Cilt SağlığıMental Sağlık

Saç Koparma Hastalığı (Trikotillomani) Nedir?

instagram takipçi hilesi

Saç koparma hastalığı nedir? Saç koparma hastalığının ortaya çıkmasında kesin bir neden yoktur. Ancak hastalığın ortaya çıkışının psikolojik olduğu düşünülür. Yapılan araştırmalar hastalığın genetik olarak ortaya çıktığını söyler. Birçok bağımlılık ya da alışkanlık gibi saç koparma hastalığı da dikkate alınmalı ve tedavi edilmelidir. ayrıca hastalığın ortaya çıkma nedenleri ve herhangi bir hastalığın belirtisi olup olmadığı araştırılmalıdır.

Saç Koparma Hastalığı Belirtileri Nedir?

saç koparma hastalığı nedir?

  • Hastanın durmadan saçlarını koparma istemesi,
  • Hastanın saçlarını koparmayı bırakmayı istemesine rağmen çaresiz kalması,
  • Hastanın saçlarının belirli kısımlarında kellik oluşması
  • Kişinin gergin ve sinirli olması,
  • Kişinin saçlarını yoldukça kendini daha iyi hissetmesi,
  • Stres ya da korku anında saç ya da kirpikleri koparma dürtüsü.

Saç Koparma Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

saç koparma hastalığı nedir?

Kişinin içinde durmadan saç koparmak için bir dürtü bulunur. Saçlarını koparmamaya çalışması kişinin kendini huzursuz hissetmesine yol açar. Saçlarını kopartamayacağı durumlarda kendini sinirli hisseder. Kafanın çeşitli bölümlerinde kelleşme vardır.

Saçlarını yolmak ve yutmak gibi durumlar saptanır. Ayrıca hastalar, kopardıkları saçları yutmak ya da emmek ister.

Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bu rahatsızlık, saç dökülmesi ile karıştırılır. Bu nedenle hastalar genellikle yaşadıkları durumun farkına varmakta gecikirler. Birçok insan Trikotillomani hastası olduğunu bilmemektedir.

Saç Koparma Hastalığı Tedavisi Nedir?

Trikotillomani

Hastalık tedavi edilirken psikolojik tedavinin yanı sıra ilaç tedavisine başlanır. Ancak, bu noktada küçük çocuğu olan ailelere ciddi bir görev düşmektedir. Eğer çocuklarda saç koparma hastalığı görülüyorsa aile, çocuğuna bu davranışı unutturmaya çalışmalıdır.

Saç koparma hastalığı bazen de genital bölgedeki ya da yüz bölgesindeki kılları yolmak şeklinde de ortaya çıkabilir.

Çocuk saçını her yolmaya gidişinde aile çocuğu oyalayıcı bir şeyler yapmalıdır. Eğer hasta, psikolojik tedavi görmeye yanaşmıyorsa aile onu ikna etme yoluna gitmelidir. Tedavi zaman gerektiren bir süreçtir. Kısa sürede başarılı sonuç vermediğinde yılmadan devam edilmelidir.

Tedavi sürecinde hastalığın ortaya çıkmasının nedenleri araştırılmalıdır. Hastaya herhangi bir üzüntü ya da stres ile karşı karşıya kalıp kalmadığı sorulmalıdır.

Saç Koparma Hastalığı Kendi Kendine Geçer mi?

saç koparma hastalığı nedir?

Hastalık bazı kişilerde kendi kendine geçebilir. Ancak bu noktada hastanın kendine hakim olması ve koparmayı bırakmak için çaba göstermesi gerekir. Hasta, psikolojik tedavi gördüğünde de eğer tedaviye cevap vermezse herhangi bir cevap alması uzun sürebilir. Bazen hastalık uzun yıllar geçer ve hasta saç koparmayı bırakır. Fakat aniden gelen bir sıkıntı karşısında yeniden saçlarını yolmak isteyebilir.

Bu nedenle psikolojik tedaviye gecikmeden başlanmalıdır. Hipnoz ya da farklı psikolojik tedavi yöntemleri denenmelidir.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu