Hastalıklar

Melatonin Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Melatonin, beyninizin epifiz bezi tarafından üretilen bir hormondur. Karanlığa tepki olarak salınan melatonin seviyeleriniz, güneş battıktan sonra akşamları doğal olarak yükselir. Bu da vücudunuzun 24 saatlik uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olarak yatma zamanı geldiğinde sinyal vermeye yardımcı olur ve böylece iyi bir gece uykusunun teşvik edilmesine yardımcı olur.

Melatonin Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Melatonin içeren uyku takviyeleri, vücudunuzdaki bu uyku destekleyici hormonun seviyelerini artırarak çalışır. Genellikle melatonin tabletleri, kapsülleri ya da çiğnenebilir sakızlar şeklinde pek çok yerde satılırlar. Hayvanlardan ya da mikroorganizmalardan yapılan doğada üretilen melatonin mevcut olmasına rağmen, günümüzde melatonin takviyelerinin laboratuvarda üretilmesi çok daha yaygındır.

Melatoninin Faydaları Nelerdir?

melatonin nedir 3 721x405 1

Ürettiğimiz melatonin miktarı yaşla birlikte azalsa da, bu hormon herkesin kendi ürettiği bir beyin kimyasalıdır. Uyku döngüsü de dahil olmak üzere vücudun günlük ve yıllık biyolojik ritimlerini düzenlemede önemli bir rol oynar.

Yeni doğan bebeklerde normal bir insana kıyasla çok daha fazla melatonin bulunur. Bu da neden bu kadar çok uyuduklarını açıklar. Çoğu insan için gençliği boyunca, hatta üniversite yıllarında bile yüksek kalır. Ancak, bazı insanların diğerlerinden çok daha fazlasına sahip olduğu çok çeşitli doğal melatonin üretimi vardır. Bunun genetik bir bileşeni vardır. Bu da bazı ailelerde neden uykusuzluğun yaygın olduğunu görebileceğinizi bizlere gösteriyor.

Çoğu insan melatonini uyku hormonu olarak düşünür ki bu da öyledir. Aynı zamanda, serotonin içeren bir nörotransmitter ailesi olan doğal olarak oluşan bir indolamindir. Bu, melatonin ve serotoninin yakından ilişkili olduğunu bilmek yardımcı olabilir ve bir serotonin eksikliği de melatonin seviyelerinin düşmesine neden olabilir.

melatonin nedir 4 768x320 1

İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar, melatoninin uykuya dalma, uyku verimliliği ve uyanma ile ilgili olduğu için sağlıklı uyku kalitesini desteklediğini göstermektedir. Bu hormon, bir plaseboya kıyas ile takviyeden sonraki bir hafta içinde normal uyku başlangıcını, sürdürmeyi, verimliliği ve aktiviteyi olumlu şekilde desteklediği görülmüştür.

16 günlük bir süre boyunca 33 kişinin katıldığı bir başka randomize, çift kör, plasebo kontrollü araştırma, uykunun başlangıcı, kalitesi, derinliği ve süresinin, gündüz uyku hali ya da yan etkiler meydana gelmeden melatonin takviyesi ile desteklenebileceğini öne sürdü. Araştırmalar, uykuyu desteklemeye ek olarak, melatoninin antioksidan aktiviteyi, kardiyovasküler sağlığı ve bağışıklık fonksiyonunu desteklediğini göstermektedir.

Melatonin Takviyesinin Yan Etkileri Nelerdir?

Pek çok takviyede olduğu gibi bu takviyede de yan etkileri mevcuttur. Çoğu yan etki hafiftir ve kendiliğinden geçer. Bu yan etkiler şunlardır;

Melatonin ayrıca diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Buna eczaneden veya süpermarketten satın aldığınız ilaçlar ve doğal ilaçlar dahildir. Melatonin tedavisine başlamadan önce çocuğunuzun tüm ilaçları hakkında çocuğunuzun doktoruyla konuşmanız gerekir. Kullanacak kişi aşağıdaki gibi bir sağlık durumu varsa dikkatli olmalıdır;

  • Bağışıklık sistemi bozukluğu
  • Karaciğer hastalığı
  • Epilepsi

Kullanacak kişide bu durumlardan biri ya da bir kaçı varsa melatonin uygun olmayabilir. Bazı kişilerde melatonin başlangıçta çalışır ve sonra çalışmayı bırakır. Bu, doz kişi için çok yüksekse olabilir. Bu olursa, doktorunuza danışmanız gerekir. İlacın durdurulmasını ve daha düşük bir dozda yeniden başlamayı önerebilirler. Tüm kişiler her yıl en az bir hafta melatonini bırakmalıdır. Bu hafta boyunca kişinin hala melatonine ihtiyacı olup olmadığını görebilirsiniz.

Melatonin İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu