Bilim ve Keşif

Element Nedir?

instagram takipçi hilesi

Kimya alanı başta olmak üzere birçok yerde karşımıza çıkan elementlerin tam olarak ne olduğunu biliyor musunuz? Hayatın içerisinde bulunarak bile insanlığa birçok faydası bulunan, hatta astronomide bile yeri ve önemi büyük olan element ve işlevleri hakkında gelin birlikte daha çok bilgi sahibi olalım.

element nedir

Element nedir?

Fiziksel veya kimyasal yollarla daha farklı ve basit maddelere ayrışması mümkün olmayan aynı cins atomlardan oluşan homojen, saf ve basit maddelere element denir. Canlı veya cansız olan tüm varlıklar elementlerden oluşur. Şu anda bilinen bulgulara göre 118 kimyasal element vardır. Bunların yaklaşık olarak yüzde 20’si doğada mevcut halde değildir. Bilinen elementlerden 11 tanesi (bunlar hidrojen, flor, klor, azot, oksijen ve altı asil gaz) normal koşullar altında gaz olarak bulunur. Diğer ikisi yani brom ve cıva ise sıvıdır, geri kalan elementler de katıdır.

2 ya da daha fazla element birleşerek bir bileşik oluşturduğunda kendilerine has kimliklerini kaybetmektedir.  Örnek olarak, birbirinin farklı kimliğe sahip hidrojen ve oksijen elementleri birleşerek tamamen farklı özelliklere sahip olan bileşik su maddesini oluşturur. Elementler aynı cins olan, kimya tepkimelerle bölünmeyen en küçük parçaların yığınına denir. Bu parçalara ise atom adı verilir. Birbirinden farklı her kimyasal elementin farklı atom numarası bulunur.

Periyodik Tablo

periyodik tablo 685x498

 

Elementlerin Keşfi

Elektron, proton, nötron gibi atom altı parçacıklar 1800’lü yılların başında keşfedilmiştir. Elementlerin evrenin oluşumuyla ortaya çıkan canlı ve cansız her şeyin ana maddesi olduğu bilinir. Bilimsel çalışmalara göre bahsedilen bu her şey insan ırkından yıldızların oluşumuna kadar her şeyi içermektedir.  Böylelikle elementlerin modern yanımı bu dönemde John Dalton’nun deyimiyle günümüzdeki haliyle bilinen tanım olarak kalmıştır. 1960’lı yıllara kadar doğada varlığı bilinen elementlerin sayısı 103’tü.

Tüm elementlerin bir ya da iki harften oluşan sembolleri vardır ve bu şekilde ifade edilir. Toplamda var olduğu bilinen 118 element periyodik tabloda adındaki tabloyla gösterilir. Elementler içerisinde hakiki olarak bulunan metal sayısı 77 tanedir. Bu elementler elektrik ve ısıyı iyi iletirler. Tek atomlu ve bileşiklerinde her zaman artı (+) değerli olurlar. Metal olmayan elementlere ametal denir ve sayısı 17’dir. Fiziki olarak özellikleri metallerin tam tersidir. Bir de yarı metaller bulunur. Bunlar bazen metal, bazen ametal olarak duruma göre hareket ederler. Bu 5 elementte sıvı halde bulunur.

element nedir 3 685x685

İnsan Vücudundaki Elementler

İnsan vücudunda yüzde miligram derecesinde bulunan elementlere makroelement denmektedir. Diğerlerine kıyasla daha az oranda bulunanlara ise izelement, minörelementler adı verilir. Minörelementler, hormon, enzim gibi genelde vücuttaki önemli işleve sahip maddelere bağlı olarak görev yapmaktadır.

Elementler Hakkında videolar

https://www.youtube.com/watch?v=GRArJE49K5g

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu