Testis Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?
Testis Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler? Testisler penisin altındaki skrotum adı verilen bir deri kesesinde bulunan yumurta şeklinde iki bezdir. Çoğu testis kanseri, olgunlaşmamış sperm üreten, daha sonra bir dişi yumurtasını döllemek ve hamileliği başlatmak için olgunlaşan testislerin germ hücrelerinden kaynaklanır.
Testis kanserinin belirtileri, testiste bir yumru, testisin nasıl hissettiğinde bir değişiklik, alt karın bölgesinde ağrı, skrotumun şişmesi ve skrotumda ağrı gibi durumları içerir.
Testis kanseri tedavisi tipik olarak etkilenen testisin cerrahi olarak çıkarılmasını barındırır. Ayrıca radyasyon ya da kemoterapi de kullanılabilir. Testis kanseri tedavisi kısırlığa yol açabileceğinden, tedavinin erken dönemlerinde doktor ile bu konunun konuşulması gerekmektedir.
Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Bu kanser türü, 15 ila 35 yaş arasındaki erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Genellikle tedavi edilebilir. Testis kanserinin ilk belirtisi aşağıdaki değişikliklerden herhangi biri olabilir:
- Her iki testis de bir yumru
- Testis büyümesi
- Skrotumda ağırlık
- Alt karın ya da kasıkta ağrıyan bir his
- Skrotumun şişmesi
- Testis ya da skrotumda ağrı veya rahatsızlık
- Sırt ağrısı
Testis Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Testis kanseri bazı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bunlar;
- Yaş (En yaygın 15-35 yaş aralığı)
- Genetik faktörler
- İnmemiş testis
- Testisin anormal gelişmesi
- Testis iltihabı (orşit)
- HIV enfeksiyonu
- Kısırlık
Testis Kanserinin Önlenmesi
Testis kanserini önlemek için yapabileceğiniz çok az şey var. Doktorlar, testis kanserinden kaynaklanan kötü sonuçların önlenmesinde kendi kendine testis muayenelerinin yararlı olup olmadığı konusunda anlaşmazlıklar yaşamaktadır. Mevcut araştırmalar, kendi kendine muayenelerin asgari faydaları olduğunu öne sürüyor. Doktorunuz sizinle taramanın artılarını ve eksilerini tartışabilir ve kendi kendine taramayı seçerseniz, bu rutine göre kendi kendine muayene yapılabilir.
Testis Kanserinin Tedavisi
Tedavi seçenekleri, gözetim, kemoterapi ve radyasyon tedavisinin yanı sıra birkaç farklı prosedürü barındırmaktadır. Gelecekte çocuk sahibi olmak istiyorsanız bu durumda göz önünde bulundurulmalıdır.
Durumun ciddiyetine göre ameliyat tercih edilir. Etkilenen dokunun cerrahi olarak çıkarılması, doku incelemesi daha ileri tedaviye rehberlik ettiğinden hem tanısaldır hem de patolojik dokunun çıkarılması hastalığın daha fazla yayılmasına karşı koruduğu için terapötiktir.
- Testisin alınması (radikal inguinal orşiektomi): Doğrulanmış bir kötü huylu tümör için birincil tedavi, spermatik kord ve iç kasık halkası ile birlikte testisin çıkarılmasıdır. Çıkarılan testisin yerine rutin olarak testis protezleri önerilir. Bazı küçük tümörler için testis koruyucu cerrahi bir seçenek olabilir.
- Sırttaki lenf bezlerinin çıkarılması (retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu): İlerlemiş testis kanseri vakalarında bu yöntem önerilebilir.
Çoğu durumda, kemoterapi ve radyasyonun olumsuz yan etkilerine maruz kalmadan orşiektomi tek başına yeterli tedavidir. Bununla birlikte, herhangi bir değişikliği değerlendirmek için genellikle kan testleri, BT taramaları ve ultrasonlarla en az beş yıl boyunca yakın takip, herhangi bir hastalığın tekrarını yakalamak için kritik öneme sahiptir.