Ramazan’da Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Ramazan’da Ağız Kokusu Nasıl Giderilir? Uzun süren açlık saatleri, oruç tutarken dikkat edilmediği takdirde çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Özellikle Ramazan ayında oruç tutan kişiler arasında ağız kokusu sorunu oldukça yaygındır. İş hayatı ve sosyal hayatta konuşmaktan utanma hissi nedeniyle, pek çok kişi ağız kokusundan kurtulmak için çaba gösterir. Ancak birçok insan yemek yemediklerini düşünerek ağız bakımını ihmal eder. Peki ramazanda oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir? Gelin bundan bahsedelim.
Ramazan’da Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
İftar ve Sahurda Bol Su Tüketin
Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk nedeniyle, ağız sağlığına özel bir önem vermek gerekmektedir. Eğer yeterli zaman ayrılmazsa diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ihmal edilebilir ve bu da ciddi bir soruna yol açabilir. Ayrıca, yetersiz su tüketimi ağız kokusunu artırabilir ve hem sağlık açısından tehlikeli olabilir hem de sosyal açıdan rahatsızlık verici olabilir.
Ramazan boyunca, iftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içmek son derece önemlidir. Lifli gıdalar, dişlerin ve ağız dokularının temizliğine katkıda bulunarak faydalıdır. Örneğin, sert meyvelerden elma veya armut gibi yiyecekleri ısırarak yemek diş sağlığı açısından da faydalıdır.
Dişlerinizi 2 Dakika Boyunca Fırçalayın
Ramazan ayında iftar ile sahur arasında şekerli gıdalar tüketmek, yapılan en yaygın hatalardan biridir. Bu süre boyunca dişlerin düzenli olarak fırçalanması, sadece fırçalamakla kalmayıp diş ipi kullanması ve hatta yanakların iç kısımlarının da yumuşak dokunuşlarla fırçalanması son derece önemlidir. Oruç tutarken, diş macunu kullanmadan sadece su kullanarak fırçalama yapmak ve suyun yutulmamasına dikkat edilmesi halinde, orucu bozmadan diş fırçalama işlemi gerçekleştirilebilir.
Diş fırçalamanın birkaç saniyede tamamlanması, ağız hijyeninin yeterince sağlanamamasına neden olabilir. İftar ve sahur zamanlarında, dişlerin en az 2 dakika boyunca özenle fırçalanması ve fırçalama esnasında diş etine masaj yaparak yuvarlak hareketler uygulanması gerekmektedir. Sadece fırçalama yapmak, ağız hijyeninin yarısını oluşturur.
Yanakların İçlerini de Fırçalayın
Özellikle oruç tutarken, dil üzerinde bir paslanma oluşur. Dilin pütürlü yapısı bakterilerin bu alana tutunmasına neden olur. Bu durumun önüne geçmek için özel dil temizleme aparatları ya da fırçalar kullanılmalıdır. Diş ipi kullanmadan dişlerin ara yüzeylerinin temizlenmesi mümkün değildir.
Ara yüzeylere yapışan gıdaların temizlenmemesi, hem çürük oluşmasına neden olur hem de ağız kokusu sorunu ile karşılaşılır. Yanakların iç kısımlarının temizliği de ihmal edilmemeli ve yanaklar fırça yardımıyla, yumuşak dokunuşlarla temizlenmelidir. Fırçalama ve diş ipi kullanımından sonra, antiseptik ve flor içeren ağız gargaraları da ağız sağlığının korunması açısından önemlidir.
Ağız Yerine Burundan Nefes Alın
Ramazan ayında artan ağız kokusunun başlıca sebepleri arasında, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gelir. Gece burun tıkalı olduğundan ağızdan nefes alındığında, ağız açık uyunduğunda, kuruluk oluşur. Beraberinde bakteri üremesi ve kötü koku meydana gelir. Yetersiz ağız temizliği, baharatlı, sarımsaklı ve soğanlı yiyecek tüketimi de ağız kokusunun artmasına neden olur. Ramazan ayında, tükürük miktarının azalması, sigara tüketimi, mide problemleri ve geniz akıntısı da ağız kokusunun sebepleri arasındadır.
Sağlıklı Bir Sindirim Ağız Kokusunun Önüne Geçer
İftar ve sahur arasında bol su içilmelidir. Bu da ortalama 10-12 bardak olmalıdır. Bu, tükürük kalitesi için son derece önemlidir. Sarımsak, soğan ve peynir gibi yiyeceklerin kokusu, bir miktar maydanoz çiğnenerek giderilebilir. Hızlı yemek yemek yerine, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemek, sindirime yardımcı olur. Mide az yorulurken gazın engellenmesine yardımcı olur.