Sağlıklı Yaşam

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, psikolojik danışma olarak daha iyi bilinen bir psikoloji türüdür. Konuşma terapisi olarak da bilinir. Terimin arkasındaki fikir, tıp uzmanlarının, tıbbi tedavileri kullanmadan müşterilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabileceğidir. Günümüzde bu alanda çalışanlar bir sürü kişi vardır.

Müşteriler, hem danışmanlık hem de bir tür ilaç kombinasyonunu kullandıklarında en iyi şekilde yanıt verdiklerini düşünüyor. Alanda çalışanlar genellikle lisansüstü okula devam eder ve mezun olduktan sonra bir ikamet veya saha çalışması bileşeni tamamlar. Bu tür psikolojiyi incelemeye karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler var.

Psikoterapi ve danışmanlık terimleri çoğu zaman birbirinin yerine kullanılabilir. Konuşma terapisi olarak da bilinen bu alanda çalışan profesyoneller hastalarıyla bir şeyler konuşmaya çalışırlar. Depresyon ve endişe ile ilgilenen müşterilerle çalışabilir veya ev ve aile sorunları ya da ciddi sağlık koşulları ile mücadele eden hastalar ile çalışabilirler.

Psikoterapistler genellikle ilk birkaç ziyarette müşterileriyle bir dizi hedef belirlemektedir. Daha sonra kalan oturumları müşterinin bu hedeflere ulaşmasına yardımcı olarak geçirirler. Psikoterapistler genellikle müşterilere hedefleri üzerinde çalışmak için belirli bir süre verir.

psikoterapi 1

Psikoterapistler Nerede Çalışır?

Bu alanda uzmanlaşmış terapistler çeşitli tıbbi alanlarda çalışabilirler. Pek çok terapist kendi uygulamalarını kurmuş ve hastaları bağımsız ofislerde tedavi etmektedir. Bu, ne zaman çalışmak ve kendi çalışma saatlerini belirlemek istediklerine karar vermelerini sağlar.

Terapistler toplum sağlığı merkezlerinde de çalışabilirler. Bu merkezler, şehir içinde veya çevresinde yaşayanlar için terapi, fizik ve sağlık kontrolleri dahil olmak üzere farklı tedaviler sunmaktadır. Bazı terapistler, tüm hastalara ihtiyaç duydukları yardımı sağlamak için diğer psikologlar ve ruh sağlığı doktorları ile birlikte çalışırlar.

Psikoterapi Çeşitleri

John M. Grohol’a göre, bu meslekte kullanılan en az yedi farklı tedavi türü vardır. Bu tedaviler davranış, bilişsel, diyaliz davranış, kişilerarası, psikodinamik, grup ve aileyi içerir. Aile terapisi genellikle evli bir çift ile çocuklarını bir araya getirir ve aldatma, para problemleri, akran baskısı ve diğer problemlerle ilgili konuları ele alır.

Davranış terapisi, hastadan bir terapistle oturmasını ve sahip oldukları konular hakkında konuşmasını isteyen birebir bir terapi türüdür. Terapist hastaya düşüncelerini nasıl değiştireceğini gösterir. Bu da davranışsal değişikliklere neden olabilir.

psikoterapi öne çıkan

Tıbbi olan ve Tıbbi Olmayan Terapi

Psikolojinin bu alanı, tıbba inananlar ile tıbbi olmayan tedaviye inananlar arasında eşit olarak bölünmüştür. Tıbbi olmayan tedavi genellikle danışmanlık ve tek başına konuşma anlamına gelir. Adaylar, tarafsız bir kişi ile konuştuklarında hastaların düşüncelerini, tutumlarını, davranışlarını ve hatta yaşamlarını değiştirebileceklerine inanırlar.

Tıbbi tedavi destekçileri, bir tür ilaç tedavisi ile birleştiğinde, danışmanlığın daha iyi çalıştığına inanmaktadır. Müşteriler hala psikolog veya doktorla danışma oturumlarına katılırken, semptomlarını azaltmak için evde alabilecekleri bir ilaç reçetesi alacaklar.

Psikoloji en çeşitli çalışma alanlarından biridir. Alanda çalışanlar anormal davranışlar araştırır, adli kanıtları analiz eder, bireylerle çalışır ve uyuşturucu bağımlılarına ve diğer maddelere bağımlı olanlara destek sağlar. Psikoterapi, bir şeyleri konuşmaya ve müşterilere danışmanlık sağlamaya odaklanan bir psikoloji alanıdır.

psikoterapi 3

Psikoterapi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu