Sağlıklı Yaşam

Ramazanda Kilo Artışı Nasıl Önlenir?

Ramazanda Kilo Artışı Nasıl Önlenir? Ramazan ayında, toplam öğün sayısı genellikle çok daha sınırlıdır. Ancak bir öğünde daha fazla yemek yenir. Ramazan ayında uygun beslenme, normale yakın sıklıkta düzenlenmesi sağlanabilir. Oruç tutanlar yaklaşık 13-14 saat hiçbir şey yiyip içmezler. Bu oruç döneminde de kan şekeri düşer.

Eğer ki sahur yapmazsanız kan şekerindeki düşüş günün erken saatlerinde başlayıp daha düşük seviyelere gelecektir. Bu sebep ile kan şekerini düzene sokmak için beslenme prensipleri kullanılmalıdır.

Sahurda tükettiğiniz gıdalar midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişikliklere neden olmayacak şekilde seçilmelidir. Çorba, tam buğday ekmeği, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Tuzlu ya da baharatlı yiyecekler abartılmamalıdır. Çok çalışan kişiler sahurda kesinlikle yeteri kadar su içmesi gerekmektedir.

Ramazanda Kilo Artışı Nasıl Önlenir

Beslenmede Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

  • Sahur ve iftar zamanında hızlı ve çok fazla yemek yemeyin. Eğer hızlı ve çok fazla yemek yerseniz mide gerginliği, kan basıncının artması ve kan şekerini dengeleyen hormonların hızlı salgılanmasına sebep olabilirsiniz.
  • Yemekler yavaş yavaş çiğnemeli ve iyice öğütülmelidir.
  • Yemek seçerken fazla yağlı, tuzlu ve tatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine sebzeler, meyveler, lif ve selüloz içeren kepekli ekmekler tercih edilmelidir.
  • Yetişkinler yaklaşık olarak  1,5 – 2 litre su tüketmesi gerektiği için sıvıları çok dikkatli almalıdırlar.

İftara çorba ile başlanmalıdır. Daha sonra kısa bir ara verilmelidir. Yemek yemeye saat 20: 00 gibi başlanması çok daha iyidir. Bağırsak hastalıkları olan kişiler çorbaya doğal lif ekleyebilir ya da tam buğday ekmeği tercih edebilir.

Yemekten sonra yenecek tatlıların hamurlu ve derin yağda kızartılmış tatlılar olmamalıdır. Daha çok sütlü tatlılar tüketilmelidir. Haftada 1-2 defa güllaç yemek ideal bir sayıdır. Fakat sütlü tatlıları da yemekten hemen sonra değil, yaklaşık 1-2 saat geçtikten sonra yenmesi daha iyi olur.

Ramazanda Kilo Artışı Nasıl Önlenir

Oruç Tutmak Zayıflama Metodu Değildir

Egzersiz eksikliği ve metabolizmanın yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırır. Obez kişilerin bu dönemi diyet fırsatı olarak görmeleri yanlıştır. Oruç tutarak kilo vermeniz mümkün değildir. Gün boyu acıkmak metabolizmanızı yavaşlatır ve yediğiniz yiyeceğin yağa dönüştürülmesini kolaylaştırır. Bu durum da kilo alımına neden olur. Ramazan boyunca insanlar hareketsiz kalma eğilimindedir. Yorgunluktan kaçınmak için yürüme ve koşma gibi aktivitelere katılmazlar.

Ramazanda Kilo Artışı Nasıl Önlenir?

  • Kesinlikle gece yemek yiyerek sahur yapmadan oruç tutmayın.
  • İftar sırasında karnınızı doldurmak ve bütün gün yemeniz gereken şeyleri yemek için acele etmeyin.
  • Bol su için.
  • Tatlı seçiminizi sütlü tatlılardan yana kullanın.
  • Meyve ve sebze tüketiminizi olabildiğince artırın.
  • Orucu bozduktan 1-2 saat sonra yürüyüş yapmaya çalışın. Karantinada olduğumuz için ev içerisinde yürüyebilirsiniz.
  • Sahur ve iftarda çok yağlı gıdalar tüketmeyin.

Ramazanda Kilo Artışı Nasıl Önlenir

Ramazanda Kilo Artışı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu