TİKA Nedir? Ne İş Yapar?
TİKA, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı başkanlığının kısaltmasıdır. 1992 yılında kurularak faaliyetlerine başlamıştır. Ülkemiz TİKA kuruluşu ile Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri dahil olmak üzere Latin Amerika’ya kadar uzanan geniş bir bölgede bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaktadır.
Sovyetler Birliği olan SSCB’nin bölünmesinden sonra birçok ülkeye yardımda bulunmak Türk ülkeler ile çeşitli bağlantılar kurarak ilişkileri kuvvetlendirmek amacıyla kurulan TİKA, 1999 yılına kadar Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Günümüzde ise Başbakanlığa bağlı olarak aktif halde çalışan bir kurumdur.
TİKA’nın kuruluş amacı, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra aynı soydan geldiğimiz Türk ülkelerine finans, ekonomi, teknoloji, eğitim başta olmak üzere sosyal ve kültürel konularda destek verip dayanışma içinde olmaktır.
Üstlendiği birçok görev ve projeyle çeşitli yatırımlarda bulunarak bu ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine yardımcı olarak ekonomilerinin büyümesine destek olmaktadır. Bu konuda en iyi örneğin Kazakistan olduğunu söyleyebiliriz. Plan ve program dahilinde özverili şekilde çalışan TİKA, görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmaktadır.
TİKA, Türkiye’nin yurtdışındaki yardımlarını organize ederek yerine getiren bir kurumdur. Büyüyen ve gelişen topraklarımızda yapılan çalışmaların niteliği zaman içinde değişiklik göstermiştir. 1995 yılına kadar kardeş ülke ilan ettiğimiz ülkelerle ekonomik ve sosyo kültürel faaliyetler yürütmüş, bu tarihten sonra ise eğitim ve kültürel çalışmalara ağırlık vermiştir.
Hepimizin bildiği herşeyin başı nitelikli ve eğitimli aynı zamanda çalışan ve üreten bir topluma sahip olmaktır. Bu nedenle TİKA, eğitim faaliyetlerine hız vermiş ülkemizin her yanında okullar, kütüphaneler, laboratuarlar inşa etmeye başlamış ve üniversitelere teknik konularda yardımlar yapmıştır.
Ülkemizin hem kendi coğrafyasında hem de dünya üzerinde aktif rol alan önemli bir aktör olma çabası doğrultusunda 2000li yıllardan itibaren dış politika anlayışı değişmiş ve bu değişim doğrultusunda TİKA da çalışma alanını genişletmiştir.
2002 yılı itibariyle kalkınma yardımı toplamı 85 Milyon ABD doları iken bu rakam 205 yılında 3 milyar 913 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. Türkiye, bugün itibariyle aynı dili konuşup aynı soydan geldiğimi ülkelerle en çok teknik yardımlaşma yapan kuruluşları arasında yerini almaktadır.
TİKA’nın Görevleri Nelerdir?
TİKA, çalışma ofislerinin ulunduğu ülkelerle beraber toplam 5 kıtada 170e yakın ülke ile işbirliği içinde çalışmalarını sürdürmektedir. Kurulduğu yıl olan 1992 yılından bu yana 37 ülkede faaliyet göstermektedir. Bu 37 ülke içinden 20 ülkede ofisler açarak çalışanlarının görevlerini yerine getirmesini denetlemektedir.
Bu ofisler sayesinde TİKA çalışanları bulundukları ülkelerin gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadırlar. TİKA, bulundukları ülkelerde sadece işbirliği ve yardımla sınırlı kalmayıp bunun yanında belirtilen konularda çeşitli plan ve projeler geliştirerek istekler doğrultusunda çalışmaktadırlar.
Gelişmesi istenen ülkelerde en çok finans, ekonomi, teknoloji, eğitim ve ticaret gibi konularla projeler geliştirerek daha fazla yardım sağlamaktadırlar. Destek olunan ülkeler arasında Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Etiyopya Bosna-Hersek gibi ülkeler gösterilebilir.
https://www.youtube.com/watch?v=tJkN5onn6lc