Sağlıklı Yaşam

Roza Gül Hastalığı Nedir?

Roza Gül Hastalığı Tedavisi

rozasea gul hastaligi

Roza olarak adlandırılan gül hastalığı ciltte kabartı, kızarıklık ve yüzeysel damarların görülmesi ile ortaya çıkan burun çevresinde ve yüz de görülen iltihabi kızarıklıkların oluştuğu bir hastalıktır. Bazı durumlarda vücudun bazı bölgelerinde ortaya çıktığı da görülmektedir. Gül hastalığının çeşitli şekillerde ortaya çıktığı görülür.

Akne olarak ortaya çıkanlar rozase fulminas, damar genişlemesi olarak görülenler eritematotolenjiektazik ödem ya da kızarıklık tarzında olanlar ise ödematozrozase adı ile adlandırılmaktadır. Hastalık kadınlarda %10 oranında görülmekte erkeklerde daha az görülmektedir. Hastalığa her yaşta yakalanma olasılığı bulunsa da genel olarak 30 yaş kişilerde görülme ihtimali bulunmaktadır.

Roza(Gül) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Gül hastalığının tedavisi ve nedeni ile ilgili bir sonuç henüz bulunmamaktadır. Bazı faktörlerden kaynaklanan gül hastalığı genetik etken ve dış etkenler nedeni ile görülmektedir. sindirim sisteminde görülen rahatsızlıklar, stres, alkol ve kafein, güneş ışınları gibi faktörlerden gül hastalığının ortaya çıkması mümkündür. Kızarıklıklar çeşitli kremler ile giderilebilir ancak mutlaka tedavisinin yapılması gerekir kalıcı kızarıklıklar meydana gelebilir.

Yanma hissi oluşur. Burun çevresinde ve alında oluşan iltihaplı kabartılar saç diplerinde de etki edebilir. Burunda büyüme nedeni ile ağrılar artabilir ve bu istenmeyen bir durumdur. Deride hastalık nedeni ile kuruluk ve dökülmeler görülmektedir. Karaciğer de sorunlar ve kolestrol düzeninde dengesizlikler görülebilir.

gul hastaligi

Gül Hastalığının Süresi Var mı?

Gül hastalığının henüz kesin tedavisi yoktur. Hastalığın oluşmasında etki eden faktörlerden uzak durarak bu hastalığın etkilerini azaltmak mümkündür. Genel olarak hastalığın seyri 4 ila 6 hafta arasında değişebilir zamanla etkisi azalmaktadır. Cilde bazı besleyici kremleri sürerek ve ve doğru beslenerek ciltte oluşan hassasiyeti önleyebilirsiniz.

gül hastalğı belirtileri

Gül Hastalığı Tedavisi İçin Neler Yapılmalı?

Cildi koruyucu kremlerin kullanılması yararlı olabilir. Güneşe karşı hassas cildi olanlar aşırı güneşten korumalı ve koruyucu kremlerle cildini güneşin ışınlarına karşı koruyup önlemini almaları gerekmektedir. Bir uzman kontrolünde iltihapların önlenmesinde kullanılan ağrı kesiciler kullanılabilir. Oral tedavinin yanısıra antibiyotik tedavisi de uygulanmaktadır.

Hastalığın nedeni alerjik etkenlere bağlı ise bunun tanısının alerji testleri yapılarak konulması daha sağlıklı olur. Kan testleri sonuçlarına göre doktorunuz gereken tedaviyi sağlamalıdır. Kan değerlerinin dengelenmesi ile hastalık kontrol altına alınabilir. Hastalıktan şüphe edildiğinde mutlaka bir uzman hekimden yardım alınmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Hamileler de anne ve bebek sağlığı açısından ihmal edilmemesi gereken bir hastalık olarak gereken tedavinin yapılması gerekmektedir. Hekime danışmadan ilaç kullanılmamalı ve oral ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.


Selma

Sağlık kurumları işletmeciliği önlisans mezunuyum yazmayı ve araştırmayı seviyorum özellikle sağlık konularını yazmaktan büyük keyif alıyorum zaman zaman farklı konuları da okuyucularımla paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu