Safir Hakkında 15 Bilgi
Genellikle mavi olarak düşünülen safirlerin birçok rengi vardır. Bu farklı renkli safirler “süslü safirler” olarak bilinir. Bir zamanlar İncil‘de Kral Süleyman tarafından mühür olarak kullanılmıştı ve şimdiye kadar bulunanların en büyüğü 310 kg ağırlığındaydı.
Napolyon Bonapart da Josephine‘e nişan yüzüğü olarak bir tane verdi. Yunanca “mavi taş” anlamına gelen kelimeden gelen adı, geçtiğimiz yedi yüzyıl boyunca onlarca farklı şekilde yazıldı. Kötülüğü savuşturduğu ve denizcilerin boğulmasını önlediği düşünülüyordu. 1912 Eylül ayının doğum taşı olarak adlandırılan bu gözde mücevherin anlatacak pek çok hikayesi var.
Safir Hakkında 15 Bilgi
1) Genellikle mavi olarak düşünülse de safirler gökkuşağı renklerinde gelir. Mavi dışında her renkteki safirler “süslü safir” olarak bilinir ve renklerine göre sarı safir, pembe safir ve mor safir olarak adlandırılır.
2) Bir safirde asla bulamayacağınız tek renk kırmızıdır çünkü kırmızı safire ‘yakut’ denir. Yakut ve safir, eser minerallerdeki farklılık dışında aynıdır.
3) Safirler alüminyum ve oksijenin birleşerek korindon adı verilen bir mineral oluşturmasından meydana gelir. Çoğu korindon bulanık ve kusurludur, ancak saf mücevher kalitesinde korindonun nadir cam benzeri cepleri safirlerin kaynağıdır.
4) Safir sadece her tonda bulunmaz, aynı zamanda açıktan koyuya her tonda bulunur. Farklı mineral safsızlıkları safirlerin renklerinde farklılıklara neden olur. Örneğin titanyum mavi safirle sonuçlanır; krom pembeleri ve kırmızıları verir, küçük demir izleri ise sarıları verir.
5) En nadir renk ve en değerli safir pembemsi turuncudur. Buna padparadscha safiri denir ve Hindistan‘da bulunan somon rengindeki suda yaşayan nilüfer çiçeğinden adını alır. Bu nadir mücevherler yalnızca Sri Lanka, Madagaskar ve Tanzanya‘da bulunur.
6) Diğer değerli taşların çoğu bir çeşit silikon bazlıdır, ancak safir, yakut ve zümrütlerin tümü korindon bazlıdır ve silikonun bulunduğu yerde asla bulunmaz. Bu da bu üç değerli taşı en çok aranan mücevher haline getiriyor.
7) Mineraller, onu icat eden Alman mineralojistin adını taşıyan Mohs sertlik ölçeğine göre ölçülür. Talk 1 ölçüsüyle en yumuşak mineraldir; elmas en sertidir; 10’dur. Mozanit adı verilen elmas benzeri bir kristal 9,5’tir. Safir ve yakutların değeri 9’dur ve bu da onları dünyadaki üçüncü en sert mineral yapar.
8) Korindon o kadar serttir ki, zımpara kağıdı ve zımpara tahtaları da dahil olmak üzere taşlama ve cilalama amaçlı aşındırıcılar, kesme ve delme aletleri ve hatta diş macunu gibi birçok endüstriyel uygulamada kullanılır.
9) Laboratuvarda yetiştirilen beyaz safirler aynı şekilde teleskop ve mikroskoplardaki optik lensler, İsviçre saatlerinin çizilmeye dayanıklı kılıfları, Apple saatlerinin yüksek dayanıklı pencereleri, barkod tarayıcıları ve lazerler gibi şeylerde de yaygın olarak kullanılıyor.
10) Safirler elmaslardan daha yoğun olduğundan, ons başına biraz daha ağırdırlar, dolayısıyla bir karatlık safir, aynı bir karatlık elmastan biraz daha küçüktür.
11) 6. yüzyılda Papa, tüm kardinallerin sağ ellerine “kutsama eli” olarak adlandırılan bir safir takmalarını zorunlu kıldı. 12. yüzyıla gelindiğinde bu uygulama teşvik edildi çünkü safirlerin cinsel arzuları bastırdığı ve bekar din adamları için önemli olan iffeti teşvik ettiği düşünülüyordu.
12) Bazı kültürler safir takmayı kraliyet ailesi ile sınırlandırdı; bu da “kraliyet mavisi” teriminin kökeni olabilir.
13) En ünlü safirlerden biri Prens Charles‘ın Leydi Diana‘ya verdiği 12 karatlık mavi nişan yüzüğüdür. Leydi Diana öldüğünde Prens William’a miras kaldı ve şu anda eşi Kate Middleton tarafından takılıyor.
14) Napolyon Bonapart‘ın Josephine‘e verdiği safir nişan yüzüğü, 2013 yılında neredeyse bir milyon dolara satıldı.
15) Queensland‘in Kara Yıldızı, 1930‘larda Avustralya‘da 12 yaşında bir çocuk tarafından bulunan 733 karatlık bir safirdir. Aile, değerini keşfetmeden önce onu yıllarca kapı durdurucusu olarak kullanmış. Babası onu 1947 yılında 18.000 ABD Dolarına (bugünün dolarıyla yaklaşık çeyrek milyon) sattı. Bugün yaklaşık bir yumurta büyüklüğünde oval bir şekilde oyulmuştur ve tahmini olarak 88 milyon ABD doları değerindedir.
Birkaç ayın onları temsil edecek birden fazla doğum taşı vardır. Ancak Eylül’de yalnızca safir var. Çizilmelere karşı çok dayanıklı olduğundan her gün endişelenmeden takılabilen mükemmel bir mücevherdir.
Güzelliği ve dayanıklılığı nedeni ile nişan yüzüğü olarak popülaritesi arttı. Eylül ayında doğanlar ne kadar şanslı.