Saç Derisinde Kabuklanma Neden Olur? Nasıl Geçer?
Saç derisinde kabuklanma, her yaş ve cinsiyetten olmak üzere pek çok kişide görülebilen bir sağlık sorunudur. Saçlarımız ve onların sağlıklı olması elbette bizim için çok ama çok önemlidir. Bu gerek estetik görünüşümüz, gerekse de cilt sağlığımız için elzemdir diyebiliriz.
Saçlarımızda ve saç derimizde zamanla, çeşitli etkenlere bağlı olarak bir takım problemler baş gösterebilir. Burada da tıpkı diğer sağlık sorunlarında olduğu gibi nedene yönelik tedavi seçeneklerine başvurulması, ancak her şeyden önce sorunun kaynağının bulunması önceliklidir.
Peki saçımızın iç kısmında, deri yüzeyinde, önce kepek oluşumu gibi başlayıp, ardından kabuk bağlayan oluşumların sebepleri nelerdir; bu durum ne zaman tehlikelidir, nasıl tedavi edilebilir? İşte biz de bu yazımızda sizlere; tüm bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler aktarıyor olacağız.
İlginizi çekebilir: Saç Bakımı Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?
Saç Derisinde Kabuklanmanın Nedenleri Nelerdir?
Taramak, bakım yapmak veya şekil vermek için elinizi saçınıza götürdünüz, sert, küçük ve kabuk hissi veren oluşumlara denk geldiniz. Hatta bir süre sonra; bu oluşumlardan gelen küçük zerrecikler, tıpkı kepek gibi saç tellerine de yayılarak, dışarıdan da fark edilir hale gelecek!
Bu durum hem güzelliğinize gölge düşürebilir, hem de uzun vadede saç derisinin mukozasına zarar verebilir. O halde problemin ana kaynağını bulmalı ve çözüm odaklı ilerlemelisiniz. Olası nedenler neler olabilirmiş, bir bakalım…
Enfeksiyon
Folikülit adı verilen ve saçın derisinde meydana gelen enfeksiyonlar, deri üzerinde yara ve sivilce oluşumuna yol açar. Bu yara ve sivilceler bir süre sonra sertleşerek, deriye kabuksu bir görünüm verir. Bu sorun genel olarak kısa sürelidir ve kendiliğinden geçmesi beklenir.
Ancak iyileşme göstermeyen ve ilerleyen vakalarda mutlaka bir hekime danışmak ve onun önerisi dahilinde antibiyotik tedavisi almak gerekir. Ayrıca göz, boğaz, burun, diş enfeksiyonları ya da saç derisinde mantar oluşumu da yine, saç derisinde kabuklanmaya sebebiyet verebilir.
Alerjik Reaksiyon
Saç temizliği ya da bakımı gibi amaçlarla kullanılan; şampuan, krem, serum, maske gibi ürünler, saça ve saç derisine uyum sağlamayıp alerjik tepkime oluşturabilir. Ayrıca tüketilen bir takım yiyecek ve içecekler de yine alerji yaparak saç derisini sertleştirebilir.
Akut veya kronik hastalıkların tedavisi ile ilgili kullanılan bazı ilaçların da benzer etki gösterebileceği belirtilmiştir. Kaşınma, acı, yanma ve pul pul dökülme gibi semptomlarla kendini belli etmektedir.
Sivilce
Ölü derinin üzerinde bakterilerin türemesi veya gözeneklerin tıkanması sonucu sivilce oluştuğunu gözlemleriz. Kıl köklerine sahip olan her bölgede sivilce çıkması olasıdır. Çıkan bu sivilceler ise bir süre sonra saç derisinde kabuklanma yapabilir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, hormonal sorunlar ya da saç temizliğinde yanlış uygulamalar yapılması nedeniyle, sivilcelerde artış görülebilir.
Sedef, Egzama ve Zona Gibi Cilt Hastalıkları
Vücudun pek çok bölgesinde meydana gelebilen sedef, zona veya egzama gibi hastalıklar; saç derisinde kabuklanmaya neden olur. Akabinde kızarıklık, pullanma, tahriş, kaşıntı, saç dökülmesi, deri yüzeyinde yanma veya ağrı yaparak, kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Şikayetlerin geçmemesi durumunda muhakkak bir hekime başvurulması önem taşır. Hekim denetiminde kullanılacak bir takım özel ilaçlar ya da şampuanlar sayesinde, semptomlar hafifleyecektir.
Saç Derisinde Kabuklanma Nasıl Geçer?
Saç derisinde meydana gelen pullanma ve kabuklanmayı geçirmek ya da bu sorunu, henüz başlamadan engellemek için yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir;
- Kullandığınız saç bakım ürünlerine özen göstermelisiniz. Örneğin sadece ambalajını veya kokusunu beğenerek aldığınız bir şampuan, saç tipinize ve cildinize uygun olmayabilir. Bu konuda hassas ve araştırmacı davranın.
- Saç yapısı yağlı olan kişilerde gözenekler daha hızlı bir şekilde tıkanabileceği için, sivilce oluşumuna sıkça rastlanabilir. Bunun önüne geçmek için ise, temizlik rutini oluşturmak, saç bakım ürünlerini kullanmayı ihmal etmemek gerekir.
- Alerjik reaksiyon oluşturabilecek besinlerden, ilaçlardan ve saç bakım ürünlerinden mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışılmalıdır.
- Saçlara ve özellikle saç diplerine çok sık ısıl işlem uygulaması yapmaktan kaçınılmalıdır. Örneğin; her gün fön çekmek ve saçı çok sıcak su ile yıkamak gibi…
- Kimyasal oranı yüksek olan bakım malzemeleri yerine, doğal ve bitkisel içerikli ürünler tercih edilmelidir.
- Ve son olarak; haftada 1 veya 2 kez saça zeytinyağı ile masaj yapılmalı, böylece saç derisindeki nem dengesi sağlanmalıdır.