Hastalıklar

Romatoid Artrit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Romatoid Artrit nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Teşhisi Nasıldır? Tedavi yöntemleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Romatoid Artrit nedir?

Romatoid Artrit, hakkında az kişinin bilgi sahibi olduğu, uzmanları çok fazla meşgul eden ve çözüm bulunması konusunda birçok kişinin hemfikir olduğu tıbbi otoimmün bir anormalitedir. Hastalık kronik ve enflamatuvar bir şekilde eklemlerin etkilemesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bir diğer ifade ile hastalık bağışıklık sisteminin eklemlere invazif bir şekilde saldırması sonucu meydana gelir. Bu durum günlük hayatımızı engelleyici hareket bozukluklarına ve şiddetli eklem ağrılarına sebebiyet vermektedir. Multisistemik bir hastalık olduğu için kalp, akciğer, kaslar, deri ve damarlarıda etkilemektedir.

romatoid tani

Romatoid Artrit sebepleri nelerdir?

Çoklu sebeplerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Genetik faktör, enfeksiyon geçirilmesi durumları, hormonal değişimler hastalığın etiyolojisinde rol oynamaktadır. Sıklıkla Bayan ve 50-55 yaş grubunu etkileyen bu hastalığın hormonal değişimlerden kaynaklı olmasıda mümkündür. Obezite, sigara kullanımı, sosyoekonomik problemlerde risk faktörleri arasındadır.

Romatoid Artrit belirtileri nelerdir?

Romatoid artrit çoklu eklem (poliartiküler) tutulum göstermektedir. Bilateral  ve simetrik ağrı bulunması hastalık için altın standart niteliğindedir ve bu duruma bir de eklem şişliği eşlik eder. Küçük el ve ayak eklemlerinin 6 aydan uzun bir süre ağrılı ve sertleşmiş olması durumu söz konusudur. Özellikle sabah saatlerinde yaklaşık 1 saatten fazla ağrının ve sertleşmesinin etkili olması beklenmektedir. İlerleyen saatlerde günlük hareket aktivasyonuna bağlı olarak semptomların hafiflemeside beklenebilir.

romatoid artrit tani

Romatoid Artrit tanı yöntemleri nelerdir?

Kan testleri, Romatoid Artrit 2010 ACR/EULAR klasifikasyon kriterleri ve çeşitli görüntüleme teknikleriyle Romatoid artrit hastalığının teşhisi konulmaktadır. Laboratuvar tetkiklerinde Romatoid faktör (+), Anti-CCP ,ESR ve C-reaktif protein artışına rastlanır. Romatoid Artrit 2010 ACR/EULAR klasifikasyon kriterleri için boyutsal eklem tutulumu (küçük, büyük eklemler) ve sayısı numara verilerek sınıflandırılır. Görüntüleme yöntemlerinde ise osteoporoz, eklem deformiteleri, kas atrofisi (küçülmesi) ve yumuşak doku lezyonlarına rastlanabilmektedir.

rheumatoid arthritis knee

Romatoid Artrit tedavi yöntemleri nelerdir?

Farmakolojik olarak çeşitli ilaç grupları hastalığın seyri konunda önemlidir. NSAID’s (Nonsteroid anti enflamatuvar ilaçlar), kortikosteroidler, DMARD’s (Hastalık modifiye edici anti-romatik ilaçlar) ve analjenik etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Semptomların en aza indirgenmesi için bu ilaç gruplarının kullanılması gerekmektedir. Uygulanan tedavinin dışında düzenli yaşam tarzı, kilo kaybı ve fizyoterapi gibi destekleyici yöntemlerde uygulanabilmektedir.

Romatoid Artrit ile ilgili videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu