Sağlıklı Yaşam

Gömülü Diş Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler

instagram takipçi hilesi

Gömülü diş ya da bir diğer adı ile gömük diş, normal şartlarda ağızda çıkması gereken yere çıkmayarak orada kalan ve zamanla sorunlara sebep olabilen diştir. Bu durum genellikle çene kemiği içinde gelişen dişlerde görülse de, bazı durumlarda doğru yerde olsalar bile sadece yumuşak dokuların üzerinde yer aldıklarından dolayı fark edilemezler. Aynı şekilde, dişlerin bir kısmı ağızda görünürken diğer kısmı dişetinin altında kalacak şekilde çıkamazlar. Buna da yarı gömülü diş denir.

Gömülü diş

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?

Gömülü diş belirtileri genel itibari ile şu şekildedir;

  • Diş ağrısı
  • Diş etinde ağrı
  • Diş etlerinde kızarma
  • Yemek yerken meydana gelen ağrı
  • Gömülü dişin olduğu yerde şişlik
  • Çene ve kulağa kadar uzanan ağrı
  • Lenf bezlerinde şişlik

Dişler Neden Gömülü Şekilde Kalır?

Dişin gömülü kalması, birden fazla faktörden etkilenebilen bir diş sağlığı sorunudur. Bu faktörler arasında tek bir faktörün yanı sıra birden fazla faktör de bulunabilir. Gömülü dişlerin nedenleri arasında genetik faktörler, komşu dişlerin yer değiştirmesi sonucu dişin önünü kapaması, çene darlığı nedeniyle ağızda yeterli alanın olmaması gibi sebepler sayılabilir.

Dişlerin gömülü kalmasına sebep olan birden çok faktör vardır. Bazen bu faktörler tek başlarına etkili olabileceği gibi, bir arada da görülebilirler. Bu sebepler arasında genetik faktörler, komşu dişlerin pozisyon değişikliği sonucu gömülü kalan dişin önünü kapaması, çene darlığı nedeniyle ağızda yeterli yer olmaması, süt dişleri üzerindeki tedavi edilmemiş çürükler nedeniyle oluşan enfeksiyonların sürme zamanını etkilemesi sayılabilir.

Gömülü Diş İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Gömülü dişler, bazı durumlarda çevreleyen dişlere, diş etlerine ya da çene kemiğine zarar verebileceği gibi, ağız ve diş sağlığını genel olarak tehlikeye atabilirler. Gömülü dişlerin neden olduğu kistler, dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Bu kistler çoğunlukla iyi huyludur. Ancak çıkarılması gerekebilir. Ayrıca, 20 yaş dişleri gibi kısmen gömülü olan dişler, diğer dişlere göre daha fazla çürümeye meyillidirler.

Tedavi edilmezlerse iltihaplanmalara ve diş rahatsızlıklarına neden olabilirler. Eğer herhangi birinin bu durumlarla karşı karşıya kalması ve bu durum 24 saatten uzun süredir devam ediyorsa, uzman diş hekimlerinden yardım almanız gerekmektedir.

Gömülü diş

Gömülü Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaların en çok endişe duyduğu konular arasında gömülü diş çekimi yer almaktadır. Ancak, gömülü dişlerin hastanın estetiği ve fonksiyonunu etkileyen bir bölgede bulunması durumunda farklı bir değerlendirme yapılması gereklidir. Kesinlikle ortodontik açıdan değerlendirilmesi gerekir. Eğer mümkünse ortodontik tedavi uygulanmalıdır. Gömülü dişin estetik ve fonksiyonel problemlerinin çözümlenmesi, aynı zamanda gömülü dişin olası zararlarının önlenmesi için bu yöntem tercih edilebilir.

Ancak, gömülü dişin ortodontik olarak hareket ettirilemeyecek kadar kötü bir konumda olması durumunda alternatif tedaviler düşünülebilir. Bu tedaviler cerrahi yöntemlerle gömülü dişin çekilmesini içerebilir. Belirli aralıklarla takip edilerek yerinde bırakılabilen ve dişin belli aralıklarla gözlemlendiği tedaviler de tercih edilebilir. Burada ana kritik nokta gömülü dişin bulunduğu yerdir.

Gömülü diş

Gömülü Diş İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu