Sağlıklı Yaşam

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

instagram takipçi hilesi

Burun tıkanıklığı özellikle kış aylarında yaşam standartlarımızı düşürüyor. Bazen bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası, bazen de bir hapşırık krizinin ardından nefes almamızı zorlaştıran ve haftalarca sürebilen bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik sadece burnumuza değil, boğazımıza ve bademciklerimize de bir hayli olumsuz etki ediyor.

Sağlıklı nefes alabilmek, konforumuz için olmazsa olmazdır. Öyle ki, bununla ilgili doğru nefes alma eğitimleri bile düzenlenmektedir. Fakat tıkalı bir burunla bunu başarmamız pek de olası değildir. Ve burnumuz tıkalı olduğunda, bağışıklık sistemimiz düşerek, vücudumuz pek çok hastalığa açık hale gelir. Bunun nedeni ise ağız solunumu yapıyor olmamızdır.

Peki tıkalı olan burnu açmak için neler yapılabilir? İşte biz de bu yazımızda sizlere, burnunuz tıkandığında deneyebileceğiniz pek çok yöntem hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız. Konuya ilişkin uzman videolarına ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

burun tıkanıklığı

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Bir sağlık probleminin çözüme kavuşturulması için, öncelikle altında yatan nedene odaklanmak ve buna yönelik tedavi seçeneklerini değerlendirmek gerekir. Öyleyse bu nedenlerden bazılarına bir bakalım…

  1. Ev tozları, polenler, kozalaklar ve havan tüyleri gibi alerjenler
  2. Burunda yer alan kıkırdakta; doğuştan veya sonradan oluşan eğrilikler
  3. Alerjik yapıya sahip olmak
  4. Hava kirliliği olan yerlerde sıkça vakit geçirmek
  5. Parfüm, kolonya, esanslar gibi keskin kokuya sahip maddeler ile temas etmek
  6. Solunan havadaki nem dengesinin sağlanamadığı durumlar; kuruluk
  7. Gebeliğin yol açtığı hormonel değişimler
  8. Burun içerisindeki etin farklı sebeplere bağlı olarak şişmesi
  9. Sinüzitin kronik hale gelmesi
  10. Hipertansiyon
  11. Burun içinde yer alan çeşitli lezyonlar
  12. Uyku apnesi gibi ciddi sağlık sorunları şeklinde açıklanabilir.

burun belirti

Burun Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?

  • En yaygın belirtisi ağızdan yapılan solunumdur.
  • Mukus ve sümük salgısında artış
  • Ağız açık bir şekilde uyumak
  • Hırıltı
  • Horlama
  • Burnun akmasına rağmen rahatlayamaması
  • Baş ağrısı
  • Sürekli hapşırma
  • Burun bölgesindeki kurumaya bağlı oluşan hassasiyet ve kaşıntı ise diğer belirtiler arasındadır.

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

  • Öncelikle her hastalığın tedavisinde olduğu gibi bunda da bol su içerek üst solunum yollarını nemli tutmak esastır.
  • Burna tuzlu su çekerek; dezenfekte edebilir ve kurumuş olan sümüksü yapıyı yumuşatarak akmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bulunulan ortamın sıcaklığı ve nem dengesi çok ama çok önemlidir. O nedenle, evinizde nem ölçmek için bir cihaz bulundurmanız işinize yarayacaktır. Oda sıcaklığının 22-24 derece, nemin ise %40-50 aralığında olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Sıcak duş alın. Böylece sıcağın yumuşatıcı etkisini görebilir ve rahatlayabilirsiniz.
  • Buhar banyosu yapın. İçine nane ya da okaliptüs gibi yağlardan birkaç damla damlattığınız kaynamış suyun buharını soluyarak, sinüslerinizi nemlendirebilir ve tıkanıklığı giderebilirsiniz.

burun tikanikligi cozum

  • Yüzünüze, alnınıza ve burun bölgenize uygulayacağınız sıcak kompres sayesinde de yine burnunuzun açıldığını fark edebilirsiniz.
  • Zencefil ya da toz halinde zerdeçal tüketin. Bu bitkiler, içerdikleri bileşenler sayesinde, başta burun tıkanıklığı olmak üzere, tüm üst solunum yollarınızı açar ve rahat nefes almanızda önemli bir rol oynar.
  • Kullandığınız yastığa dikkat edin. Başınızın vücudunuza oranla biraz yüksekte olması, daha rahat nefes alışverişi yapmanıza yardımcı olacak ve geniz akıntısını engelleyecektir. Ortopedik yastıklar bu noktada imdadınıza yetişebilir.
  • Burun spreylerinden yararlanın. Okyanus ve deniz suyu formundaki spreyler oldukça etkilidir. Ayrıca alerjik rinit tedavisinde kullanılan kortizonlu burun speylerini de, her iki burun deliğinize, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez, doktorunuza danışarak uygulayabilirsiniz.
  • Gereksiz antibiyotik kullanımının vücudumuza olan zararlı etkilerini biliyoruz. Fakat eğer gerekiyor ise antibiyotik tedavisine başvurmalısınız. Örneğin; bakterilerin yol açtığı bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya kronik sinüzit gibi vakalarda, kullanılan antibiyotikler sayesinde burun tıkanıklığı sorununun çözüldüğünü görebilirsiniz.
  • C vitamini tüketimini arttırın. Bu sizin bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecek ve vücudunuzun mikroplarla savaşmasına destek olacaktır. Böylece burnunuzdaki tıkanıklığın hafiflediğine şahit olabilirsiniz. Portakal, mandalina, kivi gibi gıdaları beslenme programınızdan eksik etmeyin.
  • Tavuk çorbasını deneyin. Eski dönemlerden beri hastalıklarda tavuk çorbası tüketiminin yoğunlaştığını biliriz. Çünkü tavuk suyuna yapılan bol taneli bir çorba, bronşlarınızı ve boğazınızı rahatlatmak için harika bir alternatiftir.
  • Baharatlı yiyeceklere ağırlık verin. Acı yemenin faydalarını daha önceki yazımızda sizler için kaleme almıştık. Tüketeceğiniz baharatlar, mukusu yumuşatarak akıntı oluşmasını sağlar ve tıkanıklık hissini kısa sürede giderir.

Ancak, tüm bunlara rağmen; burun tıkanıklığınız 10 günü aşkın bir süredir devam ediyorsa, kanlı veya sarı yeşil akıntı varsa, kulak ağrısı, ateş ve öksürük de eşlik ediyorsa, vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu