Şiddet Durumunda İzlemeniz Gereken Adımlar
Günümüzde gitgide artan şiddet olayları, milyonlarca insanın hayatını karartmaya devam ediyor. Belki de şiddete maruz kalan insanlardan bir tanesi de sizsiniz. Şiddet olaylarının devam etmesinin nedenlerinden en büyüğü, bu durumu kimseyle paylaşmamak ve hiçbir yetkili merciiye şikayette bulunmamaktadır.
Unutmayın ki şiddetle hiçbir zaman yalnız mücadele edemezsiniz. Bunun bilincine vararak hareket etmeli, ve kesinlikle bu gibi durumlarda sessiz kalmayı, sabretmeyi düşünmemelisiniz. Siz ne kadar sessiz kalmaya devam ederseniz bu çağ dışı şiddet olayları artmaya ve sizi hem maddi hem de manevi olarak çok kötü etkilemeye devam edecektir.
Günlük hayatta kadın olsun erkek olsun birçok insan şiddetle karşı karşıya kalmaktadır. Fakat verileri incelediğimizde şiddete maruz kalan insanların %80’ini kadınlar oluşturuyor. Özellikle ülkemizde çok fazla olan bu oranlar, bizleri şiddet konusunda bilinçli olmaya ve bu gibi durumlarda ne yapmamız gerektiğini bilmeye yöneltiyor.
İşte bu yazımızda şiddete maruz kaldığımızda neler yapmalıyız, izlememiz gereken yollar nelerdir, bunları inceleyeceğiz.
155 veya 156 numaralı hattı arayın
Olayın ardından acile olarak bu numarayı arayarak bulunduğunuz yeri bildirmeli ve ekip göndermelerini istemelisiniz. Ekipler geldiğinde maruz kaldığınız olay her ne ise çekinmeden, bütün ayrıntıları ile onlara anlatmalısınız. Bu şekilde olayın aydınlatılmasına ve hakkınızın savunulabilmesine katkıda bulunmalısınız.
Şiddet görürken yanınızda 3. Şahış kişiler varsa veya halka açık bir yerde darp edildiyseniz bu kişilerin tanıklığını istemeli veya dışarıda kamera bulunuyorsa kamera kayıtlarının incelenmesini talep etmelisiniz.
Darp Edildiğinizde Ulaşabileceğiniz Diğer Telefonlar Şunlardır:
112 – Acil Çağrı Merkezi
155 – Polis İmdat Hattı
156 – Jandarma İhbar Hattı
183 – Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı
0549 656 96 96 – Aile İçi Şiddet Yardım Hattı
Hiç Zaman Kaybetmeden Darp Raporu Alın
Şiddet olayından sonra acilen bir hastaneye gidere doktora kontrol olmalı, olay anlatmalı ve bir darp raporu çıkartmalısınız. Bu sayede, mahkemede çok daha kesin ve nihai verileri elinizde bulundurabilecek, suçlunun daha kati suretle ceza almasını ve yaptığını sağlayabileceksiniz.
Şiddet Anında Oluşan Yaraları ve İzlerin Fotoğrafını Çekin
Şiddete maruz kaldığınıza dair ayrıntılı bir darp raporu alsanız dahi mutlaka vücudunuzda oluşan kesik, yara, darbe, iz gibi durumların fotoğraflarını çekin ve bunları belgeleyin. Bu sayede, bu şiddete dair daha çok veriye sahip olacaksınız. Mahkemede delil niteliğinde kullanabileceğiniz bu görüntüler sizin maduriyetinizi anlatmaya yetecektir.
İlçe Emniyet Müdürlüklerine Giderek Dilekçe Verin
Darp olayının ardından henüz hiç yardım almamış ve polisle iletişim geçmediyseniz, İlçe Emniyet Müdürlüklerine giderek durumu anlatabilirsiniz. Bunun yanı sıra, hala belirgin yara izleriniz varsa bunları göstererek darp raporu alabilirsiniz. Emniyet merkezinde Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliğine şikayet başvurusu oluşturabilirsiniz
Ne olursa olsun darp olayları karşısında hiçbir suretle susmayın. Sizi destekleyen birçok kamu kurumu ve özel kuruluşlar olduğu bilin ve kendinizi yalnız hissetmeyin.