Eğer piyasalar da işlem yapmak istiyorsanız bilmeniz gereken en önemli konulardan birisidir. Borsa, forex, kripto paralar gibi piyasalarda grafik üzerinde uygulayacağınız önemli bir para kazanma taktiği diyebiliriz. Çünkü hepimiz piyasalara para kazanma arzusuyla giriyoruz ve biliyoruz ki o kadar basit kazanılmıyor, illa ki bir emek vermek gerekiyor kazanmak için.
Piyasalar hakkında ne kadar çok bilgiye sahipseniz ve ne kadar çok piyasayı okuyabiliyorsanız kazanma oranınız da o kadar artacaktır. Teknik analiz sayesinde, işleme girmeden önce sizleri fikir sahibi yapacaktır. Finans piyasalarında kazanmak için teknik analizin sadece ne olduğunu bilmek yeterli değildir. Önemli olan teknik analizi öğrenip uygulamaktır.
Teknik Analiz Nedir ?
Teknik analiz finans piyasaların da yatırımcıların hedefi olan para kazanmakta kullanılan bir analiz türüdür. Teknik analiz yaparken grafik üzerinde bazı göstergeler kullanılır (fibonacci çizgileri, destek, direnç vb.) Teknik analiz geçmiş yıllarda oluşan fiyatlamaların incelenmesi sonucusun da gelecekteki fiyatlanmalar hakkında tahmin etmeye yardımcı olur. Buna göre yatırımcı pozisyon alır ve kar etmeye çalışır. Teknik analiz sadece fiyatlarla ilgilendiği için işleme girmek istediğiniz enstrümanın siyasal ve toplumsal sorunlarını ele almaz.
Örneğin; Eurusd paritesinde direnç noktası 1.1650 ve destek noktası 1.1580 dir burada kullanılan destek ve direnç noktalarını çizdiğimizde direnç noktasından satış destek noktasından alış yaparak para kazanmayı hedefleyebiliriz.
Not : Teknik analiz sizlere kesin sonuç vermez ve yanılma payı vardır.
Teknik analiz yapacak yatırımcı ilk önce vadesini seçmelidir. Teknik analiz kısa vadelerde yapılabildiği gibi uzun vadelerde de yapılabilir. Eğer yatırımcı kısa vadeli veya günlük para kazanmak için işlem yapmak istiyorsa günlük fiyat değişimlerini anlık takip etmeli ve ona göre analiz yapmalıdır. Eğer uzun vadeli ise uzun vadeli grafikte teknik analiz uygulamalıdır. Vade seçimi dikkat edilmesi gereken bir konudur eğer kısa vadeli analiz yaparak uzun vade beklerseniz kaybetme olasılığınız artacaktır.
Teknik analiz sayesinde yüksek kazançlar sağlayabilir ve zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Teknik analiz sayesinde analizini yapacağınız şirketin finansal durumu, toplumun ve siyasi riskleri kullanmanıza gerek yoktur. Bu analiz türü sadece fiyat odaklı olduğu için grafik üzerinde analiz yaparak zamandan kazanmış olursunuz. Fakat borsa da toplum ve siyasi riskler önemli olduğu için teknik analiz bazen sizleri yanıltabilir dikkatli olmakta fayda vardır.
Teknik Analiz Nasıl Yapılır ?
Teknik analiz yapmak isteyen yatırımcı ilk olarak analizini yapmak istediği hisse senedinin veya paritenin grafiği açarak başlamalıdır. Grafikte geçmişe ait olan fiyatlamalara bakmalıdır ve vadesini belirlemelidir o vadede değişen fiyatlamalara göz atmalıdır. Analizini yapmak istediğiniz grafik sürekli düşüş yaşıyor ise bu grafikte ayı piyasası hakimdir ve düşüş trendindedir. Eğer ki sürekli yükseliyor ise boğa piyasasına hakimdir ve yükseliş trendindedir. Bu sayede hangi pozisyonda işlem yapacağına grafik üzerinde analiz yaparak karar verebilirsiniz.
Teknik analiz yapılırken genellikle en çok MACD, RSİ, MA olarak adlandırılan indikatörler (göstergeler) kullanılır. MACD olarak adlandırılan gösterge yatırımcılara hisse senedinin veya paritenin düşüş ve yükseliş eğilimlerini, hareketli ortalamalarını inceleyerek fikir verir. RSİ göstergesi gün sonu kapanış fiyatlarını ölçen ve ona göre bir eğilim için göstergedir. MA göstergesi ise 20 günlük, 200 günlük (kendiniz ayarlayabilirsiniz) Hareketli fiyat ortalamasını gösterir ve yatırımcılar genellikle bu çizginin altında düşüş yaşanacağını üstüne geçtiğinde yükseliş olacağını tahmin ederler.
Teknik analiz yapılırken genellikle yukarıda saydığımız gibi bir çok yardımcı gösterge kullanılır ve yatırımcı kendisine bir fikir ve pozisyon oluşturur.
Kısaca Teknik Analiz : Teknik analiz yatırımcıların grafik üzerinde uyguladıkları geçmişte ki fiyatlandırmaları göz önüne alarak gelecekteki fiyatlanmaları tahmin etme yöntemidir.
Eğer Borsada işlem yapıyor ve varantın daha çok kazandırdığını duyduysanız varantı merak ediyorsanız bir önceki yazım olan Varant Nedir ? Adlı yazımı okuyabilirsiniz.