Eğitim

Bilim İnsanlarına Göre En Etkili Öğrenme Yöntemleri

instagram takipçi hilesi

Öğrenmek , çocukluğumuzdan beri var olan bir eylemdir. Çocukluktan başlayıp da okul hayatımızda,  iş hayatımızda ve günlük hayatımızda bir çok konuyu öğrenmeye devam ederiz. Ancak öğrenmek, o kadar da kolay değil. Öğrenmek , hayat boyu devam eden bir şeydir.

ogrenme

Okul hayatımızda , öğrenmeye çalışırız , sınavlara çalışırız ,  yabancı dil öğrenmeye çalışırız ve işimizde iyi bir kariyere sahip olmak için bazı yetenekler öğrenmeye çalışırız. Hepimizin öğrenmeyi hedeflediği bir şerler var. Ancak öğrenmek kolay bir iş değildir ve iyi bir öğrenme taktiği geliştirilmelidir. Birçok kez yanlış yöntemler yüzünden, insanlarda öğrenme isteği biter. Bir daha o konu hakkında çabalamaz bile. Bu bilgi içeriğimizi okuyorsanız, hala öğrenmek için bir yöntemimiz var. Yardımımıza her zaman ki gibi psikoloji koşuyor .

ogrenme yaziyla

Öğrenmenin En İyi  Yöntemleri

124 öğrenci üzerinde yapılan yeni bir araştırma çerçevesinde, tüm öğrencilere bir konu üzerinde 10 dakikalık bir ders anlatımı yapılmış. Sonrasında öğrenciler 4’lü gruplara ayrılmış ve gruplara şu şekilde görevler verilmiş:

1. grup: 5 dakika boyunca bir odada tek başına kamera karşısına geçmişler ve konuyu hatırladıkları kadarıyla, sanki başkalarına anlatıyor gibi açıklamışlar.

2. grup: Konuyla ilgili problemlerin bulunduğu birkaç test çözümü yapmışlar.

3. grup: İlk grupla aynı koşullara alınmışlar, tek farkları ise konuyu ellerine verilen kağıttaki notlara bakarak anlatmışlar.

4. grup: Bir kağıda konuyla ilgili hatırladıkları her şeyi yazmışlar.

Bu deneyin yapıldığı tarihten bir hafta sonrasına tüm katılımcılar bir araya getirilmişler.Yukarıdaki konuları metotlarla , öğretilen konuyu ne kadar iyi anladıklarına dair bir teste tabi olmuşlar.

1.grup en yüksek ortalamaya ulaşmış. 4. grup da onlara yakın bir ortalama almış. 2. ve 3. grubun ortalamaları ise 1.ve 4.grubun ortalamalarının çok daha aşağısında kalmış.

Konuyla ilgili bilim insanlarına göre bu durum , daha önce yapılan bir çok araştırmanın sonuçlarıyla aynı sonucu veriyor. Buna göre ; bir konuyu başkalarına öğretmek ya da öğretiyormuş gibi yapmak , bunu sesli veya bir kağıdın üzerine neler hatırladığınızı yazmaya çalışmanız, en etkili yöntemdir. Bu yöntemin başarılı olmasının nedeni ise , öğrenilen bilgiyi tekrar ortaya koymaya çalışma eyleminin , beyinde o bilgiye dair daha güçlü bağlantıların kurulmasını sağlaması.

Toparlarsak, yukarıdaki metotla öğrenmeye çalışın . Bir sonraki  öğrenmek istediğiniz bir  konuyu bu şekilde çalışmayı deneyin! Testeler çözerek, tekrar yaparak değil. Tıpkı birinci grup ve dördüncü grubun yaptığı gibi yapın. Konudan anladıklarınızı, bir başkasına öğretiyormuş gibi yapın. Aynanın karşısında anladıklarınızı konuşun. Anlatımınızın zayıf kaldığını düşündüğünüzde de konunun o kısmını tekrar dönün ve sonrasında da aynı yöntemi tekrar deneyin. Bu şekilde daha hızlı ve etkili bir öğrenim sürecine girdiğinizi kendiniz de göreceksiniz.

Aynayla konuşmak demişken , sunum veya bir topluluk esnasında da etkili bir yöntemdir. Örneğin ,Adolf Hitler topluma ,daha etkili konuşma yaparak , kendini bağlamıştır . Bunun için Adolf Hitler,  ayna karşısında, konuşma metnine hazırlanmış ve daha etkili olabilmek için beden dili gibi unsurlara odaklanmıştır. Bunu ayna karşısında defalarca yaparak yapmıştır. Yukarıda bahsi geçen , başkasına öğretiyor gibi yapmaya güzel bir örnek olabilir.

hitler

Kaynak
Webtekno

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu