Hastalıklar

Meme Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Meme kanseri, genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve diğer birçok hastalığın birikimli etkilerinin neden olabileceği karmaşık bir hastalıktır. Kadınlarda en sık görülen kanserdir ve 70 yaşına kadar her sekiz kadından birini etkiler.

meme kanseri

Meme kanserleri, ne tür hücrelerden kaynaklandıklarına ve meme dokusu içinde nerede büyüdüklerine bağlı olarak ‘duktal’ veya ‘lobüler’ olarak sınıflandırılır. Lokal olarak, bölgesel lenf düğümlerinde tekrarlayabilir veya vücudun diğer organlarına daha uzaklara yayılabilirler.

Meme Kanseri için Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Meme kanseri için geleneksel tedavi, son birkaç on yılda meme kanseri hastaları için hayatta kalma oranlarında devrim yaratan hormon tedavileri ve hedefe yönelik tedaviler de dahil olmak üzere yeni ilaçlarla zenginleştirilmiş cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisinden oluşuyordu. Meme kanseri ilaç, radyasyon veya her ikisinin kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Çoğunlukla meme kanserinin evresine (veya ne kadar yayıldığına) ve türüne bağlıdır.

Meme kanseri İlaç, Radyasyon veya her ikisinin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Çoğunlukla meme kanserinin evresine (veya ne kadar yayıldığına) ve türüne bağlıdır.

İlk yöntem, hap şeklinde veya enjeksiyonla alınabileceği İlaçtır. İkinci yöntem, tedavi tercihlerinize ve her tedavi yöntemiyle konfor seviyenize bağlı olan Radyasyon tedavisidir.

Doktorlar, daha kapsamlı bir tedaviye başlamadan önce hastalığınızı stabilize etmek için ilaç almanızı veya radyasyon tedavisi görmenizi önerecektir. Hastalar bir dizi farklı tedaviye erişebilse de, meme kanseri tedavisi her zaman tüm hastalar için aynı değildir. Örneğin, bazıları radyasyon tedavisi, diğerleri hormon tedavisi ile tedavi edilir. Hastalara, kendilerine sunulan tüm seçenekleri detaylandıran bir ‘tedavi planı’ verilir.

Aşağıdaki yöntemler tedavi olarak mevcuttur ve maksimum faydayı sağlamak için birleştirilebilir:

Meme kanserinin genellikle iki kategoriye ayrıldığı düşünülmektedir;

  • Majör
  • Metastatik meme kanseri ve duktal karsinoma in situ (DCIS)

İki tip meme kanseri, ilgili hücreler temelinde ayırt edilebilir, ancak bunlar tamamen farklı değildir.

Onkologlar meme kanserini en erken evrelerinde DCIS (duktal karsinoma in situ) veya invaziv kanser olarak sınıflandırır. Diğer kanserlerde olduğu gibi, hastalık lineer değil kademeli olarak ilerler.

göğüs kanseri

DCIS, duktal mimariyi henüz bozmamış anormal hücrelerle karakterize kanser öncesi bir durumdur. Bu hücreler cerrahi olarak çıkarılabilir ve yine de kanallar yoluyla hücre büyümesini durdurabilir. İnvaziv meme kanserinde, bu anormal hücreler normal sınırların ötesinde büyür ve normal mimariyi bozar, bu da cerrahi olarak çıkarılmasını veya radyasyon tedavisi ile tedavi edilmesini zorlaştırır.

Evre, meme kanseri prognozunda en önemli faktördür. Tümörün nerede olduğunu ve memenin ötesine yayılıp yayılmadığını açıklar. Bir hastanın bakış açısını veya hayatta kalma şansını tahmin etmeye yardımcı olur. Meme kanseri için kullanılan evreleme sistemi, diğer katı kanserler için kullanılan evreleme sistemine benzer, ancak fizik muayene ve biyopsilere ek olarak mamogramların ve meme muayenelerinin meme kanserini saptamak için nasıl kullanıldığına bağlı olarak bazı farklılıklar vardır.

DCIS (duktal karsinoma in situ) hastalarının görünümünü etkileyebilecek birçok faktör vardır. Bu faktörler hormon reseptörlerini, HER2 reseptörlerini, DCIS derecesini ve lenf nodu tutulumunu içerebilir. Görünüm aşağıdaki durumlarda en olumludur:

DCIS’li çoğu hasta meme olgunlaşmasına ve normal östrojen ve progesteron seviyelerine sahip olmaya devam edecektir. Bazı durumlarda meme epitelinde ve/veya stromasında kanserli hücrelerin gelişimi baskılanabilir. DCIS’li hastalarda, bir yıl sonra kadınların genel sağkalımı yaklaşık %80 iken, invaziv meme kanserli kadınlarda genel sağkalım yaklaşık %40’tır.

göğüs kanseri

Bir hastanın bir yılda invaziv kanser geliştirme şansı %10-15’tir. İnvaziv meme kanseri olan kadınların yaklaşık %70’i beş yıl içinde hastalıklarından ölecektir. Evre I veya II meme kanseri teşhisi konan kadınların beş yıllık sağ kalım oranı %90’ın üzerindedir. Evre III veya IV meme kanseri teşhisi konan kadınların beş yıllık sağkalım oranı yaklaşık %85’tir.

Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Meme kanseri için birçok risk faktörü vardır, ancak en önemlileri kronik enfeksiyon (HBV veya HPV gibi), hormon tedavisi kullanımı ve ailede ilgili hastalık öyküsüdür. Bu risk faktörlerinin tümü meme kanserine yakalanma şansınızı artırsa da, bu risk faktörlerinin prognozunuzu nasıl etkileyeceğini, yani hastalığın vücuda ne kadar agresif bir şekilde yayılacağını bildirmeyi de ihmal ederler. Aşağıdaki tablo, en yaygın risk faktörlerinin çoğunun prognostik değerini özetlemektedir:

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu