Cilt Sağlığı

Ağız Kokusundan Korunmanın 10 Etkili Yolu

instagram takipçi hilesi

Birçok insanın yaşadığı sorun ağız kokusu, sorunu yaşayan kişinin kendisini ve çevresindekilere oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Ağız kokusu gün içinde tüketilen gıda maddelerinden kaynaklanmakla birlikte kimi hastalıkların da habercisi niteliğinde olabilir. Bu yazımızda ağız kokusundan kurtulmak için size 10 etkili tavsiye sunacağız.

ağız 11

1 – Ağızda Varsa Köprü Ve Protezlerin Kontrolünü Yaptırın!

ağız 12

Ağız içinde yapımı eskiye dayanan diş protezi ve köprü var ise bu zamanla gıda maddelerinin birikmesine yol açarak kötü kokulara sebep olabilmektedir. Bunun için köprü ve protezleri belli aralıklarla kontrolünü sağlamak; gerektiğinde yenileyerek değişiklikleri sağlamak, eksik dişlerin yerleri için olası tedavileri gerçekleştirmek gerekir.

2 – Sakız Çiğnemeyi Unutmayın!

ağız 1

Ağzımızdaki tükürük akışının düzenini olduğundan daha da artırmak, ağız kokusu ile mücadelenin en önemli unsurlarından biridir. Bu akışın hızını artırmak için de uygun sakızların çiğnenmesi ile mümkün olabilmektedir. Şeker hastalığı gibi kimi rahatsızlıklarda, kullanılan birçok ilacın yan etkisi olarak beliren ağız kuruluğu kokuya neden olur. İçinde şeker barındırmayan sakızlar tükürük salgısını artırarak ağız temizliğine katkı verecektir. Sakızların içinde dişlerin çevresine yapışan maddeleri oradan söküp alacak ve mideye gönderecek enzimler ve bakteri düşmanı antibiyotikler mevcuttur. Ancak tatlı sakızlar ve nane şekerleri bu sınıfa girmemektedir.

3 – Lokmalarınızı İyice Parçalayın!

ağız 2

Yemek yerken lokmaların iyice parçalanması, yediğiniz maddelerle tükürük salgısının birbirine karışmasını ve ağız içinde gıda maddesi kalma ihtimalini ortadan kaldırır. Daha fazla çiğneme devinimi daha fazla bakterinin mideye gitmesini sağlamaktadır.

4 – Sigarayı Bırakın!

ağız 8

Sigara dumanı ağızdan boğaza doğru yol alırken ağız kuruluğuna neden olur. Ayrıca sigara içindeki etken maddeler de kötü bir kokuya sahip olduğundan ağınız içine bu söz konusu kokular da hakim olur.

5 – Burnunuz Tıkalıyken Uyumayın!

ağız 6

Sinüzit gibi üst solunu yolu rahatsızlıkları burnunuzun tıkanmasına neden olarak gece boyu ağzınızdan nefes almanıza neden olmaktadır. Bu durum ağzınızdaki tükürük salgısını kurutarak bakterilerin oluşmasını sağlayan bir nedendir. Bu yüzden burun tıkalı iken uyumamaya özen gösterilmelidir.

6 – Tarçın Ve Peyniri Çok Tüketin!

ağız 7

Yediğiniz yemekten sonra ağınızın içerisindeki asidi minimum düzeye indirecek peynir tarzındaki ürünler tüketmek oldukça önemlidir. Bu durum hem çürük oluşumuna engel olur hem de ağız kokusuna duvar örer. Ayrıca tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerinizin içine tarçın eklemeniz ağız kokusuna da engel olacaktır.

7 – Şeker Tüketimine Son Verin!

ağız 9

Beyaz şeker, beyaz un, fruktoz /glukoz şuruplarıyla tatlandırılan bütün hazır gıdalar ağız içi bakterileri için bulunmaz nimettir. Söz konusu bakteriler bu şekerleri kullanarak çoğalırlar. Aynı zamanda şeker tüketimi dişleri çürüterek yine ağız kokusuna neden olurlar.

8 – Diş İpini Çantanızdan Eksik Etmeyin!

ağız 3

Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı giremediği her noktaya temas edebilen bir maddedir. Diş bölgesindeki dar bölgelerde fazlaca biriken gıda maddeleri çabuk bakteri oluşumuna neden olur.

9 – Daha Çok Su Tüketin!

ağız 10

İnsanın yaşı ile aynı ortalamada artan beden kuruluğu birçok yönden dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çok su tüketmek beden sağlığı için birçok fayda sağlarken dilinizin kurumasına engel olarak ağız kokusuna da engel olabilecek bir fayda olarak sayılabilir.

10 – Diş Bakımına Özen Gösterin!

ağız 13

Diş eti iltihapları ve diş çürükleri ağız kokusunu tetikleyici nedenlerin başında gelmektedir. Ağız içinde bulunan enfeksiyon, bakterilerin üreyip çoğalmasını sağlayarak sürekli olarak ağız kokusuna neden olur. Bu yüzden diş sağlığı ve diş bakımına sürekli olarak özen gösterilmeli. Düzenli bir şekilde günde en az iki kere dişler fırçalanmalı ve ağız gargarasının yapılması önem taşır. Diş eti sağlığı ve bakımı da oldukça önemlidir. Bunun için yılda en az iki kere diş hekimi kontrolü aksatılmadan yapılması gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu