Sağlıklı Yaşam

Sineklerden Neden Korkmalıyız?

‘Sineklerden Neden Korkmalıyız?’ adlı yazımızda yaz aylarının baş belası olan sineklere birde farklı açıdan bakacağız. 2016 yılında yapılan bir ankete göre, katılımcıların yaklaşık %25’i böceklerden korktuğunu belirtmiştir. Birçoğumuz onlardan ürküyoruz. Böcekler dünyasında sinekler en rahatsız edici olanlardan bazıları olarak öne çıkıyor. Her zaman etrafımızdalar, ısırıp hastalık yayabilirler ve bot sinekleri gibi bazı türler etinize larva yerleştirmekle ünlüdür. Ama hala sineklerden korkmaya değer olduğuna ikna olmadıysanız, sineklerin beraberinde getirdiği korkunç şeylerden bazılarına daha göz atalım.

Sineklerden Neden Korkmalıyız?

Bazı Sinekler Midelerini Kurutmak İçin Kusarlar

sineklerden neden korkmaliyiz 1

David Cronenberg‘in ‘Sinek‘ filmini izlediyseniz, bir sineğin nasıl beslendiğini 80’lerin özel efektleri ile öğrenmişsinizdir. Bir memelinin yaptığı gibi çiğnemek için yapılmış bir ağızları yoktur, bunun yerine mide asitlerinin onu önceden sindirmesine izin vermek için nesnelerin üzerine kusarlar ve ardından pipet benzeri bir ağızla yutarlar.

Küçük, gerçek hayat ölçeğinde, sinekler bunu sürekli yaparlar, hemen hemen her konduklarında ve buna sizin veya yediğiniz yiyeceğin üzerine de dahildir. Ancak bunun nedeni her zaman sizi ve yemeğinizi yemeye çalışmaları değildir. Bazen sadece son yemeklerini havalandırmak içindir.

Sinekler kusmuk baloncukları çıkarırlar çünkü mideleri oldukça küçüktür. İçindekileri kusarlar, böylece açık havada kısmen kurutma yapabilirler. Daha az nem, daha az yer kaplaması anlamına gelir, böylece daha da fazla yemeye devam edebilirler.

Geyik Sinekleri Ölümcül Bakteri ve Hastalık Bulaştırabilir

sineklerden neden korkmaliyiz 2

Ev sinekleri can sıkıcıdır ama dünyada at ve geyik sineklerinin yaşadığı yerlerde hangisinin daha kötü olduğunu kime sorsanız cevap alamazsınız. Geyik sinekleri ısırır ve kanla beslenir. Yürüyüş yaparken bir sürüye yakalanırsanız, etinizde delikler ve belki de bazı yara izleriyle eve dönersiniz.

Fiziksel hasarın yanı sıra, geyik sinekleri şarbon, domuz kolerası, tularemi, anaplazmoz ve Lyme hastalığı da dahil olmak üzere her türlü korkunç hastalık, parazit ve bakteriyi de taşıyabilir.

Sinek Kusmuğu, Sinek Isırıklarından Daha Kötü Olabilir

sineklerden neden korkmaliyiz 3

Sinek kusmuğundan daha önce bahsetmiştik ama söylenecek çok şey var! Örneğin, son derece iğrenç olmasının yanı sıra, potansiyel olarak da çok tehlikelidir. Muhtemelen çoğumuzun fark ettiğinden daha fazladır. Araştırmalar, sıradan karasineklerin insanları hasta etme konusunda belki de daha önce fark ettiğimizden çok daha becerikli olduğunu göstermiştir.

Sinekler ve neden oldukları hastalıklar üzerine yapılan araştırmaların çoğu sadece ısıran sineklere odaklanmaktadır. Ancak ısırmayan sineklerin kusmuğu dışkı, ceset, çürümüş gıda ve kanalizasyondan gelen bakterileri içerebilir.

Kusmuk baloncuklarından daha önce bahsetmiştik ve sorun burada devreye giriyor. Tüm bu bakterileri her zaman köpürtüyorlar, bu nedenle ne zaman yemeğinizin, mobilyalarınızın veya üzerinizde bir sinek görseniz, yaptığı şey budur.

Şimdiye kadar, sinekler ve yaydıkları bakteriler geniş çapta anlaşılamamıştır çünkü araştırmalar sınırlıdır. Ancak sineklerin antibiyotiklere dirençli bakterilerin üremesine yardımcı olabileceğine ve neden oldukları hastalıklarla başa çıkmayı daha da zorlaştırabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Sinekler Dünyayı Bizden Çok Daha Yavaş Algılıyor

sineklerden neden korkmaliyiz 4

Eğer evinizde sinirlerinizi bozan bir sinek varsa ve siz onu ezmeye çalışıp başaramadıkça daha da sinir bozucu hale geliyorsa, o zaman zaten titreşim füzyonunun teğet geçtiğinin farkındasınızdır.

Sineklerin saldırılardan kaçınma konusunda oldukça becerikli olduklarını ve bu yüzden de özellikle çıplak elinizle bir sineğe vurmaya çalıştığınızda çoğu zaman eliniz boş döndüğünüzü kabul ediyoruz. Çok hızlı ve çok çeviktirler ve bu da beyinlerinin çalışma şeklinin bir sonucudur.

Onlara uçma ve kendilerini güvenli bir yere fırlatma konusunda hız kazandıran her türlü fiziksel adaptasyonun yanı sıra, inanması zor olabilir ama söz konusu algılama olduğunda sinek beyni insan beyninden çok daha iyidir. Sineklerin titreşim füzyon oranı insanlardan daha yüksektir.

Titreşim füzyonu, beyninizin saniyede kaç görüntüyü işleyebildiğini ifade eder, kendi düşüncelerinizin kare hızını düşünebilirsiniz. Sinekler, insanlardan 6 kat daha hızlı bir titreşim füzyon hızına sahiptir. Pratik anlamda bu, sineklerin bizimkinden çok daha yavaş bir dünyada var oldukları anlamına gelir. Bir sineğe vurmak için olabildiğince hızlı sallandığınızda, sinek hareketlerinizi sizden 6 kat daha iyi algılayabilir ve bu da sineğe göre sizin 6 kat daha yavaş görünmenize neden olur.

Bunun görsel bir temsili için ‘X-Men‘e göz atabilirsiniz. ‘Days of Future Past‘ filminde insanüstü hıza sahip Quicksilver karakterinin harekete geçtiği harika bir sahne vardır ve film onun etrafındaki dünya yavaşlıyormuş gibi görünecek şekilde çekilmiştir. Açıkçası bu sadece eğlenceli bir kurgusal temsil, ancak muhtemelen bir sineğin dünyayı nasıl görmesi gerektiğine benziyor.

Sineklerden Neden Korkmalıyız ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu