Plastik Şişelerdeki Tehlike!
Plastik şişeler market raflarını süslüyor. Ancak; içerisine pek çok içecek konularak hayatımızın her alanında kullanılabilen bu şişeler, hem doğaya hem de insan sağlığına büyük zararlar veriyor! Kimi zaman hazır su satın alırken kullandığımız, kimi zaman pratik olduğu için tercih ettiğimiz plastikler, uzun vadede çok tehlikeli olabiliyor. Özellikle çocuklarımızın beslenme çantasında bulunan veya acil durumlarda imdada yetişen ürünlerin zararları, bununla ilgili ne yapılabileceği ve daha pek çok şey ile ilgili bilgi almak için, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Plastik Şişe Kullanmayı Neden Bırakmalıyız?
- Tabiata verdiği zararlar: Denizlerin kirletilmesinde kullanılmış plastik şişelerin etkisi büyük!
- Hayvan Ölümleri: Doğada atık madde olarak bulunan pet şişeler, zamanla dış etkenlerin aşındırmasına bağlı olarak ayrışıyor. Mikroplastik haline gelen ürünler, doğal yaşamın içinde bulunan canlıları zehirleyebiliyor.
- Pet şişeler, yoğun kimyasal madde kullanılarak üretiliyor. Bu kimyasal maddeler ise şişelenen suyun içindeki PH değerine olumsuz yönde etki ediyor. Böylece kalitesiz su tüketilmiş oluyor.
- Plastiklerin içinde bulunan Bisfenol A adı verilen madde; yetişkinlerde meme kanseri, metabolik sorunlar, üreme bozuklukları, kalp hastalıkları ve bağışıklık sistemi problemlerine sebep olurken, çocuklarda ise; hormon dengesizlikleri, gelişim geriliği ve erken ergenlik gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
- Plastikler bir veya birkaç kez kullanıldıktan sonra atılmakta ve bunların doğada çözünmesi yaklaşık 1000 yıl kadar zaman almaktadır.
- Geri dönüşüme uygun olmayan şişeler, yakılarak toprağa gömülürler. Bu da havaya, suya ve çevreye karışarak tabiatta büyük bir kirliliğe ve kanserojen madde salınımına neden olmaktadır.
- Tekrar kullanılabilme özellikleri olmayan plastik şişeler, sürekli atık oluşturarak ekonomik açıdan da dezavantajlı konumda bulunurlar. Örneğin; günde 2 litre su içen bir kişinin, yeniden kullanılma özelliği olan cam veya metal şişeleri tercih etmesi bütçesine de yarar sağlamaktadır.
- Plastik şişelerin sağlığa uygun saklanma koşulları oldukça zordur. Örneğin; içinde bulunan suyun sıcaklığının 14 derecenin altına düşmemesi, soğukta dondurulmaması, güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Bu şartlar oluşsa bile pet şişenin raf ömrü yalnızca 12 ay ile sınırlıdır.
- Pet şişeye esneklik özelliği kazandıran ve ftalat adı verilen madde, endokrin sorunlarına yol açarak insan sağlığına zarar vermektedir.
- Plastik şişelerin nasıl bir ortamda üretildiği, saklanma ve depolama koşullarının güvenilirliği, ne kadar zamandır muhafaza edildiği gibi bilgiler net değildir. Bu da sağlıksız su içmenize zemin hazırlamaktadır.
Görüldüğü üzere; plastik kullanımı tabiatın her alanına ve vücudumuzdaki organlara önemli oranda zarar vererek tehlike unsuru olmaktadır. Hem kendi sağlığımızı, hem çocuklarımızın gelişimini, hem de doğanın bize sunduğu nimetleri koruyabilmek adına, cam veya metal olmak kaydıyla; matara, suluk, mini boy şişe gibi ürünlere yönelmemiz gerekmektedir.