Bilim ve Keşif

Mikrodalga Fırın Çalışma Prensibi Nedir?

instagram takipçi hilesi

Mikrodalga Fırın Çalışma Prensibi Nedir? Dünyadaki gelişmiş ülkelerin çoğunda yapılan araştırmalar sonucu mikrodalga fırınların en önemli ve her evde bulunan mutfak aletleri olduğuna kanaat getirilmiştir. Bütün restoran ve evlerde var olan bu cihazlar tek düğme ile suyu kaynatabilir, soğumuş yemekleri ısıtmaya yarayabilir, donmuş gıdaları çözmeye yarayabilir ya da patlamış mısır patlatmak için kullanılabilir. Nedir bu mikrodalga fırınlar gelin birlikte okuyalım.

Mikrodalga Fırın Çalışma Prensibi Nedir?

Mikrodalga Fırın Tarihi

Mikrodalga fırınlar tarihte ilk olarak 2. Dünya savaşının sonralara doğru bulundu. Fakat tüm dünya tarafından tanınması ve insanlık adına sunulması fazla bir zaman aldı. Fazlaca güçlü ve maliyetli bu cihazların radyasyon içermeleri de büyük bir sorundu. Öyle ki bazı insanlar yüksek radyasyon içermelerinden dolayı kullanmayı bile düşünmediler. Gelişen teknolojinin de etkisiyle sonraları bu düşünce değişime uğradı.

Ticari olarak ilk mikrodalga fırın 1949 yılında bir Amerikan restoranında test edildi. bu yıl da bir diğer mikrodalga fırın daha tanıtıldı. Bu zamandan sonra mikrodalga fırınların ününde artış yaşandı. Gün geçtikçe restoranlar pişmiş ürünleri buzdolabında koruyabilir ve tasarruf edebilir hale gelmişlerdi.

Kahve zinciri markalar kahve ısıtmak için bile kullandılar. Etlerin çözünmesi için ve bazı deniz ürünlerini ayıklamak içinde mikrodalga fırınları tercih edildi.

O dönem sanayi ve endüstri firmaları da mikrodalga fırınları seramik, kağıt, tütün ve çeşitli alanlarda kullandılar.

mikrodalga firin nasil

Cihaz üretiminde dünya devleri arasında yer alan Tappan şirketi 1950’lerde evlerde kullanılmak üzere ilk olarak mikrodalga fırınları tüketicilerin hizmetine sundu. Fakat bu süreçte pahalı ve çok büyük şekillerde olması dolayısıyla istenilen satış rakamlarını tutturamadı.

1960 yıllarında daha akıllıca ve düşük maliyetli üretimleri ile satış rekorları kırmaya başladı. Boyutları daha küçük hale gelen mikrodalga fırınlar daha çok satılmaya başlandı.

Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı verilere göre mikro dalga fırınlar 500 ile 1000 watt arasında değişen sabit bir frekans da ayarlanmış radyo dalgalarını kullanır.

mikrodalga firin çalişir

Mikrodalga Fırın Nasıl Çalışır?

Mikrodalga fırının içine yerleştirilen gıdalar mikrodalgalar tarafından yoğunlaştırılır. İçinde su bulunduran yiyecekler su moleküllerini içine doğru emer ve ortaya çıkan titreşimlerle sıcaklık üretir. Bu şekilde yiyeceklerin ısınarak yenebilir hale gelmesine yardımcı olur.

Mikrodalga fırınlarda genellikle plastik ve cam içeren ürünlerin ısıtılması önerilmektedir. Metal içeren ürünlerin ısıtılmada kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Magnetron mikrodalga üretir. Magnetronlar bir vakum tüpünün iki tarafında da bulunan durağan mıknatıslardır. Mikrodalga radyasyonu manyetik ve elektron akışı oluşturan elektronlarla olur. Mikrodalgalar gıdaları ısıtmak için fırın bölmesine yönlendirilir.

Fazla miktarda radyasyon içerdiği düşünülen mikrodalga fırınlar günümüzde hala tartışma konusudur.

Ancak etkin bir şekilde ve doğru biçimde kullanıldıklarında insanlar tarafından kullanılmasında bir sakınca yoktur.

mikrodalga firin zararlimi

Mikrodalga fırınlar sahip oldukları radyasyonu iç kısımlarında tutar. Mikrodalga fırınların cam ya da kapak kısmından bir şekilde radyasyon kaçırması mümkün değildir.

Mikrodalga fırınlar çeşitli sağlık sorunlarına da sebep olabilirler. Öncelikli olarak mikrodalga fırınların az ya da aşırı ısınmasına kaynaklı olmaktadır. Bu nedenle ısıtılan gıdaların yenebilir ve uygun sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir. Mikrodalga kullanımı dolayısıyla meydana gelen yaralanmalar genellikle sıcak yiyecek ve sıvılardan kaynaklı oluşabilecek yanmalardır.

Mikrodalga fırınlarda ısıtılan ya da pişirilen yiyeceklerin sahip olduğu besin değerleri de çok az denecek kadar değişebilmektedir.

Mikrodalga Fırın Nedir, Nasıl Çalışır İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu