Srebrenitsa’da Ne Oldu (Srebrenitsa Katliamı)?
Srebrenitsa’da Ne Oldu? (Srebrenitsa Katliamı) Srebrenitsa Katliamı Nasıl Gerçekleşti? 11 Temmuz günü 8 bin Boşnak Srebrenitsa‘da, sadece müslüman oldukları için öldürüldü. 11 Temmuz 1995‘te gerçekleşen bu olay Bosna Savaşı‘nda yaşanan en acı dolu ve en kanlı günü… Aradan 26 yıl geçse de Boşnakların acısı hala taze. 11 Temmuz 1995‘te en az 8.372 Boşnak sivilin Ratko Mladic komutasında can verdiği bu soykırım, yalnızca Bosna Hersek için değil, tüm dünya için acı ve adaletin simgesi haline gelmiştir. Çeyrek asır geçmesine rağmen, kimlik tespiti yapılan 19 kişi oldu. 19 kişi ise toprağa verilecek.
İşte Avrupa’nın göbeğinde yaşanan soykırım öyküsü…
Srebrenitsa’da Yaşananlar
Srebrenitsa katliamı, İkinci Dünya savaşından sonra dünyanın gördüğü en büyük katliam olarak bilinir. 11 Temmuz 1995 tarihinde 8 binden fazla Boşnak kurşuna dizildi, çoğu kadın ve çocuk hayatlarını kurtarabilmek adına evlerini terketmek zorunda kaldılar. Bölge Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” olarak seçildiği için tüm boşnakların silahları toplanmıştı. Silahları alınmış Boşnak halkı son derece savunmasız bir haldeydi ve bu yüzden Sırp güçleri şehre girerken hiçbir engel ile karşılaşmadı.
Srebrebitsa Katliamı Neden Gerçekleşti?
General Ratko Mladiç Bosnalı Sırpların lideridir ve Srebrenica‘ya girdiğinde kameralara yaptığı açıklamada şu sözleri söylemiştir: “Şu an Sırp Srebrenitsası’ndayız… Türklerden intikam alma vakti geldi.” Türklerden intikam almak için geldiğini söylemiş olsa da asıl hedef Türkler değil Boşnaklar vardı. Boşnaklar müslüman olduğu için, Sırpların gözünde Türktüler. Bunun sonucundaysa 11 Temmuzda tam bir katliam yaşandı.
Srebrenitsa’da Ölen İnsanların Cesetlerine Ne Oldu?
Savaş öncesinde nüfusu 5 bin civarında olan Srebrenica , savaş sonrası evlerini terketmek zorunda kalan insanlarla yaklaşık 20 bin kişiye ev sahipliği yapmıştır. Sırp askerlerinin ardından binlerce kişi sığınacak yer bulabilmek için ikiye bölündü. Belli bir kısmı dağların ardındaki Tuzlaya, geri kalan yaklaşık 15 bin kişi ise bir kaç kilometre uzaktaki Potoçari’ye doğru gitmişlerdi.
Patoçari’de Birleşmiş Milletler adına görev yapan Hollanda askeri kampına orada güvende olabilecekleri düşüncesiyle giden 15 bin Boşnak, kampa vardıklarında beklenmedik bir tavırla karşı karşıya kaldı. Hollanda askerleri içeriye sadece 5 bin kişi alabileceklerini söylemiş ve geriye kalan 10 bin kişiyi Sırp askerlerinin insafına bırakmıştır. İçeri alacakları kişileri ise ertesi sabah kampı boşaltmaları karşılığıyla içeri alan Hollanda askerleri aslında 15 bin kişinin hepsini sırpların insafına bırakmıştı.
15 bin Boşnak savunmasızdı artık, dışarıda Sırp askerleri bekliyordu. Ertesi gün kamptan ayrılan insanlardan uzun süre haber alınamadı. Belli bir zaman sonra elleri arkadan bağlanmış bir şekilde kurşuna dizildikleri öğrenildi.
Hala Vücut Parçaları Tamamen Bulunmamış Bedenler Var..
3 gün içerisinde 8372 kişi katledildi. Sırp askerler, katledilen kişiyi toplu mezarlara gömdü, yerlerinin bulunması endişesi ile toplu mezarları iş makineleri ile birçok farklı noktaya taşıdılar. Olaydan yıllar sonra katledilen kişilerin bedenlerine ait parçalar, birbirlerinden kilometrelerce uzakta bambaşka toplu mezardan çıkartıldı. Günümüzde hala yakınlarının kemiklerini bulma umuduyla yaşayan bir çok insan var.