Bilim ve Teknoloji

Telefoto Lens Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Telefoto Lens Nedir? Özellikleri Nelerdir? Telefoto lens, nesnenin net bir resmini çekmek için ışığın odak noktasına gölge olmadan tam olarak yansımasını sağlayan bir merceğe verilen bir isimdir Telefoto lens, telefoto fotoğrafçılığında odağı keskinleştirmek ve uzaktaki odak noktalarını keskin odağa getirmek için kullanılan lens türüdür. Son zamanlarda piyasaya çıkan cep telefonları teknolojinin son ürünleri olup telefoto lenslerle üretilmektedir. Bu sayede keskin odak nedeniyle mükemmel görüntü kalitesi elde edilebilir.

Telefoto Lens Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Telefoto lens tek bir cihaz gibi görünür, ancak lens odaklama sistemi onu çok yakın hale getirir. Özellikle profesyonel kamera ve video kameralarda sıklıkla kullanılan lens çeşitlerinden biridir. Bir telefoto lens daha çok lens adıyla anılır. Bir kamerada kullanılan hiçbir cihaz ya da lens türü, insan gözünün keskinliğini ve netliğini yakalayamadı. Fakat insan gözüne en yakın lens şu an için telefoto lenstir.

Telefoto Lens Türleri Nelerdir?

İki tip telefoto lens vardır. Bunlar;

  • Short-telephoto lens: Yaklaşık 70 mm ila 100 mm, en faza 135 mm boyutlarındaki lenslerdir. Bunlar, konuya oldukça yakın olduğunuz ancak çok fazla müdahale etmek istemediğiniz portre ve samimi çekimler için idealdir. Kompakt ve hafiftirler. Hızlı çekim için elde tutulabilirler.
  • Medium telephoto lens: Orta telefoto lens, yaklaşık 67 mm ila 206 mm’ye eşit olan on ila otuz derecelik bir görüş alanının gerekli olduğu fotoğraflar çekebilir. Kullanımına bir örnek, fotoğrafçının kişiden birkaç metre uzakta durduğu bir insan öznesinin yakın çekim fotoğraflarını çekmektir.
  • Super telephoto lens: Süper telefoto lens, 300 mm’nin üzerine denk gelen bir ila sekiz derecelik bir görüş alanı gerektiğinde fotoğraf çekebilir. Kullanımına örnek olarak, fotoğrafçının iki veya üç adım mesafede durduğu böceklerin veya bitkilerin yakın çekim fotoğraflarını çekmek verilebilir.

Telefoto Lenslerin Özellikleri Nelerdir?

telefoto lens nedir 2

1) Telefoto Lenslerle Daha Yakın Fotoğraflar Çekebilirsiniz

Telefoto lensler, gerçekte uzakta olan nesneleri kadraja almanızı ve doldurmanızı sağlar. Uçan ve sizden çok uzakta olan bir kuşu çekmek buna iyi bir örnektir. Belgesel izliyorsunuz eğer görmüşsünüzdür. Fotoğraf çeken kişini elinde çok büyük lense sahip bir makine vardır. Bu lens ile uzaktaki bir canlının resmini çok kolay bir şekilde çekebilir.

2) Sığ Alan Derinliğine Sahiptir

Tüm fotoğraf makinesi lenslerinde, daha uzun odak uzaklığı daha dar bir alan derinliği anlamına gelir ve telefoto lensler de bundan farklı değildir. Özellikle daha uzun telefotolarda, odak noktanızı tam olarak belirlemek zor olabilir ve kamera konumundaki hafif bir değişiklik bile bulanıklığa neden olabilir.

Bu nedenle, en kısa telefoto lens dışında herhangi bir lens kullanırken fotoğraf makinenizi bir tripoda koymalısınız. Bir telefoto lens arka plan bulanıklığı yaratmayı kolaylaştırır. Bu efekt özellikle portre çekerken muhteşemdir.

3) Dar Görüş Açısı Vardır

telefoto lens nedir 3

Bu özellik, nesnenize odaklanmanızı ve istenmeyen arka plan öğelerini çerçevenin dışında tutmanızı kolaylaştırır. Fotoğrafçılar, dikkat dağıtan arka plan detaylarını odak dışına atarak elde edebilecekleri etkiyi severler. Tüm telefoto lenslerle ilgili sorun, konuya yeterince yaklaşmanın her zaman mümkün olmamasıdır.

4) Perspektif Sıkıştırma Efekti Yüksektir

Telefoto objektifin perspektif sıkıştırması, öğelerin birbirine daha yakın görünmesini sağlar. Telefoto objektifler uzaktaki ve yakındaki öğeler arasındaki mesafeleri daha kısa göstermekte iyidir. Buna sıkıştırma etkisi denir ve bir görüntüdeki perspektif hissini azaltmak için kullanabilirsiniz.

telefoto lens nedir 4

Lens sıkıştırması esasen arka plan öğelerinin gerçekte olduklarından daha büyük görünmesi olgusudur. Dolayısıyla bu arka plan öğeleri gerçek hayatta olduklarından daha yakın ve daha büyük göründükleri için sahne bozulur.

Telefoto Lens İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu