Sahra Tozu Nedir? Tehlikesi, Etkileri ve Özellikleri Neler?
Sahra Tozu Nedir?
Bildiğimiz fırtına ve kasırgalar dışında sahra toz fırtınaları da vardır. Sahra Çölü’nün yüzey kısmından gelen rüzgârla savurulan, kum ve silt bulutları şeklinde olurlar. Her yıl düzenli olarak Atlantik’i geçip Avrupa, Akdeniz, Karayipler ve Kuzey Amerika’da 180 milyon tona yakın Sahra tozu taşınır.
İlkbahar mevsiminin sonunda başlayıp sonbahar mevsiminin başlarına kadar düzenli olarak gelen sahra tozları, tropik dalgalar halinde uzun alçak basınç alanlarında hareket ederler. Havaya, toz ve kum bulutları fırlatırlar. Bu tozlar biriktikçe Sahra Hava Katmanı çok kuru ve tozlu, yaklaşık olarak 2.5 mil kalınlığında hava kütlesine dönüşür. Bu hava kütlesi atmosferde 20.000 fit gibi uzaklıklara gidebileceği gibi, Dünya’nın doğudan batıya doğru esen rüzgarları ile kıyıdan uzaklara sürüklenir.
Yaklaşık olarak bir veya iki gün sürer. Sonra durur ve yine devam eder. Haziran ve Ağustos ayları en yoğun Sahra Hava Katmanı dönemidir. Uzun süren bu sahra tozları çok yoğundur. Yaklaşık 5000 millik bir mesafeyi kapattığı bilinmektedir.
Sahra Tozunun Etkileri Nelerdir?
- Mineral bakımından zengin olan sahra tozunun içerisindeki bazı tozlar yere dökülürken, bazıları hava, okyanus ve karaya karışır Sahra tozu içerisinde bulunan demir ve fosfor, besinlerine ihtiyaç duyan bitkileri besler. Bunun yanı sıra çok fazla olan fosfor ve demir patlamaları meydana getirebilir.
- Sahra tozu bunlarla birlikte havada büyük değişikliklere de sebep oluyor. Sahra tozu ve yağmur yağışı birleştiğinde kan yağmuru oluşabilir. Bu kırmızı renkli yağışlara sebep olacaktır.
- Tropikal siklonların gerektirdiği nemlerin fazlasını içerir bu da kasırgayı bastırmasına neden olacaktır.
- Sahra tozu sadece güneş ışığını yansıtmaz. Bununla birlikte daha fazlasını da yansıtır.
Sahra Tozu Özellikleri Nedir?
Sahra tozu çeşitli minerallerden oluşur. Kuvars gibi silikatların yanı sıra içeriğinde bol miktarda bulunan kil mineralleri de vardır. Kalsit karbonatlar, hematit demir oksitler, tuzlar ve fosfatlar bulunur.
Sahra tozu koyu sarı rengindedir. Bu rengi veren demir oksitlerdir. Çapı ortalama 10 mikronun üzerindedir. 2000 ve 6000 mil uzunluğunda olan parçalar, yerçekimi sayesinde havaya bulaşmadan elenir. İçerisinde mineraller, demir ve fosfor bulundurması sahra tozunu bir nebze kabul edilebilir yapmaktadır.
Bitkilere gübre niteliğinde kullanılabildiği gibi büyük patlamalara da sebep olabilir. Çapının yaklaşık 10 mikronun üzerinde olması ve 2-3 gün sürmesi de günlük hayatı oldukça etkilemektedir. Genelde haziran ayının başında ve ağustos ayının sonlarında ortaya çıkmaktadır. Genelde çamur olarak yağdığı da bilinmektedir.