Sosyopat Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Sosyopat, hoş olmayan davranışlar sergileyen, kurallara uymayan ve verilen cezalardan hiç bir şekilde ders almayan kişilere verilen bir isimdir. Bir psikopattan daha dengesiz davranışlara sahiptir. Bir sosyopatı sinirlendirmek kolaydır. Çünkü çabuk sinirlenirler. Öfkeli olmanın tanımıdırlar, ancak patlayıcı davranışları herhangi bir pişmanlıkla birlikte gelmez.
Patlayıcı doğaları nedeniyle sosyopatlar topluma uyum sağlamakta çok daha zorlanırlar. Sıklıkla bir ilişkiye girip çıkarlar ve bir işten diğerine giderler. Genellikle istikrarsızlıklarına neden olan davranışları olsa da, bir şeyin kendi hataları olduğunu kabul etmezler. Sosyopatların bir işte tutunamadıkları ya da düşüncesizce ve riskli finansal kararlar aldıkları için finansal sorunlar yaşama olasılıkları çok yüksektir.
Başkalarıyla duygusal bağlar kurabilir. Ancak değişken ve manipülatif tavırları nedeniyle bu ilişkiler genellikle uzun sürmez. Davranışlarının teknik olarak yanlış olduğunu kabul edebilirler. Ancak, zihinlerinde bunun bir önemi yoktur çünkü eylemlerinin her zaman haklı olduğuna inanırlar.
Sosyopatlar cinayet gibi şiddet içeren bir suç işlediğinde, bunu genellikle önceden planlamadan, o anın sıcaklığıyla yapar. Bu da suçlarını özensiz ve hesapsız hale getirir. Genellikle başkaları tarafından tehlikeli ya da rahatsız olarak görülür. Bu nedenle iyi uyum sağlayamazlar. Bu da bir psikopattan çok farklıdır.
Şimdi gelin şu sosyopatların özelliklerine yakından bakalım. Yazımızı okuduktan sonra kesinlikle çevrenizde de bu özelliklere sahip olan bir kaç kişi bulabilirsiniz.
Sosyopat Kişilerin Özellikleri Nelerdir?
1) Egoisttirler
Sosyopatlar kibirlidir ve diğerlerinden üstün olduklarını düşünürler. Özelliklerinden dolayı ayrıcalıklı olduklarını düşünürler. Ayrıca sahip olmadıkları özelliklere sahipmiş gibi davranmayı da severler.
2) Empati Yoksunluğu Çekerler
Bir sosyopatın empati eksikliği tehlikelidir. Diğerlerine göre şiddete daha yatkındırlar. Diğer kişinin mümkün olduğunda hissettiği korku, acı vb. Duyguları düşünemezler. Bu nedenle zarardan kaçınmazlar. Aslında çektikleri acıdan çok mutluydular.
3) Manipülasyon Yetenekleri Fazladır
Sosyopatlar hükmetmeyi sever. Kullandıkları cümlelerle çevrelerindekileri kolayca etkileme yeteneğine sahiptirler. Bazen kendi çıkarları için, bazen de sadece eğlence için yapıyorlar. İlk olarak, sözlerinde ve eylemlerinde inandırıcılık kazanmak için birbirlerinin sevgisini ve güvenini kazanmaya çalışırlar. Sonra dediklerini yapmaya başladılar.
4) İlişki Kurmakta Zorlanırlar
Aşk, akrabalık, arkadaşlık, komşuluk gibi birçok ilişki türünden kaçınırlar. Sevgi ve şefkat kavramını ciddiye almazlar ve umursamazlar. Hayatlarında duygusallık yoktur ve kurdukları ilişkiler çıkar odaklıdır. Kendi çıkarları doğrultusunda hareket ederler ve kârsız tahviller oluşturmazlar. Sosyopatlar için gerçek aşk bir oyundur ve kazanmak için savaşırlar.
5) Üst Düzey Yalancılık Yetenekleri Vardır
Çok iyi yalan söylerler ve insanları tuzaklarına çekerler. Güveninizi kazandılar ve yalan söylemekte o kadar iyiler ki yalan söylediklerini hiç düşünmezsiniz. Söylediklerinin doğruluğundan asla şüphe etmeyeceksin. Sosyopatlar, inandığınızı ve şüphe duymadığınızı görünce, yalanın boyutunu ve önemini yavaş yavaş artırırlar.
6) Çekicilik ve Karizmatiklik Onlar İçin Her Şeydir
Çoğu karizmatik, çekici ve eğlencelidir. Girdikleri ortamda sözleri, nüktesi, üslubu ve mizah anlayışı ön plana çıkar. Çevrelerindekilerin beğenisini kazanırlar ve gerektiğinde bu özelliklerini kâr amacıyla kullanabilirler. Muhtemelen, cinsel açıdan da çekicidirler. Bu sayede avlarını yani kadınları (sosyopat olan kişi erkek ise) etkileyebilirler.
7) Yüksek Zeka Seviyeleri Vardır
Çoğu son derece zekidir. Ancak zekaları genellikle insanları kandırmak ve manipüle etmek için kullanılır. Yüksek IQ’lu insanlar bir tehdit olarak görülüyor. Çoğu seri katil psikopat ve oldukça zeki sosyopatlardır.
8) Vurdumduymazlıkta Master Yapmışlardır
Etraflarında neler olup bittiği umurlarında değildir. Yaptıkları için pişmanlık ya da suçluluk hissetmezler. Ne yaparlarsa yapsınlar özür dilemezler. Hatalarını asla kabul etmedikleri için sözlüklerinde hataya yer yoktur. Yanlış bir şey yaptığınızda asla tahammül etmezler. Başka bir şey de ne dediğin umurlarında değil. Kendilerinden başka bir şey umurlarında olmadığı için ne dediğinizin bir önemi yok.
9. Asla Pişman Olmazlar
Pişmanlık ve suçluluk duymadıkları için pişmanlık duymazlar. Pişman olacak hiçbir şeyleri yoktur. Çünkü diğer kişinin nasıl hissettiğini anlamazlar ve yaptıklarını kabul etmekten kaçınırlar. Dünya sanki sadece onlar için dönüyormuş gibi takılırlar. Karşı tarafı kırarlar dökerler. Ancak hiç pişmanlık hissi duymazlar.
10) Sorumluluk Almazlar
Yapmaları gereken pek çok sorumluluktan kaçarlar. Yaptıkları şeyleri de inkar ederler. Hiç bir sorumluluğu üstlerine almak istemezler. Bunun uğrana başkalarını karşılarına almayı, hatta onları kırmaktan dahi geri durmazlar.