Eğitim

Sınav Stresiyle Başa Çıkmanın Yolları

sınav stresiyle başa çıkmanın yolları

Sınav öncesi yaşanan stres her yaştan öğrencinin ya da insanın ortak problemidir. Stres kimi zaman bizleri tamamen etkisi altına alır ve sınav anında bizi zora sokar. Çünkü aşırı stres bildiklerimizi de unutturur ve sınava konsantre olmamızı zorlaştırır. Ancak çözümün kendinizde olduğunu unutmayın.

Cevabını hiç bilmediğiniz sorularla karşı karşıya kalma ve başarısız olma düşüncesi bile kalp atışlarınızı hızlandırabilir. Vücudunuzun terlediğini hissedebilirsiniz . İşte tam da bu noktada anlatacağımız birkaç basit öneriyle bu stresinizi yenebilir, sınavınızda başarılı olabilirsiniz.

sınav stresi sınavınızın önüne geçmesin

Sınav stresiyle baş etmeyi öğrenmek, hem öğrenim hayatınız boyunca hem de kariyeriniz süresince başarılı olmanız konusunda size büyük fayda sağlayacaktır. Mola vererek verimli çalışmak stresle başa çıkmanın ilk kuralı olarak sayılabilir. Uzun süre ara vermeden çalışmak hem fiziksel hem de ruhsal olarak sizi normalden fazla yoracağı için başarıyı yakalamanız pek mümkün olmayacaktır. Peki başka neler yapabilirsiniz? Gelelim detaylara.

nefes egzersizi

Öncelikle nefes almanın basit sanatını hatırlayın. Derin derin birkaç nefes alın ve verdiğiniz nefesle birlikte zihninizin rahatlamasına izin verin. Sınav anında nefes tekniklerinizi kullanmak oldukça işinize yarayacaktır.

Pozitif düşünün. Kendinizi olumsuz düşüncelerden arındırın. Başarabileceğinize inanın. Olumlu şeylere odaklanarak paniğinizin önüne geçin. Sınavınız kötü geçse bile bunun dünyanın sonu olmadığını unutmayın.

egzersiz yapın

Egzersizlerden faydalanın. Zihninizi geliştirmenin en iyi yollarından biri de vücudunuzdaki kan akışını geliştirmenizdir. Bunun için egzersiz en kolay yoldur. Egzersiz yaparak aynı zamanda endorfin seviyenizi arttırarak stresinizi azaltabilirsiniz.

Aşırı çalışmaktan kaçının. Çok uzun süre çalışmak bazen faydadan çok zarara sebep olabilir. Eğer çalışırken gerekli molaları vermezseniz edindiğiniz bilgileri kısa zamanlı hafızadan uzun zamanlı hafızaya taşıma süreciniz olumsuz etkilenecektir. Aynı zamanda kendinizi fazla zorladığınız için beyin fonksiyonlarınız zayıflayacaktır.

ders çalışma grupları oluşturun

Çalışma gruplarına katılın. Daha etkili ve düzenli çalışabilmek için sizinle aynı amaca yönelmiş kurs ya da etüt merkezlerine katılabilirsiniz. Bu ortamlarda hem ek ders alabilir hem de eğiticilerinizin yönlendirmeleriyle sınavlarınıza daha iyi hazırlanabilirsiniz.

Sağlıklı beslenin, uyku düzeninize dikkat edin. İyi dinlenmiş ve sağlıklı beslenmiş bir vücut ile hem sınava hazırlık sürecinizde hem de sınav anlarında stresten uzak kalabilmeniz mümkün.

Peki sınav haftası artan stresi yenmek için başka neler yapılmalı?

sınav yaklaştıkça stresiniz artar

Sınav haftası stresin şiddeti artar ve başa çıkılamaz hale gelebilir. Çünkü artık zaman azalmıştır ve stresle birlikte heyecanınız da artmıştır. İşte bu nedenle sınav öncesi kendinizi rahatlatmak için farklı şeyler yapmanız gerekebilir.

Kendinize zaman ayırın. Bir süre yalnız kalarak sadece kendinizi dinleyebilirsiniz. Birkaç saat de olsa sınavları düşünmeyeceğiniz bir ortam yaratın. Örneğin en sevdiğiniz cafede kendinize bir kahve ısmarlayın.

en sevdiğiniz şarkıyı dinleyin 1

Kendinizi mutlu edecek şeylere odaklanın. Sevdiğiniz bir filmi açın. Ya da kulaklığınızı takıp en sevdiğiniz müziği dinleyin. Meditasyon yapın, dua edin.

Spor yapın, eğlenin. Sınav zamanı eğlenmek de nerden çıktı diye düşünebilirsiniz. Fakat emin olun sınav öncesi yapacağınız 30 dakikalık eğlenceli bir aktivite örneğin komik bir video izlemek sizi rahatlatarak kötü enerjinizi alacaktır. Aynı zamanda spor yaparak da kaslarınızı rahatlatıp stresinizi azaltabilirsiniz. 

günlük iş planlaması

Günlük işlerinizi planlayın. Ders çalışmak dışında gün içinde yapmanız gereken şeyler olacaktır. Bütün bunları yazılı bir plan dahilinde yaparsanız zamanınızı verimli kullanarak sınavlarınıza daha rahat hazırlanabilirsiniz. Unutmayın, planlı yaşamak gündelik hayatınızda da size büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Zamanınızı yönetmeyi öğrenin. Biliyoruz zamanınız sınırlı ve çalışmanız gereken çok konu var. Belki de bazı konular çok daha önemli. İşte bunun için çalışmaya başlamadan önce ön hazırlık yapmanız gerekli. Neye ne kadar vakit ayıracağınıza karar vermeli ve zamanınızı doğru kullanmalısınız. Zaman yönetimi aynı zamanda sınav anında da oldukça önemlidir. Cevabını bilmediğiniz soruları sona bırakarak zaman kaybının önüne geçebilirsiniz. 

Son bir tavsiye. Hiçbir şey sizden değerli değil. Gireceğiniz sınav hayatınız için büyük önem taşıyabilir fakat unutmayın ki sizden daha önemli değil.

Sınav Stresiyle Başa Çıkmanın Yolları ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu