun uzunluğu 2 km, genişliği 20-30 metre, yüksekliği ise 115 metredir. Bölgede traverten kayaçları yaygın ve kanyonda seyir terasları yer almaktadır.
Şahinderesi Kanyonu / Balıkesir
Şahindere Kanyonu Balıkesir ilinin Edremit ilçesinin Altınoluk beldesine yaklaşık olarak 2 km uzaklıkta yer almaktadır. Kanyon Kaz Dağları Milli Parkına oldukça yakın bir mesafede bulunmaktadır. Şahindere Kanyonu’nda pek çok aktivite yapabilirsiniz. Bölgede piknik ve doğal yürüyüşleri sık tercih edilen aktivitiler arasında yer almaktadır.
Ayrıca kanyon içerisinde bulunan derelerde yüzerek serinlemekte mümkündür. Şahindere Kanyonu oksijen bakımından oldukça zengindir. Kanyon ülkemizdeki pek çok kanyona göre farklı özelliklere sahiptir. Şahindere Kanyonu’nda yürüyüş alanları bulunmamaktadır. Yerli ve yabancı turistler tarafından kanyon oldukça sık ziyaret edilmektedir.
Göynük Kanyonu / Antalya
Göynük Kanyonu Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Göynük Likya üzerinde yer almaktadır. Göynük Kanyonu’nda çeşitli sporlar da yapılmaktadır. Doğa yürüyüşü yapmayı seven sporseverler Göynük Kanyonu’na ziyarette bulunabilirler. Göynük Kanyonu dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından birisi olarak gösterilen Likya Yolu üzerinde yer almaktadır.
Kanyon her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Göynük Kanyonu’nun içerisindeki gölet ve çevresi adeta cennetten bir parça gibidir. Yoldan yaklaşık 2 kilometre yürüdükten sonra kanyon girişindeki havuza gelinmektedir. Ve doğal havuzda keyifli zaman geçirilebilir. Göletten bölgeye doğru rafting de yapılmaktadır. Aynı zamanda safari araçlar ile bölgede gezintiler de yapılabilmektedir.
Sapadere Kanyonu / Antalya
Sapadere Kanyonu, Antalya’nın Alanya ilçesinin doğusunda, Sapadere Köyü’nde bulunmatadır. Kanyonun uzunluğu 750 metre civarında olup yaklaşık 400 metre yüksekliğe sahiptir.
Sapadere Çayı’nın çıkış noktasında bulunan Sapadere Kanyonu, inşa edilen yürüyüş yolu ve mesire yerleri ile ilgi çekici bir turizm alanı haline getirilmiştir. Antalya’nın yaz sıcağından kurtulup bir nebze olsun serinlemek isteyenlerin uğrak yeri haline gelen Sapadere Kanyonu görülmeye değer bir doğa harikasıdır.