Hastalıklar

Psikosomatik Hastalık Nedir? Tedavisi Var Mıdır?

instagram takipçi hilesi

Psikosomatik Hastalık Nedir? Tedavisi Var Mıdır? Somatik belirtilerle psikolojik durumlar arasındaki ilişkiyi açıklamak için kullanılan psikosomatik kelimesi, kelimenin kökenlerine bakarak anlamlandırabiliriz. “Psyche” kelimesi ruh anlamına gelirken, “Soma” kelimesi ise beden anlamına gelmektedir. Tıbbi literatürde, bu tür durumlar Somatizasyon Bozuklukları olarak adlandırılmaktadır.

Psikosomatik Hastalık Nedir? Tedavisi Var Mıdır?

Vücudun belirli bir bölgesinde ya da genelinde ağrı, rahatsızlık gibi fizyolojik semptomlara neden olmaktadır. Ancak tıbbi testlerin sonuçları normal çıkmasına rağmen, kişinin yaşadığı semptomların psikolojik nedenlere bağlı olduğunu göstermektedir.

Psikosomatik hastalık kavramı, fizyolojik semptomları olan ancak organik bir hastalığı olmayan bireyleri ifade etmek için kullanılır. Bu belirtiler birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir ve somatizasyon bozuklukları dört farklı gruba ayrılabilir. Bunlar;

  • Ağrı belirtileri
  • Gastrointestinal belirtiler
  • Cinsel belirtiler
  • Psödonörolojik belirtiler (Sağırlık, körlük, bir bölgede güç kaybı, denge kaybı)

Psikosomatik Hastalıklar Nelerdir?

psikosomatik hastalik

Fiziksel belirtiler, dünya genelinde insanların içsel sıkıntılarını ifade etmek için yaygın bir göstergedir. Ancak içsel sıkıntıların bedenselleştirilmesine neden olan faktörler henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak araştırmalar öğrenme davranışının etkisinin büyük olduğunu göstermektedir. Ebeveynlerin tutumları, ağrı gibi belirtilerle kliniklere başvuran çocuklar üzerinde etkili olabilmektedir.

Somatoform bozuklukları, merkezi sinir sistem ile ilgili olduğu için, psikosomatik hastalıklarda tüm vücut etkilenebilir. Örneğin bir sınavınız var ve sınavda kötü not alacağınıza dair bir şüpheniz varsa, bu negatif düşüncelerle dolu olduğunuzda, vücudunuz karın ağrısımide bulantısıbaş ağrısıbaş dönmesi, kusma isteği, terleme, titreme vb. gibi fizyolojik belirtiler gösterebilir.

Migren, yüksek tansiyon, egzama, kas ve eklem ağrıları, ülser, tiroid, gastrit, reflü, zona, eklem iltihapları (fibromiyalji), İrritabl bağırsak sendromu (İBS) gibi birçok hastalık da psikosomatik hastalıkların örnekleridir.

Psikosomatik Hastalıkların Tedavisi Var Mı?

psikosomatik hastalik 1

Psikosomatik hastalıkların belirtileri fizyolojik olduğu için, hastalar genellikle öncelikle bir hekime başvururlar. Bazı hekimler daha önce psikolojik vakalarla karşılaştıkları için, birkaç tahlil ve tetkik sonrasında durumun psikolojik olduğunu fark ederler ve hastanın bir psikologdan yardım almasını önerirler.

Ancak bu tür vakalarla daha az karşılaşan hekimler, daha ayrıntılı araştırmalar yaparak, zaten kaygıları artmış olan ve fizyolojik rahatsızlığı olduğunu düşünen hastaların şüpheli durumda kalmasına sebep olurlar. Bu durum hem maddi hem de manevi olarak zor bir süreçle sonuçlanabilir.

Psikosomatik hastalıkların tedavisi aslında oldukça kolaydır, ancak hasta psikolojik olmadığını düşünüp, kronikleşecek seviyeye kadar psikolog yardımı almayı reddederse, uzun süreli bir tedavi süreci gerekebilir. Bu nedenle, hastaların fizyolojik belirtilerinin psikolojik nedenleri olabileceği konusunda bilinçli olmaları ve psikolog yardımı almak için hekimleriyle konuşmaları önemlidir.

Psikosomatik Hastalık İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu